U SUSRET 130-GODIŠNJICI: GRADSKA MUZIKA HERCEG NOVI, ZA SADA, SAMO U NOVIM...

U SUSRET 130-GODIŠNJICI: GRADSKA MUZIKA HERCEG NOVI, ZA SADA, SAMO U NOVIM UNIFORMAMA

197
0
Podijeli

Početkom decembra navršiće se godina otkako je na čelu Gradske muzike Herceg Novog mlada i talentovana prof. flaute u Muzičkoj školi, Ivana Petković.

Svojim temperamentnim duhom i željom za radom, kapelnica Ivana je ovoj, skoro 130 godina staroj instituciji dala novi zamajac. Ipak, nedostaju i dalje novi instrumenti, novčana sredstva i pristojnije prostorije za rad.
Zbog toga je ovih dana i pokrenuta akcija doniranja novčanih sredstava Gradskoj muzici, ali i instrumenata, prevashodno duvačkih, priča Petkovićka za Radio Jadran:
“Potrebni su nam klarineti, saksofoni, tromboni, baritoni, bas, flaute….ne znam ni sama više. Svaka pomoć je dobro došla, jer instrumenti na kojima sviramo su zaista stari, porozni i sve je nekako, narodski rečeno “otišlo do đavola” da ne znam odakle bih počela”, kaže Petkovićka.
Situacija nije ništa bolja ni sa prostorijama na Karači, u kojima se članovi Gradske muzike dva puta sedmično okupljaju i vježbaju:
“Nemamo ništa za održavanje instrumenata, za održavanje zgrade koja se bukvalno raspada, stolice takođe, fotokopir aparat nam isto ne radi. Zelenilo oko zgrade je zapušteno i niko ga ne podšišava i održava. Za to su potrebne mašine. Mi nemamo vodu osim jedne špine, donji sprat zgrade je poptuno devastiran”, dodaje naša sagovornica.
Ipak, u svemu tome je i jedna “svijetla” tačka, a to su nove uniforme, za koje je iz opštinskog budžeta izdvojeno skoro 6 hiljada eura. Tako će za Dan grada 28. oktobra, Gradska muzika nastupiti u novim “odijelima”:
“Novac da se nove uniforme sašiju dobili smo poslije 20 ili 25 godina i to nam je sva “donacija” za ovu godinu, osim primanja na mjesečnom nivou”, navela je Petkovićka.
U Gradskoj muzici stalno je aktivno 25 članova koji su redovni na probama, kao i 3 muzičara iz Nikšića, koji dolaze kao “ispomoć” uz još neke srednjoškolce. Iako uslov u kojima opstaje Gradska muzika nisu idealni, ljubav prema sviranju, ali i druženju drži ih na okupu. Tako će ovog vikenda otputovati za Stolac, gdje će na susretu muzika biti jedini predstavnici iz Crne Gore.
Pored toga, pripremaju se polako, kaže kapelnica, i za veliki koncert kojim bi u januaru trebalo da obilježe 130 godina postojanja ovog “društva”, nadajući se da će Opština, uz pomoć privrednika uspjeti da prikupi dovoljno novčanih sredstava kako bi realizovali program.
Svi zainteresovani koji žele finansijski da podrže Gradsku muziku, mogu to uraditi na žiro račun 510 – 68282 – 58, otvoren kod CKB AD Herceg Novi. Oni koji bi željeli da se pridruže orkestru ili imaju instrumente koje ne koriste, mogu se obratiti članovima svakog utorka i četvrtka od 18 h, u prostorijama zgrade Gradske muzike na Karači.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code