U toku zamjena led svjetiljki i regulacija javne rasvjete: Da svijetli i...

U toku zamjena led svjetiljki i regulacija javne rasvjete: Da svijetli i štedi energiju

1943
10
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

led rasvjeta autobuskaInstaliranje javne led rasvjete još nije okončano, jer je preostalo još 80 svjetiljki koje su montirane, a ne funkcionišu. One bi narednih dvadeset dana trebalo da budu zamijenjene. Riječ je o pojedinačnim sijalicama na nekoliko lokacija u gradu i duž rivijere, kazao je za Radio Jadran direktor JP Stambeno komunalno, Branko Božović.

Istovremeno, od danas je počela i regulacija uključivanja javne rasvjete sa prvim mrakom, kao i njeno gašenje u jutarnjim časovima, zbog čega su Novljani proteklih dana negodovali. Naime, javna rasvjeta palila se prekasno, pa bi od prvog mraka, grad bio bez jevne rasvjete nekih pola sata do sat. Božović pojašnjava:

Picerija i restoran

– Riječ je o novoj LED rasvjeti koja nije završena, kao ni daljinsko upravljanje. Stambeno komunalno, nije moglo ni formalno niti parktično da uradi bilo šta, jer postoje “blokade” u sistemu koje ograničavaju nedozvoljene radnje. Juče su stigla dva inženjera iz Danske, počeli su da rade konfiguracije, i već jutros je dio od Tople do kružnog toka u Meljinama napravljen da funkcioniše kako treba, kazao je Božović.

branko bozovic 2Rasvjeta će tako ujutru raditi do 6:50 h, a nakon toga nastavlja da radi sa 40% kapaciteta i sa smanjenom potrošnjom. Ali, po potrebi rasvijeta će raditi i iza 7 h uveče, u punom kapacitetu uključivaće se od 19 h, odnosno, „početno će se paliti nešto ranije i postepeno pojačavati” , pojasnio je Božović.

Sa inženjerima iz Danske je i inženjer Stambeno komunalnog radi obuke, a projekat bi na upravljanje najvjerovatnije ovom preduzeću trebalo da bude “predat” 20. oktobra.

Kad je riječ o projektima osvjetljavanja Starog grada i Sat kule sa 80 antičkih fenjera sa LED rasvjetom, tenderska procedura je okončana, a na tender su se prijavila dva ponuđača. Konačan izbor biće poznat za dvadesetak dana.

Za nekoliko dana trebalo bi da bude pokrenut i tenderski postupak za izbor glavnog projektanta rasvjete fortifikacija. Taj bi posao do proljeća mogao biti realizovan.

10 Komentari

 1. Anonymous@ Da iskopaju i prekopaju ulice su dovoljno stručn, pogotovo kada počne sezona, rovovi na sve strane. Ovo oko led rasvjete im je rebus, kako i kada da se upali i izgasi i koliko jako da svijetli…
  0  0
 2. Za Hazardera: Zamisli prijatelju koliko bi ovima iz Stambeno Komunalnog trebalo da postave ta tri – cetiri stuba rasvjete za tu prečicu, kada im treba 9 mjeseci da instaliraju jedan softver za paljenje i gasenje rasvjete. Bolje ti kod Kineza kupi onu indukcionu baterijsku lampu, nego li da cekas da ti ovi “STRUČNJACI” postave trazenu rasvjetu.
  0  0
 3. Jedna sugestija, pisalo se ovih dana o problemu djece iz škole na Toploj zbog trotoara i prilaza… Ako postoji dobra volja i mogućnost osvijetlite “prečicu” od parkinga kod semafora ispod sup-a do škole, odraslima nije lagodno proći tuda a zamislite kako je djeci po mraku.
  0  0
 4. E sad mozete, narode Novski, zamisliti koliko bi Srambeno Komunalnom preduzecu i njihovim kooperantima bilo potrebno da osvjetle Pariz ako njima i njihovim kooperantima treba ovoliko vremena da uspostave gradsku rasvjetu u Herceg-Novom. To bi bio generacijaki poduhvat za nase “Strucnjake”. Eto cist primjer zbog cega se nase skolstvo treba usaglasiti sa Zapadno Evropskim i ako mnogi od nas misle da su najpamerniji na svijetu.
  0  0

Ostavite komentar

*

code