U “Vodovodu” Olivera Doklestić, u Društvu za komunalnu infrastrukturu Jelena Đaković

U “Vodovodu” Olivera Doklestić, u Društvu za komunalnu infrastrukturu Jelena Đaković

42
Podijeli

Novi Odbor direktora u hercegnovskom Vodovodu i kanalizaciji d.o.o je konstituisan posljednjeg dana avgusta, a za predsjednika izabran Milan Zarić. Od pet članova Borda prisustvovala su četiri.

Osim Milana Zarića, u Odboru direktora su još Branko Đurović, Zoran Lepetić, Goran Stanovčić i Nikola Radman. Njih je imenovala Skupština Opštine 3. avgusta. Istog dana, donijeto je i Rješenje o izboru članova Odbora direktora d.o.o. Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture. I taj Odbor je formiran, a za predsjednika izabran Milan Dabović, uz članove Danila Lepetića, Milana Dukića, Dragana Andrića i Gojka Pejovića.

Picerija i restoran

Članovi Odbora i ova dva opštinska preduzeća su iz vladajuće koalicije, dominantno, kako saznajmeo, sa liste Demokrata u Vodovodu, odnosno SNP-a u Društvu. Međutim, kako Radio Jadran saznaje, Gojko Pejović SDP/URA, napustio je sjednicu Odbora direktora Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, jer su na obje sjednice Odbora istovremeno konstituisani i razriješeni stari direktori i imenovani novi, bez valjanog obrazloženja. Pejović za Radio Jadran, ipak, nije želio da komentariše ovu situaciju, kazavši da će, ubrzo, kada se ona razriješi, biti otvoren za priču.

Novopostavljena v.d. direktorica gradskog Vodovoda, Olivera Doklestić, koju je predložila Novska liste i o čijem izboru je Jadran i ranije pisao, ipak, prilikom izbora na novu funkciju nije podnijela plan i program rada. Trebalo bi da ga dostaviti naknadno. Sješće danas u direktorsku fotelju “Vodovoda” i premjestiti se iz one koju je imala u sopstvenoj firmi “Eko Boka project”.

Kao njen prvi savjetnik pominje se stari direktor, koji je tri mandata bio na čelu “Vodovoda i kanalizacije”, Zoran Šabanović. Bilo kakav komentar Olivere Doklestić do sada nijesmo dobili, jer nije odgovarila na naše pozive.

Jelena Đaković izvukla “Vodovod” iz gubitaka u kasi i na mreži, ali razrješena

Još na prošloj Skupštini bilo je jasno da je uzdrmano mjesto dosadašnjoj direktorici “Vodovoda”, Jeleni Đaković, jer nije prošao njen izvještaj o poslovanju i Program rada za ovu godinu. Ona je na Odboru direktora razriješena funkcije zbog, kako je obrazloženo, neusvojenog Tehničkog izvještaja, nepoštovanja odluke Skupštine iz marta 2017. godine u vezi Ugovora o plaćanju Konavlima, (na koju je podnijeta žalba, za sada bez odgovora). Prigovara joj se i zato što nije doprinijela boljoj efikasnosti preduzeća.

Ona će zato od 18. septembra rukovoditi Društvom za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, kao v.d., gdje nasljeđuje Milorada Velaša. Tog dana bi trebalo da bude obavljena primopredaja dužnosti i registracija u Privrednom sudu.
Odlazeća direktorica Vodovoda, Jelena Đaković, za Radio Jadran kaže, da možda građani vjeruju da su od njenog prevashodno postavljenja kao v.d. krajem aprila 2015. do sada, u preduzeću urađene samo “kozmetičke” promjene, “jer mediji nijesu bili obaviješteni”, ali statistika govori suprotno.

Ono što je kako kaže, krucijalno bilo u njenom mandatu jeste to što je tokom ljetnje sezone grad nakon dvije i po decenije izbjegao ljetnje restrikcije i postignuto saglasje sa Trebinjcima i Dubrovčanima da se čišćenja sistema rade prije, ili poslije sezone.
“Osim toga, preduzeće će treću godinu poslovanje završiti pozitivno, sa dobitkom. Naplata dugovanja ostvarena je u procentu od 95%, a gubici smanjeni sa 81% na 51%. Za period od dvije godine i 4 mjeseca, obaveze po svim osnovama su smanjene za 1.341.000 €. Od 1. maja 2015. do 31. avgusta 2017. izmireno je ukupno 1.630.000 € zatečenih obaveza, vanrednih rashoda i investicija”, istakla je Đakovićka.

Nakon katastrofalnog finansijskog gubitka koje je ovo preduzeće imalo 2013. od čak 1.280.900 eura, uspjela je da stabilizuje situaciju, te da već od 2014. preduzeće posluje pozitivno. Prošle godine dobitak je iznosio 489.650 € . Taj trend se nastavlja i tokom ove godine. Obaveze koje nijesu isplaćene za avgust, u visini od 589 hiljada eura dospijevaju na naplatu 25. septembra.
Postignute su i znatne uštede, pa su tako i troškovi po raznim osnovama od 2014. godine, kada su iznosili 758 hiljada eura, sve manji da bi ove godine bili 335.620 eura.

Dogovor s Konavljanima, Regionalnim vodovodom i građanima

Za mandata Jelene Đaković uvedena je interna revizija u preduzeću, mogućnost reprograma dugovanja za sve građane i pravna lica, uspostavljen dogovor sa Opštinom Konavle o preuzimanju dodatnih količina vode i izrada priključenja na lokalno izvorište u Konavlima.
“Preuzimanje određene količine vode iz sistema Regionalnog vodovoda i D.O.O.”Vodovod i kanalizacija ”Tivat, omogućilo je da stanovnici Kamenara i Bijele imaju nesmetano vodosnabdijevanje 24 h dnevno, a takođe na taj način je zaštitićeno lokalno izvorište ”Opačica” u Zelenici prilikom eksploatacije u ljetnjim mjesecima”, ističe ona.

Konstantan dotok vode sa hidrotunela Plat takođe je omogućio nesmetano vodosnabdijevanje potrošača od Sutorine do Zelenike, dok su i potrošači od Zelenike do Baošića imali redovno vodosnabdijevanje zbog manje eksploatacije izvorišta Opačica u ljetnjim mjesecima. Započeto je uvođenje upravljačkog sistema metodom telemetrije na rezervoarima, radi smanjenja gubitaka.

“Zbog smanjenja gubitaka odrađeno je nekoliko tehničkih intervencija na prespajanju cjevovoda radi regulisanja pritiska u sistemu, te hidroizolacije nekih rezervoara, nakon više desetina godina. Izvršen je kompletan popis i procjena imovine koja nije rađena proteklih 50 godina. Uspješno su završeni svi sudski sporovi naslijeđeni iz prethodnog perioda i to vansudskim poravnanjem”, ističe naša sagovornica.

Poboljšati komunikaciju

Iako je uspostavljena Služba za reklamacije, usaglašena sa Zakonom o zaštiti potrošača i Sistemom 48, primjećujemo da to, makar za sada nije dalo željenog efekta. Jer, Novljani su često ostajali uskraćeni za informaciju zašto im je voda zatvorena, kao i kada će doći.

Iako su takvi podaci, uglavnom, bili dostupni na sajtu Vodovoda, bilo je i situacija kada bi mještanima dežurni u ovom preduzeću kazali da ne znaju da neki dio grada nema vodu, kao što je bio nedavno slučaj na Žvinjama, gdje čitava dva dana nije bilo ni kapi vode.

Sa druge strane, nije bilo zvaničnog obavještenja da su zbog smanjenog dotoka vode za potrošače naselja Topla III i Podi tokom noći bile uvedene restrikcije, o čemu se saznalo tek kad su se mještani žalili medijima.

42 Komentari

 1. Za genija
  Nisi u pravu
  Uzmeš gramatiku i naučiš. To je knjiga u kojoj piše sve.
  Nemoj napamet da lupaš.Neznanje nije sramota pod uslovom da želiš da naučiš.Ne opiri se,prepusti se,lakše ti uđe (u glavu)

 2. SNP dovodi na mjesto tehnickog direktora vodovoda Milana Jancica sina Djura Jancica koji je bio savjetnik Zoranu Sabanovicu. Milan je vlasnik firme VKS koja je za vodovod za vrijeme Sabanovica izvodila radove .

  11
  3
 3. SJENOKOSU
  Gubici,a ne gubitci.
  Kako je to Sabanovic prastao DPS pulenima. I on je DPS kadar? Ne budali. Prije ce biti da je prastano lokalnim patriotama SNP-a 15 godina. I partija je finansirana od vode. Treba vam mnogo vise vode nego sto je ima novski Vodovod da operete 15 godina lopovluka i nerada.

  13
  3
  • Zasto se ne moze reci GUBITCI! Je li tato sto se tako kaze u HR. A ti sii kao multikulti DPS. Kaze se GUBITAK…znaci ispravno je i gubitci.Genije.

 4. Sabanovic je strucan kadar.Mozemo mi pricati sta hocemo.Nazalost politika nam se mjesa u sve.
  I Djakovicka ima svoje zasluge ne male.
  Olivera je strucna ali za rad sa ljudima nije strucna,jer gdje god je radila brzo bi se posvadjala sa svima.Cini kuco i ne sviri.
  Mali je ovo grad i koga god da postavimo,zaposlimo svak je svakome neki rod,kum,skolski..
  U svakom slucaju trazili smo promjene,dobili smo ih.
  Ajmo sacekati i pomoci ovim ljudima, jer je to nas izbor bio.
  Malo vise razumijevanja je potrebno.
  Pobjede a ne podjele rece neko tamo.. vamo..
  Pozzz..

  13
  11
 5. Nevalja vama niko .Mi nevaljamo.Svi sto ste do sada komentarisali nijeste bili na lokalne izbore.Od devedesetih svako preduzece ovako funkcionise.Zasto nebi i vodovod.Ja volio da dodje Sabanovic.On zna gdje sta stoji.On bi bio davno na robiju da ja ista ukrao.Nije on pravio manjak .Nije niko kriv sto puleni DPS_a ne placaju nikakve racune.ZASTO TOLIKI GUBITCI ? nego prihvatite se posla i pustite ljude da rade.

  8
  7
 6. Sreća što Adolf Hitler nije živ jer b,i po kriterijumu prethodne i aktuelne lokalne uprave on bio visoko pozicioniran. A osnovni kriterijum je što više zla i štete to bolje.

  24
  4
 7. Доклестић је стручна, о томе постоје релевантни докази, зато молим суграђане да праве коментаре засноване на чињеницама, а не на љубомори.

  13
  39
 8. Suvisno je komentarisati strucnost Olivere Doklestic svoju firmu likvidirala pa otvorila novu izmjenila samo naziv i adresu i sad presla u javno preduzeceda i njega likvidira . HVALA TRIO GUSTU KATIC, KONJEVIC I BIGOVIC.

  59
  11
 9. Sabanovic savjetnik!!! Kako je dobro, vidjeti te opet u partiske sfrhe koristiti pare,kao nekad milionski dugovi za ona dobra dobra dobra stara vremena!!!!!

  47
  6
 10. Dobro je da odlazi J.Dj.Tokom maja 5 dana nismo imali vodu -kod semafora-kapi vode,slali cisternu’ali je bilo naporno nositi vodu u kantama na peti sprat’to je bio odgovor tehnicke ekipe, a mogli su odmah da poprave kvar. Olivera Doklestic je dipl.ing hidrogradnje i ima iskustva i znanja

  15
  30
 11. Ovo je sramota sve kadar Novsje Liste, SNP i Demokrate a nigdje DF iako imaju najstrucnije ljude, sumnjam da nesto skripi u koaliciji cim je kod njih zatisje.

  23
  11
   • Znaci SNP sem Danijele za koju je isto pitanje dana kad ce stavit crvenu kravatu, nije angazovao nikoga nidje??? Mica je genije vlasti! DRK mu nije do koljena. Onim nokautom kod kompasa pokazao je svoju prevlast!

    13
  • Ili ovaj Dabovic penzioner iz PKB da kontrolise gradnju kolektora id 50 miliona kso Predsjednik Odbora. Dje ga SNP iskopao sada. On im je ranije bio teh.sekretar u partiji.

   40
   1
 12. Nama iz Nove Srpeske Demokratije nije ostalo ništa nego da izgradimo tu Bolnicu koju je Simonida obećala i da njoj postavimo direktora. Nekog stručnog u našem stilu – zna se….

  28
  3
 13. Djakovicka nije dobro odradila posao i za nagradu ide da proba u drugo preduzece.A Doklestic dobila posao iako nema program i plan rada al zato dovodi Šabanovica i on ce sve rjesiti.

  48
  6
 14. 100% jer bivsi clanovi SKJ i Kumrovec ucenici su nsjveci vjernici i clanovi su crkvenih odbora i rukovodioci u istim .Blago Anfilohiju kad ima taksv kadar od povjerenja do juce su zatvarali koze u crkvu i slali na Goli Otok

  27
  8
 15. bice i za ovo kriva PG samo vi Srbujte i cerajte inat Sbija do Tokija itd.Godine prolaze a mi slajfujemo u mjesto ima li ovaj Sabanovic prst obraza .U JBB primao platu za nerad i neznanje zastita SKJ a u parlamentarizam preko SNP do sigurne stolice i i tople fotelje i dubokog dzepa .sa politickim poltronima i istomisljenicima .Kad ce onaj cuveni njihov projekat voda iz Morinja za cijelu HN rivjeru .Dok ima ovaca bice i vune bolje i ne zasluzujemo kad smo nepismeni i glupi.

  39
  22
 16. Novskoj listi svaka cast!!! Frustrirani frontovci mogu samo da kukaju kako im nisu udomljeni kadrovi kad i nemaju kadrove! Pokazalo se ko je pravi potencijal ovog grada zato su i dobilo sve funkcije! Bravo NL!!!

  10
  48
  • Odbori kostaju po 200 eura mjesecno i oni ne rade nista. Imaju sednice jednom u 2 mjeseca. Jedini zodbor koji radi volonterski od osnivanja do danas je ovaj koji bi trebao da rukovodi Drustom za izgradnju kolektira. On se do sada sastajso jedno u po god.

   15
   4
  • Za vrijeme Šabanovica bilo je 11 clanova u upravnim odborima DPS I IZBOR smanjili na 3 a novosklepana koalicija podigla na 5 clanova pa sami racinajte.

   18
   1
 17. Zamolio bih radio Jadran da dođe do informacije i objavi koliko se sredstava godišnje u bruto iznosu troši na članove raznih odbora javnih preduzeća i ustanova u našoj opštini. Mislim da građani koji plaćaju porez moraju znati koliko ih košta taj nepotrebni luksuz i koliko bi se metara trotoara ili puta moglo napraviti za te bačene ( odnosno prelivene u razne džepove) pare.

  52
  5
 18. Sabanovic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bravo novljani. Bolje i ne zasluzujete. Kontinuitet od 15 g. To su pravi kadrovi. Sad opet u gubitke od 1000000, naravno bez odgovornosti. Kriva je Podgorica!

  60
  9
 19. Šabanovic!!!! Genijalno, vracamo se na staro od prije dvije godine!
  Tuga i sramota, pa dje je ta mladost koja se obecavala i ta cuvena depolitizacija!

  63
  6
 20. Eto, novska lista postade gora od Izbora. A Nova srpska demokratija,ni jednu funkciju – ni jednu. Zašto Seferović nije dobio ništa, zašto partija nije dobila ništa!!!!

  27
  15

Ostavite komentar

*

code