U SUSRET 13. JULU DANU DRŽAVNOSTI

U SUSRET 13. JULU DANU DRŽAVNOSTI

89
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Crna Gora će sjutra obilježiti Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941, kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Predsjednik Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore sa brda Gorica u Podgorici, izvrši počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Vujanović će, povodom Dana državnosti Crne Gore, prirediti svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju. Iz njegovog kabineta saopšteno je da su na svečani prijem pozvani predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri. Pozvani su i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Picerija i restoran

U HERCEG NOVOM

Povodom dana Državnosti Crne Gore u Matici crnogorskoj, Ogranak u Herceg Novom tradicionalno se organizuje svečanost proslave 13. jula. Tim povodom u 21 sat biće otvorena izložbafotografija “Sloboda objektiva” učenika srednje škole “Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog, pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Ksande Popović i direktora škole Momira Dragićevića. Izložbu će otvoriti mr Marija Čolpa.
Na Dan državnosti Crne Gore, 13. jula u 20h u uređenom i osvježenom parku Boka, Mjesna muzika Đenovići i klapa Stari kapetan, prirediće koncert. Posjetioci će imati prilike da uživaju u osvježenom ambijentu nekada jedne od najljepših „botaničkih bašti” na Jadranu.
Završena je prva faza radova koje je finansirala Opština. Za posljednjih desetak dana srušena su i uklonjena tri privremena objekta i taj dio parka kultivisan. Postavljene su nove svjetiljke, sređen je plato oko fontane, učvršćena metalna konstrukcija odrine i orezana glicinija, popravljen dio puta, staze nasute rizlom, postavljene su dvije nove i popravljene stare parkovske klupe. Sanirani su i kvarovi na fontani – ribnjaku a u septembru je u planu da fontana bude detaljno uređena. U narednih 15 dana biće postavljen dječiji parkovski mobilijar za igralište.
U Opštini i Herceg festu saglasni su da bi ubuduće Park Boka mogao da se koristi kao još jedan zanimljiv prostor i ljetnja pozornica za organizovanje kulturnih programa i manifestacija. Park Boka je odavno postao prepoznatljiv simbol grada, ali godinama o njemu “Vektra Boka” , sada u stečaju nije vodila brigu kakvu zaslužuje. Nastojaće sada da o parku najbolje što mogu brinu opština i njene službe.

POSJETE SPOMENICIMA PALIH BORACA

Predstavnici Saveza Udruženja boraca NORa i Antifašista Crne Gore, položiće vijenac na spomenik palim borcima na Savini u 7.30h. Oni će nakon toga otići na obilježavanja Dana ustanka i Dana državnosti 13. jula, u Ljubotinju u Prijestonici Cetinje pored spomenika poginulim borcima i žrtvama fašizma Drugog svjetskog rata.
Organizacija boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. Herceg Novi će povodom 13.jula, Dana ustanka naroda Crne Gore i Dana državnosti, položiti vijence i cvijeće na spomenik Bezmetković na Savini. Delegacije boraca i opštine Herceg Novi posjetu spomeniku na Savini zakazali su za 10 časova uz poziv građanima da im se pridruže i zajedno odaju poštu borcima koji su svoje živote položili na oltar slobode u borbi protiv fašizma.

ČESTITKE

Svim građankama i građanima Herceg Novog povodom 13. jula, velikog istorijskog praznika Crne Gore – Dana državnosti, srdačne čestitke uputili su predsjednik opštine Dragan Janković i predsjednik Skupštine opštine, Andrija Radman:
– Želimo da Herceg Novi bogatstvom svog kulturnog nasljeđa i raznovrsnošću tradicija koje nesebično njeguje, ostane na putu uspješne budućnosti nas i naše djece i nastavi da doprinosi razvojnim perspektivama Crne Gore kao države evropskih naroda.
Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Herceg Novi čestita svim građanima 13. Jul – DAN DRŽAVNOSTI:
Neka nas ovaj datum podsjeti i na obaveze koje su pred nama, da svi zajedno i bez izuzetaka, svojim znanjem, umijećem i radom doprinesemo bržem, stabilnijem i sigurnijem evropskom koraku naše Države-kaže se u čestitiki koju je potpisao predsjednik OO DPS-a Herceg Novi, Slobodan Krušo Radović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code