U susret septembarskom X Hercegnovskom strip festivalu

U susret septembarskom X Hercegnovskom strip festivalu

846
1
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2014_kultura_strip_festival_2014Jedini strip festival u Crnoj Gori, koji postaje i jedna od vodećih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u regionu, Hercegnovski Strip Festival (HSF), proslaviće u septembru deseto izdanje.

Od 2. do 7. septembra organizatori pripremaju pravi spektakl za sve ljubitelje stripa, ali i za one koji strip nisu posmatrali dovoljno ozbiljno koliko ta vrsta umjetnosti zaslužuje.

Picerija i restoran

Posljednjih decenija filmska i televizijska produkcija su potrošile (ali i zaradile) ogromne budžete adaptirajući stripove ili angažujući strip-autore za spektakle koje produciraju i snimaju. Tako je jedan od najspektakularnijih projekata, planetarno najpopularnija tv serija, “Igra prijestola” (Game of thrones) upravo među strip umjetnicima tražila i našla čovjeka koji će da osmisli vizuelni identitet scenarija adaptiranog po knjizi “Pjesma leda i vatre” američkog pisca Georgea R. R. Martina.

Riječ je dakako o legendarnom storyboarderu iz Belfasta, Willu Simpsonu koji je, prva zvijezda pored ostalih ne manje spektakularnih gostiju ovogodišnjeg desetog izdanja Hercegnovskog Strip Festivala.

Will je rad na stripu počeo u British comicsu, crtajući za “Warrior” i “2000 AD”

Ove godine u februaru Simpson je bio gost HSF na prvom Zimskom strip vikendu “Winter is coming”, kada je svih pet dana boravka u Herceg Novom ponavljao “I love this country”.

Zimski strip vikend je dio obilježavanja desetogodišnjice postojanja HSF-a, kao i prvi nagradni konkurs za kratki strip ,,COMIC ATELIER’’. Konkurs je pod pokroviteljstvom dugogodišnjih saradnika i prijatelja HSF-a, kafane-picerije „Atelier“ iz Herceg Novog, a tema je kafana ili boemski život. Na taj način HSF postaje prvi strip festival u regionu koji ima nagradni konkurs sa sve tri novčane nagrade. Konkurs je otvoren do samog početka festivala, a nagrade su 250 eura za prvoplasirani rad, 150 eura za drugoplasirani i 75 eura za trećeplasirani rad. O nagradama će odlučivati petočlani žiri u sastavu: Umjetnik i direktor HSF-a, Nikola Ćurčin; muzičar, Rambo Amadeus; muzičar, Noyz WhooSee; novinar, Brano Mandić; umjetnik Ilija Nikčević.
Inače, pored Willa Simpsona, gosti Desetog HSF-a su: Mike Collins, Igor Kordej, Milorad Vicanović Maza, Guillermo Ortego, Walter Trono, Yana Adamović, Pavle Zelić, Yacine Elghorri, Dragana Kuprešanin, Ilija Nikčević.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code