U susret 13. julu Danu državnosti

U susret 13. julu Danu državnosti

0
Podijeli

Crna Gora obilježiće sjutra Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i isti datum 1941. godine kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović tim povodom  donio je naredbu da danas bude izvršena počasna artiljerijska paljba u Podgorici, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Ispaljivanje plotuna planirano je u 18 h, na brdu Gorica.

Picerija i restoran

Vujanović će takođe upriličiti večeras svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju. Na prijem su pozvani predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri. Uz njih i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Neradni dani povodom državnog praznika – Dana državnosti Crne Gore, biće četvrtak, 13. jul i petak, 14. jul, saopšteno je ranije iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Državni i organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane da obezbijede obavljanje  poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu.

Najveće državno priznanje, Trinaestojulske nagrade, danas su dodijeljene ovogodišnjim dobitnicima: vajaru Miodragu Šćepanoviću, profesoru Davidu Kalaju i doktoru Svetozaru Saviću. Nagrade je na svečanosti u vili Gorica uručio predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code