U Zelenici nastavljena gradnja kolektora

U Zelenici nastavljena gradnja kolektora

1047
4
Podijeli

Dolazak mehanizacije, bagera i dva kamiona beogradskog Mileniuma, kao i nekoliko radnika u Zelenici, označio je nastavak izgradnje kolektorske mreže u Herceg Novom nakon višemjesečne pauze. Ova dionica je postavljena kao prioritet, dok će nastavak posla na ostalim dionicama uslijediti kada sve bude gotovo u Zelenici.

kolektor zelenika decembar 2015
Ilustracija

Preostalo je da se postavi oko 80 m kolektorskih cijevi, što je ujedno i najzahtjevniji dio, budući da se cijevi moraju ukopavati ispod nivoa potoka u Zelenici, pojašnjava za Radio Jadran, direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Milorad Velaš:

Picerija i restoran

“Biće im problem potok uz Lučicu, pa će radovi zbog toga biti usporeni. Radovi će biti dosta zahtjevni i zbog  mora, a na tom mjestu treba da se spoji pumpna stanica Zelenika sa kolektorom koji je napravljen do potoka Opačice”, objašnjava Velaš.

Ipak, sve bi trebalo da bude gotovo do Nove godine, uvjeren je Velaš. Tek po završetku dionice u Meljinama, krenuće ugradnja još 20 m cijevi u Đenovićima, kod plivališta i crkve, iz pravca Baošića do pumpne stanice. I ove dvije dionice mogle bi biti završene do Nove godine, optimista je Velaš:

“Kad je riječ o ostalim radovima, sjutra imamo sastanak na kojem bi trebalo da budemo informisani o ostalim aktivnostima na drugim pozicijama, kao što je uređenje prostora pumpne stanice Meljine – kružni tok, kao i ispitivanje položenih cjevovoda”.

Podsjetićemo, izgradnja kolektora “miruje” još od zabrane izvođenja građevinskih radova prije početka glavne turističke sezone, a za nastavak je bilo neophodno usaglasiti, novi, IV Aneks ugovora sa izvođačem, turskim Ćeltikćogulom, što je učinjeno nedavno. Iako Aneksom nije definisan krajnji rok završetka radova, očekuje se da bi oni trebalo da završe do kraja godine, a testiranja do februara naredne. Izvođač radova dobio je, sa PDV-om, 1,466.000 eura, što zadovoljava njihove trenutne potrebe.

Kompletan posao izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, sa kolektorima, od septembra 2012. godine, obavlja turska kompanija Ćeltikćoglu, sa podizvođačima. Trebalo je da ga okonča 17. februara 2014. godine. Do sada nijesu ispoštovana tri aneksa osnovnog ugovora, od kojih je posljednji podrazumijevao da 18,8 miliona eura vrijedni radovi, budu gotovi u februaru 2015. godine. Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj, projekat vrijedan 8,8 miliona eura, počela je 2012. a realizuje ga turska kompanija Mass Gintaš.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code