U susret Svjetskom šampionatu u telegrafiji u Herceg Novom: Preko 120 učesnika

U susret Svjetskom šampionatu u telegrafiji u Herceg Novom: Preko 120 učesnika

2213
5
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Crnogorski radioamateri i Herceg Novi ove godine su domaćini 13. Svjetskog HST šampionata u brzom prijemu Morzeove azbuke – telegrafiji, u organizaciji svjetske radioamaterske organizacije IARU. Pokrovitelj šampionata, koji će biti održan od 21. do 25. septembra, povodom 10 godina nezavisnosti naše zemlje, je Opština Herceg Novi.

radio-amaterizam-emisija-rjŠampionat u brzoj telegrafiji okupiće najbolje takmičare iz Evrope, Južne i Sjeverne Amerike i Bliskog istoka, a tehničku organizaciju će iznijeti radioamateri iz Herceg Novog, Bara, Podgorice i Bijelog Polja. Crna Gora će tako prvi put u svojoj istoriji biti domaćin svjetskog HST šampionata.

Picerija i restoran

Radioamaterizam, kako objašnjava radioamater Marko Tomašević, koji je bio gost u emisiji Sunčev zrak na Radiju Jadran, najbolje se definiše kroz posao koji jedan radioamater obavlja, kao i kroz ciljeve radioamaterizma.

–      Radioamater je osoba koja radioamatersku stanicu koristi za svoje ciljeve, ali ne i za svoju dobit, iz čega je i proizašao termin “radioamater”. Radiostanica se koristi isključivo u rekreativne svrhe, za takmičenja a prvenstveno za hitne slučajeve, kada ova disciplina igra veoma značajnu ulogu. Početak radioamaterizma bazirao se isključivo na telegrafiji i Morzeovoj azbuci, ali uz progres elektronike i tehnologije uređaji su postajali sve manji ali sve moćniji – priča Tomašević.

Međutim, danas je u upotrebi tzv. SDR (eng. Softver Define Radio) gdje računar postaje radio stanica, a razvoj  traje. Kako je Tomašević kazao, ideja je da se napravi Remote Radio, odnosno tehnologija koja bi uključila da radio stanica bude povezana na internet i ostale telekomunikacione uređaje, čime bi joj se obezbjedila mobilnost i upravljanje sa daljine.

Kada je riječ o amaterizmu u Crnoj Gori, popularnost ove discipline je, ipak, u padu, mada su ostvareni zavidi rezultati:

– Većina ljudi u svijetu radioamaterizma je čula za stanicu 4o3a, iza koje stoji Ranko Boca. Svi koji su prošli kroz Boku imali su prilike da vide velike antene na brdu Obosnik, a većina njih zapravo se koristi za radioamaterizam – kazao je Tomašević i istakao da je ta radio stanica jedna od 10 najboljih u svijetu, a od 2008. godine učestvovala je na čak 73 svjetska takmičenja, ostvarila 14 pobjeda za područje Evrope od čega 7 rekorda, 10 svjetskih pobjeda i 3 svjetska rekorda. Za to je bilo potrebno jako puno rada i truda. Takođe, veliki broj radioamatera posjetio je stanicu na Obosniku, gdje je ostvareno preko 750 hiljada veza.

Nastupajuće svjetsko prvenestvo u brzoj telegrafiji okupiće u Herceg Novom 25 zemalja učesnica, ali prijave su još otvorene, pa je Tomašević ubjeđen da će barem još jedna zemlja potvrditi nastup.

– To su praktično zemlje iz svih krajeva svijeta. Od Evrope, sve naše okolne države, preko Amerike, Kanade… a postoje prijave i iz Kazahstana, Kuvajta, Egipta, Rusije, Ukrajine. Biće oko 120 učesnika.

Tomašević  napominje da je takmičenje organozovano povodom 10 godina od obnove nezavisnoti Crne Gore, a time i 10 godina otkako je naša zemlja dobila 4o pozivni znak.

– Svaka nova država odnosno novi radioamaterski entitet, kada se pojavi predstavlja svojevrsni trofej, jer je krajnji cilj svakog radioamatera da uspostavi kontakt sa svim radioamaterskim entitetima u svijetu.

Takmičenje će se odvijati u Vili Galeb, u kojoj je obezbjeđena sala sa 30 identičnih računara, u kojoj će takmičari u različitim kategorijama na znak supervizora dobiti Morzeov signal u slušalicama. Brzina signala će se postepeno povećavati do onog momenta kada postane toliko brz da niko neće moći da porepozna poruku. Svi takmičari zapisuju poruke, a onaj koji uspije da primi najviše poruka je pobjednik. Pored toga, postoji i kategorija brzog kucanja i slanja poruka.

Takmičari će, osim samog nadmetanja koje će trajati 2 dana, imati i jedan dan slobodno, kada im je organozovan obilazak Boke i Crne Gore.

Pored takmičenja, organizatori su najavili i dvije panel postavke u holu Instituta. Na jednoj će biti predstavljen razvoj radioamaterizma, a u planu je da se postave radiostanice od nekih najstarijih do najsavremenijih. Na drugoj će biti postavljena radio stanica na kojoj će prisutni uz pomoć radioamatera moći da se oprobaju u ovoj disciplini. Kroz taj interakvini pristup organizatori žele da približe radioamaterizam ljudima koji nisu imali prilike da se sa tim susretnu.

Nagrade za najbolje neće biti novčane, jer radioamaterizam nema finansijsku pozadinu, već se sve radi za priznanja.

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code