U Sutorini sada, u Meljinama kasnije 50 stanova pod povoljnim uslovima

U Sutorini sada, u Meljinama kasnije 50 stanova pod povoljnim uslovima

42
Podijeli

Sjutra ističe rok do kada građani mogu konkurisati za kupovinu stanova po povoljnim uslovima, u okviru III faze projekta 1000+ stanova, koji sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u saradnji sa pet komercijalnih banaka koje posluju na teritoriji Crne Gore.

Stanove za prodaju u hercegnovskoj opštini ponudile su dvije firme, odnosno građevinske kompanije – Igalopromet holding doo, sa ponuđena 22 stana u Sutorini i kompanija Igalopromet doo, sa dopunjenom dokumentacijom i ponuđenih 28 stanova u Meljinama, kazali su Radiju Jadran u MORT-u.

Picerija i restoran

Stanovi za prodaju kvalifikovani su na dvije liste – A i B, s tim što za stanove za prodaju sa liste B dokumentacija još uvijek nije kompletirana. Konkretno, zainteresovani građani mogu u Herceg Novom konkurisati jedino za kupovinu stanova u Sutorini. Za ponuđene stanove na lokaciji u Meljinama, Projektni odbor reviduje dokumentaciju, nakon čega bi uz preduslov da su svi uslovi ispunjeni, na A listu, odnosno u prodaju mogli biti i stanovi na lokaciji u Meljinama.

Kvadrat stana koje Igalopromet nudi za prodaju u Sutorini, bez obzira na strukturu i površinu stambene jedinice, je 850 eura.

„Do sada je iz Herceg Novog predato 16 zahtjeva. Međutim, treba imati u vidu da se radi samo o predaji aplikacija u ovoj opštini i da u ovoj fazi projekta nije jedan od uslova rješavanje stambenog pitanja u mjestu prebivališta, pa samim tim, građani mogu predati zahtjev i kupiti stan u bilo kojoj opštini – obrazložili su u MORT-u.

Oni ne mogu dati precizan podatak kakvo je interesovanje Novljana za projekat 1000+, ali imajući u vidu ukupan broj predatih aplikacija, koji će do završetka Javnog poziva biti veći, ističu da je veliko interesovanje građana Crne Gore da kroz projekat 1000+ riješe stambeno pitanje po povoljnim uslovima.

Nezadovoljni lokacijom u Sutorini

Sa druge strane, neki od zainteresovanih sugrađana sa kojima smo razgovarali , kažu nam da žele na ovaj način da obezbijede krov nad glavom, međutim, lokacija nije najidealnija:

„Kupovina nekretnine nije jednostavan poduhvat za ljude koji žive od plate i sada kada bismo krenuli u taj poduhvat, uz sve „povoljnosti“ koje se nude, moramo odustati, jer nam lokacija ne pogoduje. Sutorina jeste blizu graničnog prelaza i razvija se, međutim sve ostalo nam je daleko. Osim hipermarketa, vrtić, škola, plaža, pošta, udaljeni su nekoliko kilometara. Trenutno smo nastanjeni na Toploj i auto skoro i da ne koristimo. Stoga za sada ne bismo žurili. Sačekaćemo eventualno neki drugi javni poziv. Možda bude u ponudi i još neka lokacija“, priča nam sugrađanka.

U MORT-u nijesu odgovorili na pitanje Radija Jadran da li se za učešće u III javnom pozivu u Herceg Novom, osim Igaloprometa prijavila još neka građevinska kompanija kao ni koliko je stanova ovim putem do sada kupljeno u Herceg Novom tokom prve dvije faze projekta.

Uslovi za dobijanje dugoročnog kredita za stan

Podsjetićemo, Vlada je III javni poziv za učešće u kupovini stanova po povoljnim uslovima raspisala u drugoj polovini juna. Treća faza Projekta 1000+, nastavak je prethodna dva Projekta, koja su realizovana 2010-2011 i 2015-2017 godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB). Kupoprodajna cijena m2 neto korisne površine stambenog objekta, koja se obezbjeđuje kreditnim sredstvima Projekta ne može biti veća od 1100 eura.

Dugoročni krediti dodjeljuju se građanima – korisnicima Projekta uz fiksnu kamatnu stopu do 2,99% na godišnjem nivou, na period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0.3 odsto. Za realizaciju ove faze Projekta predviđena su sredstva u iznosu od 20 miliona eura.

Pet komercijalnih banaka prijavilo se na osnovu javnog poziva za banke u okviru treće faze projekta „1000+” i to: NLB Montenegro banka, Societe General Montenegro, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen banka i Erste banka.

U projektu „1000+” mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove. Kada je riječ o dugoročnim hipotekarnim kreditima, oni će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavanju uslove projekta, a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama. U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

42 Komentari

 1. Uplasili ste me..gledam kupiti kucu ili stan u Sutorini(dopada mi se priroda) a vi toliko izgrdiste da sad mislim gdje cu to ja….nije sve crno,postoji sivo i bijelo takodje🍀

 2. Sutorina jeste lijepa, ali njeni potencijali su hronično zapostavljeni, a sada, pod naletom građevinskih vjetrova i pogrešnim vizijama se polako pretvara u nešto što nema nikakvog smisla. Umjesto da se afirmiše poljoprivreda i agrarstvo, za šta je sutorinsko polje i okolina Bogom dano, grade se favele, socijalni kvartovi.. za ‘nižu klasu’ građana. Perspektiva Sutorine treba da se ogleda u seoskim domaćinstvima koja proizvode domaće proizvode, gaje domaće životinje i poljoprivredne kulture… Kuće sa dvorištima i baštama, kao decenijama unazad, a ne zgrade bez balkona i dvorišta za život u kavezu. To bi bilo bogastvo Sutorine, ovako je samo još jedno siromašno i mrtvo selo čiji žitelji i najosnovnije moraju nabaviti u HDL, umjesto da sami kao nekada proizvedu i naprave domaći brend. Apsolutno se sve pogrešno radi i dok je tako propadamo svi zajedno sve dublje i dublje

  18
  3
 3. Sutorina je jako lose resenje. Zimi hladno poledica i nema sunca. Ljeti opet nemozes pristupit od auta. Guzva bude od Ceprnic krivine. Infrastruktura sve u svemu nula.
  Zasto neko ne radi ove jeftine stanove ma Pode i sl
  Mislim da bi bilo prihvatljivije.
  Sto se Meljina tice prije ove g….re bilo je extra mjesto. Sad bez gasmadke ne idite tamo
  I oni sto zive oce da sele.

  17
  2
 4. Nemaš ništa,a sve ti je malo.Radi ,pa zaradi.Nemate vi pojma kako je teško radom steći,godinama,decenijama,vjekovima.Objes je velika.Nikad se bolje nije živjelo,a više mana nalazilo,naravno,državi.Sutorina je za mnoge” Amerika”.

  14
  12
 5. Ovi sto nemaju krov nad glavom i dosli su iz “vukojebine” pricaju o Sutorini. Dragi moji, trebali ste ostati tamo gdje ste i do sada bili, vjerovatno vam je tamo ljepse i bolje, da mozemo mi Sutorani, Mojdezani, Podjani i ostali starosjedioci da slobodno disemo, jer kuda vi prodjete trava ne nice i vazduh se osjeca. Džabe more jer taj smrad koji sa sobom nosite, a sto bi mi rekli “vonjate” nikad iz vas izaci nece. Niste dostojni spomenuti Sutorinu jer iz vase “vukojebine” samo ste na mapi mogli gledati i Sutorinu i Herceg Novi. Jednom kad ste dosli vise se nikad niste vratili tamo odakle je to vama “ljepse”. Sutorina je najljepse predgradje Herceg Novog, divno mjesto za zivjeti i razvijati porodicu. Novljani znaju sta je bio i koliki Herceg Novi prije 70,80 godina i kako se razvio. Zivjelo se u Sutorini, Mojdezu, Žvinjama,Podima, Mokrinama, Vrbanju, Ublima… da ne nabrajam, a u sadasnjem centru H. Novog se samo islo po potrebi i tako se pravio grad. Sada ste vi dosli da nam kazete kako je lose u Sutorini i kako je daleko, zato sto se vjerovatno sjetite kako ste danima pjesacili i gladni bili pa vas 3km sjeca na takve dane. Zale ljudi sto se ikada iko naselio i dosao u Sutorini i divni Herceg Novi, jer se od takvih zivjeti ne moze. Vama treba posta i banka, a voljeli bi da se zatvore i ove sto imaju jer vi nemate okle platiti ni to jada malo sto ste potrosili. Sutorani su uvjek bili bogati ljudi, sto u brojevima clanova porodice, sto u finansijama, sto u nekretninama… i vi im sigurno niste dobrodosli jer kvarite sliku svega navedenog. Zao nam je ljude kojima je zaista potreban krov nad glavom jer ovo i jeste projekat namjenjen njima, ali od vas ne mogu ni toliko dobiti jer vi grabite i kudite sve sto mozete. Molimo vas, mi NOVLJANI, idite tamo gdje vam je ljepse i bolje jer mi jedva cekamo da vas se oslobodimo i da vazduh pocnemo da udisemo, do tada zelimo vam ugodan boravak u preljepoj Sutorini, nasem Herceg Novom.

  30
  33
  • Koliko mržnje, netrpeljivosti i frustracije u jednom komentaru… Veličina čovjeka je u toleranciji i premošćivanju razlika, isticanjem onog što nas spaja a ne onog što nas razdvaja. Istinski Novljani to znaju i stide se ovakvih malograđanskih ispada onih koji se busaju svojim novskim pedigreom.
   Ipak, zatrašujuća je spoznaja da i ova miroljubiva sredina može iznjedriti toliko pakosne ljude koji spočitavju drugima da troše njihov vazduh, zaklanjaju im pogled na sunce…. i žele istrebljenje svakog ko misli drugačije, bori se za bolje ili ne daj Bože da kupi stan svojim parama gdje želi.

   I još nešto, komentar spada u otvoreni govor mržnje, kakav se u civilizovanim zemljama oštro sankcioniše, bez obzira što je izrečen na interenetu.

   22
   5
   • Nije nas sredina iznjedrila, nego sistem države koja je vas bjelosvjetski nesoj usmjerila ka Herceg-Novom i transformisala ga u lidere koji sole pamet domicilnom stanovništvu. Naš jedini problem je što smo svoji na svome i kulturno smo očekivali da se dodjoši aklimatizuju i naviknu na nas, a predvidjeli smo da se dodjoši ne žele aklimatizovati i njihova surova borba za opstanak ne poznaje kulturu i tradiciju, već nameću nama lokalcima svoju vjeru, tradiciju i običaje, kao da smo im mi krivi što su morali napustiti pradjedovska ognjišta pod oružanom ili ekonomskom prisilom. Eto to je ta spontana reakcija na tlačenje koje se neprekidno vrši nad domicilnim stanovništvom.

    14
    16
    • Domicilni, promašio si ‘ceo fudbal’, tema je rješavanje stambenog pitanja državljanima CG, među koje spadaju i rođeni Novljani koji eto nisu te sreće da imaju nekretninu na pjenu od mora i u Beograd kao ti možda. Spusti loptu, popij nešto za osvježenje… makni prekidač za mržnju…I još kad smo kod kulture kojom se dičiš, moram te razočarati ali i ona je uvezena….preko Venecije, Austrougarske…i dr. al’ se na žalost nije u potpunosti instalirala na ovdašnji hardver, ti si pravi primjer

     14
     6
  • Iz “vukojebine” u grad pod Orijenom nastaniše se tako Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Zuko Džumhur, Simo Matavulj, Mihailo Lalić, Njegoš, Marko Miljanov…i mnogi drugi.. te tako doniješe svoj smrad, crpeći sav vazduh rođenim Novljanima, kradući im inspiraciji i trajno narušavajući duhovnu energiju. Te tako domoroci postaše razdražljivi, čangrizavi, nezgodni i neugodni prema svemu što je novo, drugačije.. i ima predznak – furešt.

   20
   3
  • Kao da si iz Pariza a ne iz Sutorine…koliko si upao u trans!! Boze mili da li postoji ijedan novljanin u bijelu svijetu da nekome trosi vazduh… nema sto posto. To zato sto je to tako divan, bogat i po svemu napredan kraj da cistokrvni novljani ne idu nidje da zive i da se skoluju… sve odje ima.. Predlazem da se stave na rukav oznake svima sto su sljegli da opogane ove cistokrvne i Bogom dane Sutorane…ne blamiraj se zivota ti!!

   13
   3
 6. Mogu vam samo reci da cijena KVALITETNO ogradjenog stambenog prostora iznosi 450 eura po m2 a da ne pricam za koliko se pravi ovaj fusheraj od danasnjih zgrada.
  Pa sad racunicu napravitre sami kad investitor oce da uduplira ili troduplira ulozeni novac.

  21
  3
  • Odma ti naručujem 1000 m2. Ali sve da bude plaćeno u 450e, državi, opštini, Ed, Vodovodu, vlasniku zemlje, a ne samo cigle, beton i moleraj. A i ti da omastiš brke, sve u tih 450 🙂

   12
   4
 7. Kad bi ovi stanovi koje je Matijašević prvo namjenio za izbjeglice, pa mu još nije prošlo, imali balkone, kad put do njihi ne bi bio polomljen, kad bi Sutorina imala redovne autobuske linije, možda bi i bilo zaineresovanih za kupovinu, istina po mnogo manjoj cijeni. Inače, mjesto na kome su ovi stanovi izgrađeni se zove VODENA ŽUVKA – to vam sve govori.

  25
  3
 8. Nije problem lokacija, već je najveći problem kvalitet gradnje. Znam dobro što je biti podstanar pa se useliti u svoje. No ti stanovi nisu za džabe, a kvalitet je veoma loš. Samo se poklonu ne gleda u zube, ali ovi stanovi nisu pokloni, već ih novi vlasnici i pretplate za ono koliko valjaju. Uslovio bi ja ovog Sutorinskog Gradjevinca u pokušaju da on mora da doživotno stanuje u jednom od stanova koje je on do sada izgradio u Sutorini. Sve se zna u našoj mikronskoj državi

  32
  1
 9. Zasto ne puste ljude da sami pronadju stan i daju im kredite po ovim uslovima? Ko ce u Sutorinu za 850e m2? Za 1000e m2 se moze naci stan ba mnogo boljim lokacijama

  29
  3
 10. Samo Matijaševic…? Lokacija u Sutorini na putu za klanac i to 850€. Mnogo stvarno ako sagledamo lokaciju, Sutorinsku vlagu, nema kanalizacije, nema skura na prozorima, betonski ispucali put, nemanje lokalnog autobusa koji vozi a nezna se ukoje vrijeme i na kraju cijena. Ovo se napravilo za najvise 250€ po kvadratu. Mnogo.

  50
  2
  • Pojačaj malo, brate ;). Iz prve ruke: Samo zemlja, dozvola i priključci koštaju 250e/m2 bruto površine, što je oko 340e/m2 neto knjižene površine stanova. Preko toga su troškovi zemljanih radova, temelja, tek onda ide gradnja, oprema, krov, uređenje terena, a pošto radi firma, na razliku vrijednosti ide 21%, što realno uvećava sve troškove za oko 13%. Uvijek moraš u nekoj fazi gradnje uzeti i kredit, čija kamata opet uvećava troškove gradnje. Ne možeš proći ispod 1.000/m2 neto površine stana, koliko god sabijaš troškove i đe god da gradiš. Vjeruj mi, brate, sve je ostalo samo urbana legenda. Uostalom, pokušaj. Ako možeš, tebi svaka čast, ubijaćeš od para. A nešto nisam primjetio da su se investitori, koji sada grade, obogatili.
   Ostalo si u pravu.

   9
   19
   • Zemlju je platio 25€ kvadrat, radnici bili iz Albanije, nije firma radila nego vlasnik polako, krov nema nego ploca, uredjenje terena
    nije imao…Sve saberi i eto u pravu sam.

    17
    1
   • Jadni vi preduzimači, ništa na kraju ne zaradite. Čak i u minus idete… Treba taj kvadrat na periferiji dizat na tri hiljade, ne može više vako u bescijenje da se daje

    12
    1
    • Lijepo ti kaže čovjek, okupi ekipu i obogati se. Niko se nije rodio ni kao preduzimač, ni kao investitor, ni kao zavidnik. Sve se nauči. E, ali treba stisnut petlju i krvavo radit, a to tebi ne odgovara.

     4
     3
     • Upravo to je problem što danas svako može biti preduzimač, bez obzira na struku i znanje o materiji kojom počinje da se bavi, sve zbog isplativosti. Onda povučeš rođačko-partijske veze, okupiš neuke jadnike sa Kosova da ti rade za pasulj i eto te, preduzimač si, gazda si čuveni. A to što se sagradi je prava slika tvog arhitektonskog umijeća, tvoje vizije razvoja grada… do prve veće kiše ili manjeg zemljotresa. Ko na kraju tu krvavo radi i ispašta?

 11. Ja sam se iz grada preselio u Sutorinu i mnogo sam zadovoljniji sada nego dok smo zivili u Novom. Istina, koristimo auto svakodnevo, ali sada imamo dvoriste, djeca su cijeli dan napolju, nema vise razmisljanja gdje ih povesti u setnju (jer su grad obisli bezbroj puta i uzduz i poprijeko). Cak i domace zadatke rade napolju kada je lijepo vrijeme. Sada kada pitam djecu da li bi se vratili u stan u Novom, oni se samo nasmiju i kazu nikada!

  32
  18

Ostavite komentar

*

code