U susret međunarodnom Danu borbe protiv HIV-a

U susret međunarodnom Danu borbe protiv HIV-a

1
Podijeli

Svjetski dan borbe protiv HIV-a/AIDS-a – 1. decembar ove godine biće obilježen Evropskom nedjeljom testiranja na HIV i hepatitise od 18. do 25. novembra. Riječ je o četvrtoj akciji ove vrste koja će ovog puta uključiti i testiranja na hepatitise.

dom zdravlja 8U hercegnovskom Dom uzdravlja, u ovoj nedjelji, biće organizovano besplatno i anonimno testiranje na HIV, kao i savjetovanje o hepatitisima, svakog radnog dana, od 7 do 19 časova, u prostorijama savjetovališta za DPST, ulaz broj 3, drugi sprat. Telefon za informacije 031 343 111 lokal 107.

Picerija i restoran

– Širom Evrope, tokom ove nedjelje testiranja povećaće se svijest o koristi od testiranja na hepatitise i na HIV, tako da će mnoge osobe postati svjesne svojih rizika u vezi sa ovim infekcijama, imaće znanja o dostupnosti efikasnog liječenja i upoznaće se sa svojim statusom u odnosu na infekcije. Ovo će ujedno i biti način da se smanji broj kasno otkrivenih HBV i HIV infekcija, što popravlja kvalitet života inficiranim osobama, smanjuje troškove zdravstvene zaštite i liječenja te omogućava osobama sa HCV dijagnozama da izliječe infekciju. Tema ovogodišnje akcije je “Testiraj, liječi i zaštiti” – najavili su iz hercegnovskog Doma zdravlja.

Povodom obilježavanja ove akcije, Institut za javno zdravlje, zajedno sa mrežom savjetovališta za HIV u domovima zdravlja  Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi priprema niz aktivnosti kojim će se obilježiti i promovisati testiranje. U najavi su akcije dobrovoljnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja na HIV u prostorijama savjetovališta, prema satnici ustanova u kojima se rade, savjetovanje o hepatitisima i upućivanje na hepatitis testiranje uz upute izabranih doktora, zatim brojna predavana, tribine, debate i radionice, čime će biti tematski promovisana testiranja za rano otkrivanje infekcije HIV-a i hepatitisa, kao i savjetovanje o HIV-u i hepatitis.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code