U Zelenici počela 10. Specijalna olimpijada za djecu sa smetnjama u razvoju

U Zelenici počela 10. Specijalna olimpijada za djecu sa smetnjama u razvoju

0
Podijeli

Okruglim stolom „Osvrt na deceniju inkluzivnog obrazovanja – prednosti i nedostaci, uloga asistenata u nastavi“, kao i sportskim takmičenjima, u 9 h, u Zelenici je počela jubilarna 10. Specijalna olimpijada –nacionalne igre Crne Gore za djecu sa smetnjama u razvoju. Učestvuju djeca iz 11 Dnevnih i dva Resursna centra, što je dosadašnji rekord.

Stručna rasprava organizovana je u prostorijama škole, sa predstavnicima Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, defektolozima, psiholozima, pedagozima, kao i asistentima u nastavi.

Picerija i restoran

Najzanimljiviji dio za sve učesnike su jutrošnje atletske discipline na stadionu FK Orjen, a u Sportskoj dvorani u Igalu nadmetanje u basketu. Stoni tenis i pikado je od 14 časova, a od 15 sati je planirano takmičenje u malom fudbalu.

U dvorištu škole “Ilija Kišić” u Zelenici priređeni su i prateći programi, likovna kolonija i radionica lijepog pisanja. S djecom slikaju likovni umjetnici iz Herceg Novog, uglavnom, radove u pastelu i akvarelu. Na radionici za kreativno pisanje, angažovana je redakcija školskog lista “Zvono”.

Inače, sinoć su svečano otvoreni ovogodišnji sportski susreti predstavljanjem učesnika. Ova manifestacija je mnogo više od jubileja, kazao je direktor škole, Đorđije Radović, podsjećajući da njihova ustanova deset godina razvija program jedinstven za Crnu Goru.

Opština Herceg Novi je i ove godine dala podršku organizaciji Olimpijade, uz želju da dobra tradicija traje, kazao je pozdravljajući male sportiste, predsjednik Opštine, Stevan Katić:

– Cilj nam je da zajedno kroz organizaciju ovakvog takmičenja podstaknemo djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju da kroz sport razvijaju i demonstriraju svoje vještine i talente, da jačamo djecu i porodice ali i da utičemo na svijest javnosti o njihovim brojnim potencijalima i potrebama – naglasio je Katić .

On je kazao i da je Specijalna olimpijada jedan od najvažnijih događaja u Crnoj Gori na planu inkluzije kroz sport, sinonim je za povezivanje, druženje i edukaciju.

Specijalna olimpijada zavrašava sjutra tradicionalnim izletom hercegnovskim zalivom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code