U susret Božiću: Badnji je dan kod katolika

U susret Božiću: Badnji je dan kod katolika

0
Podijeli

Hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Badnji dan i veče uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista. Badnje veče i Božić, po Gregorijanskom kalendaru, obilježavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

images_slike_gradovi_hn_objekti_crkva_sv_jeronimaKatolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svjetlo.

Picerija i restoran

Svečana misa Ponoćka  biće  služena  u Crkvi Svetog Jeronima u Starom gradu u Herceg Novom. Služiće je novi hercegnovski  župnik,  don Niko Šošić, koji  očekuje veliki broj vjernika, kao i opštiinske predstavnike i sugrađane. Božićne svečane mise sjutra će biti služene u Crkvi Svetog Jeronima u 10 i u Crkvi Svetog Antuna, u 17 sati.

Prema predanju Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svijetu. U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se djelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promjenio istoriju čovječanstva.

Božić se slavi u znak sjećanja na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg, a suština praznovanja je mir, ljubav i čovjekoljublje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code