U TIVTU REKORDNA, 45% BOLJA NAPLATA BORAVIŠNE TAKSE, ALI HOTELIJERI NEAŽURNI

U TIVTU REKORDNA, 45% BOLJA NAPLATA BORAVIŠNE TAKSE, ALI HOTELIJERI NEAŽURNI

330
0
Podijeli

Turistička organizacija opštine Tivat zatvorila je 25. septembra biroe u Lastvi, Radovićima i Krašićima, zadovoljna finansijskim efekima u svim biroima za period od poečtka godine.

U pet biroa TO Tivat naplaćeno je 161.382 eura što je za 45 % više nego 2014 godine, a čak četiri puta više nego 2010. godine na dan zatvaranja biroa.
– Najveći napredak u odnosu na prošlu godinu ostvario je biro u Krašićima, čak 145%, a u nominalnom odnosu, TO Tivat je posebno zadovoljna naplatom boravišne takse na terenu, gdje su dvije službenice bile zadužene za teritoriju cijele opštine i ukupno ostvarile 27.648 eura – navod iz TO Tivat.
Pozitivne finansijske efekte u sezoni 2015. umanjuje naplata boravišne takse od pravnih lica-hotela, čije zaostajanje sa uplatama remeti ostvarivanje planiranog budžeta. Od ukupno uplaćene boravišne takse u 2015 godini, uplate hotela čine samo 13 % ukupnog ostvarenog prihoda po ovom osnovu.
Kako nam je ranije kazala direktorka TO, Bernarda Moškov, godinama je izostajao i prihod koji su mogli plaćati nautičari. Oni su prisutni tokom cijele godine u Porto Montenegru. Tek krajem godine je izmjenjen zakon i za očekivati je da od nautičke sezone bude više novca i u turističkoj kasi grada.
Sezona je, kako je kazala Bernarda Moškov, ove godine bila izvan svih očekivanja dobra. Pratili su je brojni kulturni i zabavni programi, manifestacije, lokalne fešte, sa dominantnim Purgatorijama, što je obogatilo ponudu grada.
Ipak, ona je kategorična da se sljedeće sezone ne smije desiti kao i ove da gosti negoduju zbog neurednih i prljavih plaža. Jer, njih ne zanima ko je zakupac, privatnik, opština, JP Morsko dobro… U krajnjem sve ide “na dušu” domaćina.
Tako je i sa uređenom obalom Pine. Ona je ove sezone obnovljena i povezana sa promenadom za Porto Montenegro, ali zeleno je ostalo da divlje raste, pa je umjesto uređenog sezonskog i drugog mediteranskog bilja na mjestima određenim za zelene površine narastao troskot i korov.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code