U susret Danu Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“: Rezultati za ponos

U susret Danu Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“: Rezultati za ponos

0
Podijeli

Školu na Savini, koja postoji od 1971.godine, otkada objedinjava Gimnaziju i stručne škole i nosi ime slavnog revolucionara i pjesnika Ivana Gorana Kovačića, čini kolektiv od 72 profesora. Gimnaziju i stručne škole u ovoj nastavnoj godini pohađa 1.071 đak. Mnogi od njih postižu izvanredne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima,o čemu smo razgovarali sa direktorom, Momirom Dragićevićem,u susret Danu škole.

U JU SMŠ Ivan Goran Kovačić u toku su pripreme za obilježavanje  21. marta, Dana škole. Iz štampe će izaći  58. broj školskog lista “Iskra”, a biće priređena izložba fotografija učenika:

Picerija i restoran

– U toku su probe hora, dramske sekcije, završavaju se finalna sportska takmičenja u stonom tenisu, malom fudbalu za muškarce i žene i odbojci za muškarce i žene. Svečana akademija će se održati u ponedjeljak, 20.marta u 19 časova – kazao nam je direktor ove obrazovne ustanove, Momir Dragićević.

Učenici su angažovani i na nekoliko vrijednih projekata: Pored toga što  su  posvećeni  završetku III klasifikacionog perioda, pripremaju se  za svjetsko debatno prvenstvo, Bal MUN konferenciju, državno prvenstvo ugostiteljskih škola, 10. učešće u Maturantskoj paradi ”Quvadrila”, ekološku akciju povodom Dana planete zemlje, školski maskenbal kao i školska takmičenja učenika stručnih škola, dodao je Dragićević.

Eksterni ispiti i praksa

Prema školskom kalendaru, eksterni ispit iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti predviđen je za 21. april, iz stranog jezika, 1.juna, a iz matematike dan kasnije.

Ispiti iz izbornih predmeta obaviće se u periodu od 3.-15. juna. Izdavanje diploma će se obaviti najkasnije do 23.juna.

Formirani su Ispitni odbor, Komisija za pripremu stručnog ispita i ispitne komisije. Učenici su dobili teme za izradu stručnog rada. Gotov je ispitni materijal za sve vrste ispita, a zbirna pitanja su dostupna učenicima preko školske biblioteke.

– Učenici maturskih i završnih razreda radili su III pismeni zadatak iz crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti kao probni maturski, stručni i završni ispit, priča Dragićević.

Na sajtu “Obrazovanje i privreda” izvršena je registracija Škole i poslodavaca sa kojima škola sarađuje i kod kojih učenici obavljaju praktičnu nastavu i profesionalnu praksu.

– Poslodavci su na sajtu iskazali i potrebe za obavljanjem profesionalne prakse za određena zanimanja. Sa određenim brojem poslodavaca napravljen je dogovor o stipendiranju deficitarnih zanimanja u sektorima: turizam, trgovina i ugostiteljstvo, fizioterapija, i građevinarstvo i arhitektura, naveo je Dragićević.

Takmičenja, humanitarne akcije…

Učenici Srednje škole iz Herceg Novog su i ove godine učestvovali na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra, na kojem su postigli dobre rezultate:

– Vladimir Jovanović osvojio je II mjesto iz geografije, čiji je mentor prof. Srđan Kulinović, dvoje učenika je pozvano na usmeni dio ispita iz engleskog  i njemačkog jezika ( poziv je upućen za 10 najboljih), mentori prof.Snežana Brajović i Radica Dinić. Na međunarodnom takmičenju ”Putujem, dakle jesam” održanom  u Ljubljani u okviru sajma turizma “Natur Alpe Adria” na kojem su učestvovale 43 škole, učenici II razreda turističke škole sa mentorkom prof.Ksenijom Odalović, osvojili su srebrenu medalju, istakao je Dragićević.

Jana Vasiljević dobila je stipendiju za nastavak srednjoškolskog obrazovanja na jednom od britanskih koledža, a učenica  Stanka Mišeljić, poziv za učešće u učeničkim aktivnostima Istraživačke stanice “Petnjica”.

Učenici, članovi likovne sekcije, volonterskog kluba “Tačka oslonca” i preduzetničkog kluba “Art and craft” dali su poseban doprinos u realizaciji dijela programa ovogodišnjeg “Praznika mimoze”: abrum, maskenbali ( osvojeno III mjesto sa maskom”Hipici” na II maskenbalu), karnevalska povorka, izložba cvijeća, itd. za šta su od “Herceg festa “ dobili i prigodne zahvalnice. Dio učenika aktivno je učestvovao u programima i kao članovi mažoretki, Gradske muzike i NVO ”Maškare”. Sa nagrađenom maskom ”Hipici”, inače članovi volonterskog kluba i likovne sekcije sa mentorkom prof.Ksandrom Popović,  su na poziv NVO “Maškare” učestvovali na jednom od najprestižnijih evropskih karnevala u Rijeci.

U okviru Školske sportske olimpijade sportisti škole postigli su izvanredne rezultate kako na regionalnom tako i na državnom nivou. U do sad održanim takmičenjima košarkaši, košarkašice, fudbalerke i fudbaleri na regionalnom takmičenju osvojili su ubjedljivo prva mjesta.

– Na državnom takmičenju muška i ženska selekcija sa mentorima prof.Radmilom Popović i Jovanom Gudeljevićem održanom u Danilovgradu,osvojile su zlatne medalje. Takođe, na državnom takmičenju u fudbalu održanom 10.marta  u Pljevljima, ženska slekcija osvojila je srebranu, a muška bronzanu medalju. Mentor ovih ekipa bio je prof. Željko Vujičić, kazao je Dragićević.

Članovi likovne sekcije su povodom godišnjice smrti Petra Lubarde tradicionalno položili cvijeće na njegovu bistu na Karači. Ujedno, učenici ove sekcije kroz projekt ”Lubarda kao inspiracija” pripremaju se za obilježavanje 110 godina od rođenja jednog od najvećih crnogorskih slikara. U organizaciji škole, Doma zdravlja Herceg Novi i JU Kakaricka gora održane su dvije tribine o zdravim stilovima života.

Podržavajući  prvi crnogorski Teleton, članovi Preduzetničkog kluba su 15. februara organizovali cjelodnevnu humanitarnu akciju uz učešće svih članova školske zajednice koja se završila humanitarnom žurkom u holu škole. Takođe, članovi učeničkog parlamenta i volonterskog kluba su sa dvije torte učestvovali u manifestaciji “Torta za osmjeh” namijenjenoj štićenicima Dječjeg doma”Mladost”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code