U SUSRET DANU HERCEG NOVOG: KONCERTI, IZLOŽBE I KNJIŽEVNO VEČE „DRUGAČIJI“

U SUSRET DANU HERCEG NOVOG: KONCERTI, IZLOŽBE I KNJIŽEVNO VEČE „DRUGAČIJI“

168
0
Podijeli

Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim će dirigovati Grigorij Krasko, 9. oktobra, u petak, počeće programi povodom obilježavanja 28. oktobra Dana Herceg Novog.

Koncert sa solistkinjom Marijom Pavlović biće održan u Dvorani Park u 20 časova.
U organizaciji opštine i JUK Herceg fest planirano je niz zanimljivih događaja u čast gradu sve do kraja mjeseca.Tako će biti zanimljiva izložba maketa brodova Eduarda Bigaia, planirana za subotu 10. oktobra u 20 h u Dvorani Park pod nazivom “Brod u ruci”.
Odmah narednog dana, u nedjelju „Herceg fest” započinje ciklus „aktivnih razgovora” pod naslovom „Drugačiji”. Riječ je o kulturološkim tribinama na kojima će učestvovati stvaraoci iz regiona koji su se dokazali kao vrsni pisci, novinari, reditelji, kolumnisti, ali koji su uvijek ostajali samosvojni i samostalni, objašnjavaju iz „Herceg festa”. Ciklus započinje otvorenim razgovorom sa Svetislavom Basarom i Miljenkom Jergovićem koji će modelirati Balša Brković, u 20 h u Dvorani Park.
Publika u Herceg Novom imaće priliku da na ovim književnim večerima čuje i vidi one koji su imali i imaju svoj stav, bez obzira na društvene i političke okolnosti i koji su ga branili i brane svojim djelom ili javnim istupanjima.
– Ponekad su bili meta orkestiranih napada, ponekad su im osporavali stvaralačke domete, ponekad im je i lična sigurnost bila ugrožena.Ponekad hvaljeni, nagradjivani, ponekad kudjeni. Bez obzira na sve, ostajali su „svoji”. Možemo se slagati sa njima ili ih osporavati, ali ostaje činjenica da su stvaraoci koji obilježavaju naše vrijeme i od kojih imamo šta da čujemo – poručuju iz „Herceg festa”.
Uslijediće nakon Basare i Jergovića, priče sa Biljanom Srbljanović, Kokanom Mladenovićem, Ognjenom Spahićem, Antom Tomićem, Borisom Dežulovićem i drugima. Naslov „Drugačiji” određen je njihovom građanskom hrabrošću i načinom na kojem pišu i stvaraju, mimo ustaljenih poetičkih, ideoloških ili nacionalnih matrica.
U novskom oktobru izdvajamo još Pop art priču, u utorak 20. oktobra, koncert Muzičke škole svom gradu 22. oktobra u 19 h u koncertnoj Sali škole.
Na Dan oslobođenja 28. oktobra tradicionalno biće organizovano polaganje vijenaca na spomen obilježja palim rodoljubima i promenadnikoncert Gradske muzike Herceg Novi, mažoretki i Mjesne muzike Đenovići. Svečana sjednica zakazana je za 11 časova. Istog dana uveče planirana je i izložba u Galeriji Josip Bepo Benkovioć „Refleksija praistorije u bronzi-situlska umjetnost Novog Mesta” i „Novitada” u Dvorani Park .
Predposljednjeg dana oktobra najavljen je koncert u čast gradu KUD Sloga sa prijateljima u 20 h u Dvorani Park.
U zvaničan program uključeno je i revijalno kup takmičenje VI međunarodni otvoreni Kup rombuna-Memorijal Milovan Miško Vujičić u subotu 24. oktobra.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code