U Tivtu i dalje podrška RE asistentima i medijatorima u nastavi

U Tivtu i dalje podrška RE asistentima i medijatorima u nastavi

624
0
Podijeli

Opština Tivat je nastavila i ove godine da pruža podršku nagrađivanom projektu “RE asistent i medijator u nastavi”, koji je realizovan uz podršku Savjeta Evrope. Veliki uspjeh koji je projekat postigao u praksi, opredjelio je Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti opštine Tivat da projekat podrži kroz postojanje Kancelarije RE asistenta i medijatora u nastavi, u tivatskoj OŠ “Drago Milović”.

Sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti, Dubravka Nikčević navodi da je u 2005. godini osnovnu školu u Tivtu pohađalo osmoro djece, pripadnika RE populacije, a da u ovoj školskoj godini istu školu pohađa 87-oro djece.

Picerija i restoran

“To svjedoči da je ovaj projekat doprinio podizanju kavliteta života RE populacije u Tivtu. Prepoznali smo značaj uključivanja RE populacije u sistem obrazovanja, pa aktivno pružamo pomoć radu kancelarije, dotiramo prevoz učenika, učestvujemo u nabavci školskog pribora, i novogodišnjih paketića, dok Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, učenicima pripadnicima RE populacije obezbjeđuju udžbenike” – rekla je sekretarka Nikčević.           U svemu je važna koordinacijea na relaciji Sekretarijat, Kancelarija i OŠ “Drago Milović”, dodaje Nikčević, zahvalna školi na prostoru i podršci.

Radi što uspješnije integracije djece pripadnika RE populacije u obrazovni sistem, lokalna uprava je djeci predškolskog uzrasta omogućila prevoz do vrtića, dok je JPU “Bambi” obezbjedila besplatan boravak za djecu.

U Kancelariji RE asistenta i medijatora u nastavi rade Ljuljeta Vučković kao asistentkinja u nastavi i Džafer Brahimi kao medijator na terenu.

“U aprilu će Kancelarija obilježiti 2 godine rada. Trenutno imamo 87 osnovaca i 6 srednjoškolaaca od kojih određeni broj pohađa i SMŠ “Mladost” u Tivtu. Posebno sam ponosan na veliki broj djevojčica koje se školuju i odlučuju da školovanje nastave. Ja sam kao asistent spona između roditelja, učenika i nastavnika i tu sam da pognem”, rekla je Ljuljeta Vučković.

U sklopu Kancelarije organizuje se i dopunska nastava. Djeca i roditelji imaju pomoć asistenta u komunikaciji sa školom, savjetovanje, prevazilaženje jezičkih barijera.

Mediajtor na terenu Džafer Brahimi kao najbolju ocijenio je saradnju sa roditeljima iz naselja 7. jul:

“Svi roditelji su shvatili pun značaj ovog projekta, a tome svjedoči da su sva djeca uzrasta 6 i 7 godina u školi”, naveo je Brahimi i dodao da očekuje kako će naredne godine srednju školu upisati 17 učenika.

Direktorka OŠ “Drago Milović” istakla je da je postojanje Kancelarije primjer izuzetno dobre prakse i dokaz da se timskim radom sve može postići.

Radno vrijeme Kancelarije je produženo kako bi se zadovoljile potrebe učenika u obje smjene, a Opština Tivat će nastaviti sa podrškom ovom projektu i u narednom periodu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code