U Vodovodu se obračunavaju s kradljivcima vode i gubicima na mreži

U Vodovodu se obračunavaju s kradljivcima vode i gubicima na mreži

29
Podijeli

Tek što je preuzela rukovođenje  hercegnovskim “Vodovodom i kanalizacijom”, v.d direktora Olivera Doklestić je najavila da su gubici na mreži i nelegalni prikljućci zadaci koje će nova uprava hercegnovskog Vodovoda rješavati u narednom periodu. Ona je na pressu saopštila da preduzeće  posluje pozitivno, isplaćene su sve plate, a nema poreskog duga. Cijena vode najniža je na primorju i nije mijenjana od 2008.godine.


Hercegnovski sitem vodosnabdijevanja jedan je od najsloženijih u Crnoj Gori, zbog dotoka vode sa tri različite strane i pumpanja u tri, a nekad i četiri ili pet visinskih zona, što  zahtijeva ogromnu potrošnju struje. Pored toga gubici na mreži  su enormni – kazala je Olivera Doklestić:

Picerija i restoran

– U ljetnjim mjesecima oni su 67%. U zimskim iznad 75%. Iz tog razloga što u gubicima leži čitav novi resurs za snabdjevanje našeg grada, naš napor za naredni period je maksimalno angažovanje svih raspoloživih snaga za smanjenje gubitaka, pa bili to tehnički gubici u sistemu, sa kojima će u našim uslovima starog cijevnog i potisnog sistema, rezultati biti mnogo sporiji i u manjim koracima ili otkrivanjem ilegalnih potrošača, koji čine takozvani administrativni gubitak.

Probleme  sa kanalizacionim kolektorom, koji im je predat na upravljanje bez prateće dokumentacije, rješavaće tim nezavisnih stručnjaka. Procjena je da će održavanje cjelokupnog sistema koštati oko 300 000 eura godišnje, kazala je Doklestic.
Preduzeće je trenutno likvidno i nema značajnijih dugovanja, kazao je finansijski direktor Rade Bozović:

– Preduzeće je likvidno i redovno izvršava sve svoje obaveze. Radnicima se ne duguje nijedna plata, avgustovska je isplaćena 18. septembra. Zaposlenih ima 143 od čega je njih sedam na određeno vrijeme a ostali na neodređeno. Nemamo poreskog duga za PDV i naknade Upravi za vode, jer sve redovno izmirujemo – poručio je Božović.

Tehnički direktor Mićo Stojanović istakao je da je vodosnabdijevanje tokom turističke sezone bilo stabilno, osim u nekoliko slučajeva kada je bio smanjen dotok sa Plata.

Šef službe naplate Tomo Marić, saopštio je da stepen naplate iznosi 97%:

– U posljednjih 10 godina, mimo tužbi, mi smo imali naplatu od 97,23%. Po tužbama smo naplatili 50,80%. Ukupno, redovno poslovanje i tužbe, u posljednjih 10 godina procenat naplate je 94,65. Vrlo je interensantno da turistička privreda u Novom troši 5,91% od ukupnog fakturisanja vode. To predstavlja jedan od pokazatelja dugodišnje devastacije turističke privrede.

Cijena vode u Herceg Novom najniža je na primorju i nije mijenjana od 2008. godine, istakao je Marić.

Referent za javne nabavke Svetlana Grubač,  objasnila je da se u sistemu javnih nabavki strogo poštuje zakon, te da predstavnici Vodovoda koji imaju veliko iskustvo , nerijetko, prilikom usvajanja novih zakona , dostavljaju svoje mišljenje.

29 Komentari

 1. Regularni potrosaci placaju za kradise,lijepo procesljajte redom teren pa cete naci svakog kradljivca za koga placaju vodu regularni potrosaci,SRAMOTA STA VAM RADE KONTROLORI?????

  10
  2
 2. Sigurno je da ce, poznavajuci je, Olivera pokusati sve da uradi sto vise moze.
  Mene brinu ovi sto komentarisu jer nemaju ni imena ni prezimena sto znaci da ti komentari ne vaze.
  Sve kukavica do kukavice.

  6
  8
 3. A kako da se gradjani obracunaju sa kradljivcima u Vodovodu? Naplacasmo se vazduha i ne znam cega jos… najveci racun za vrijeme restrikcija… i sta stim… nista – plati jer ti gase vodu..

  29
  1
 4. Šabanović će na kraju ispanut najbolji, džek,nevezano za partiju on je narodni čovjek,a treba nekoga izgubit da bi ga cijenio.Nikad nije prijetio,nije strašio,činio je koliko je mogo,razumio sve razumljivo,jer nije bio nikad bubalica,učio je logikom u svoje vrijeme tešku tehniku.

  17
  8
 5. S obzirom da ste, gospodjice Doklestić, pre samo par meseci izjavili da Vam “kolektor i PPOV ulivaju strah u kosti”, šta činite da više ne bude tako? Zašto ne obavestavate javnost, naročito gradjane Meljina, kako cete rešiti problem smrada oko kruznog toka?

  20
 6. Kakvi licemjerne sugestije. Vjerujem da Olivera bolje poznaje sve osobe sa fotografije od autora licemjernih komentara. Mi Novljani poznajemo se u dušu i nikad niko nije mogao da špekuliše sa Novljanima, već famu kreiraju oni koji su došli da se uližu zarad lične koristi. Ja sam ubjedjen da Olivera veoma dobro zna ko je ko i od koga joj prijeti eventualna opasnost i zasigurno nije od nikog sa fotografije.

  16
  18
 7. Olivera trebaš da iznadješ model za registraciju priključaka koji su van DUP-a. Možda nešto slično kao što je to Elektrodistribucija uradila, jer Gospodja Pasuljević nije željela da čuje o prijavi priključka bez gradjevinske dozvole koju je nemoguće dobiti u zonama van zahvata DUP-a.

  20
  3
  • Šta nije jasno u ovoj recenici?

   Ako su ti gubici 75%, znači da sistem realno može da snabdjeva još najmanje duplo veći grad. To znači da u tim gubicima imaš još najmanje jedan resurs.

   Logika nas je davno napustila, ili je sve samo da se škveranski “njeee ne valja ništa”.

   Ajd malo uključimo mozak I radimo.

   4
   2
   • Gospodine Isidore , Vasa obrazlozenje o kolicini gubitaka mogu biti tacna,pa cak u nastavaku i poziv na rad, ali mi nije jasno ovo “Šveranski”? Slobodno prošetajte do tamo i sigurno necete cuti da tamo neko njače, uz to svi rade 365 dana godišnje bez kuknjave.

    3
    1
 8. Htijela bih da pohvalim pravnu službu vodovoda koja je uprkos mom kašnjenju u plaćanju vode i opomeni pred utuženje bila jako kulturna i predusretljiva.Nesvjostveno uobičajenoj praksi gdje te streljaju pogledom čim im se obratiš! I htjela bih još da skrenem pažnju da inkasant često ne očita stanje na vodomeru.

  31
  9
 9. A vidi ekipe rodila ih majka.sve strucnjak do strucnjaka.pogledaj ovoga rada, mica,sve provjerrni kadrovi dps.cuvaj se olja,neci ti biti lako.

  37
  11
 10. Tokom trajanja iste ove sad vlasti koja se tad zvala SNP a sad Demokrate odnosno Novska lista bilo je ako si za njih – ne placaa vodu. I to svi znaju. I sad se cude okle gubici…

  35
  6
 11. Za vrijeme velikog direktora Šabanovića SNP je kupovo glasove tako sto nekome prikljuce vodu oko sata!
  70% gubitaka!!!! Eeeej!!! To su radili zaposleni u vodovodu…

  51
  6

Ostavite komentar

*

code