U susret svjetskom danu dijabetesa: 50 hiljada oboljelih u Crnoj Gori

U susret svjetskom danu dijabetesa: 50 hiljada oboljelih u Crnoj Gori

442
0
Podijeli

images_slike_ilustracija_dijabetesCentar za prevenciju hercegnovskog Doma zdravlja i ove godine je uključen u obilježavanje 14. novembra svjetskog dana dijabetesa i tim povodom organizuje niz akcija.
Već od sjutra, u čekaonicama Doma zdravlja, od 9-12 h biće organizovano besplatno kontrolisanje šećera u krvi. Takođe, Centra će organizovati i edukativnu radionica za osobe u riziku od dijabetesa. U Savjetovalištu je svakodnevno moguće uraditi kontrolu glikoliziranog hemoglobina, kao i tromjesečni prosjek šećera u krvi.
Na svjetski dan dijabetesa, u subotu 14. novembra, u TC Voli u Igalu biće takođe organizovana besplatna kontrola šećera u krvi od 9-12 h. Uz to, ovaj trgovinski lanac daće tog dana 20% popust na proizvode za dijabetičare u ovom prodajnom objektu.
Iz Centra za prevenciju pozivaju sve sugrađane da u subotu prošetaju do TC Voli u Igalu i urade jednu korisnu stvar za svoje zdravlje – obave besplatno mjerenje šećera u krvi.
Inače, u Crnoj Gori 2014. godine bilo je oko 50.000 osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki osmi građanin stariji od 20 godina, dok svaki 23. ima dijabetes, kazala je generalna direktorica Direktorata za bioetiku i međunarodnu saradnju, Mira Jovanovski Dašić.
Ona je na stručnom skupu “Dijabetična retinopatija u Crnoj Gori”, kazala da u trenutku postavljanja dijagnoze šećerne bolesti čak 9,08 odsto pacijenata ima retinopatiju.
“Prepoznajući uticaj koji šećerna bolest ima na cjelokupnu populaciju, Ministarstvo zdravlja je 2012. godine donijelo “Nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite lica sa šećernom bolešću 2012-2016″. Na taj način naglašen je poremećaj regulacije glikemije kao jedan od prioriteta Nacionalnog zdravstvenog sistema”, kazala je Jovanovski Dašić.
Ciljevi Nacionalne strategije, dodaje, usmjereni su ka unapređenju zdravstvenog sistema u pravcu prevencije i odlaganja nastanka dijabetesa, kao i ka redukovanju komplikacija i prijevremene smrtnosti osoba u stanju dijabetesa.
Prema procjenama Internacionalne dijabetološke federacije, u svijetu je 2014. godine 387 miliona osoba imalo dijabetes, a procjenjuje se, kako je kazala Jovanovski Dašić, da će do 2035. godine broj oboljelih osoba od dijabetesa premašiti pola milijarde.
“Najveći broj osoba sa dijabetesom je starosti između 40 i 60 godina života, a bilježi se i porast broja oboljelih osoba od Tip 2 dijabetesa u svakoj zemlji širom svijeta”, naglasila je ona.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code