U zalivu registrovano 57 jestivih vrsta školjki

U zalivu registrovano 57 jestivih vrsta školjki

3
Podijeli

U Bokokotorskom zalivu u prethodne tri godine registrovano je 57 jestivih vrsta školjki, što predstavlja veliki potencijal za eksperimentalni uzgoj pojedinih jedinki, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.

Institut je organizovao radionicu za uzgajivače riba i školjki sa područja Bokokotorskog zaliva o istraživanju prirodnih populacija školjki, kao i o potencijalnom uzgoju Jakobove kapice u zalivu.

Picerija i restoran

“Tokom trogodišnjeg monitoringa u zalivu je nađeno ukupno 110 nativnih vrsta i četiri invazivne, od čega 57 konzumnih što predstavlja veliki potencijal za eksperimentalni uzgoj pojedinih jedinki”, navode iz Instituta.

U zalivu se uzgajaju već dvije vrste: mušulje i kamenice, a još za 10-ak vrsta bi zaliv bio optimalna sredina za uzgoj.

Na radionici su predstavljeni detalji eksperimentalnog uzgoja školjke Jakobova kapica u zalivu, te dalji ciljevi projekta koji obuhvataju nastavak uzgoja ove vrste do dostizanja finalnog stadijuma, odnosno proizvodnje konzumnih jedinki.
Radionica je organizovana u okviru projekta pod nazivom

“Eksperimentalni uzgoj Jakobove kapice (Pecten jacobaeus) u uslovima Bokokotorskog zaliva, koga finansiraju najvećim dijelom fondovi Evropske unije, uz učešće Crne Gore, saopšteno je iz IBM.

3 Komentari

 1. Iznenadio me naziv “Jakobova kapica” koji je naveden uz prikazanu sliku. Mi smo tu skoljku kao djeca u Novome zvali lepeza. Vjerovatno da na CG primorju ta skoljka ima i drugih naziva. Predlazem da se preko interneta sprovede anketa kako se ta skoljka na CG primorju naziva. Ili je potrebno preuzeti hrvatski naziv?
  Donji tekst sam bio slobodan preuzeti sa hrvatskog bloga:
  “Povijesni simbol s mnogo imena
  Kako biste bili spremni snaći se u razgovoru o ovoj deliciji, dobro je znati kako se ona sve naziva. Uz najrasprostranjenije nazive – “kapešante” i “jakobove” ili “jakovljeve kapice” – u Hrvatskoj se za ove školjke koriste i brojni drugi nazivi, poput “čančula”, “kapesanta”, “klapunica”, “lepeza”, “pokrovača”, “prsurica”, “St. Jacques” i “školjka svetoga Jakova”. Kao i u mnogim drugim zemljama, povezuju se sa Svetim Jakovom, prema kojem su i dobile svoje latinsko ime, Pecten Jacobaeus.
  Još od davne povijesti, jakobove kapice bile su čest motiv i inspiracija u umjetnosti. U antici su školjke simbolizirale ženstvenost pa se nerijetko javljaju na slikama i kipovima Venere, rimske božice ljubavi i plodnosti. Jedan od najslavnijih primjera Botticellijeva je slika “Rođenje Venere”. Danas su živo obojeni primjerci uvelike na cijeni među skupljačima školjaka. Ukoliko za ronjenja na obali sjeverozapada Istre ugledate školjku osobina opisanih u ovom tekstu – nemojte samo otplivati dalje već je uzmite kao savršen suvenir koji će vas podsjećati na opuštajući odmor i vrhunsku gastronomsku deliciju koju ste kušali na ovoj nezaboravnoj destinaciji.”

  6
  1
 2. Ekološka drzava Crna Gora je kapitulirala prema kulinarskim potrebama svog stanovništva. Kamo sreće da se konzumiraju samo odgajane školjke… Blago nejestivim školjkama…

Ostavite komentar

*

code