U ZVANIČNOJ SELEKCIJI 29. MONTENEGRO FILM FESTIVALA NA KANLI KULI 13 IGRANIH...

U ZVANIČNOJ SELEKCIJI 29. MONTENEGRO FILM FESTIVALA NA KANLI KULI 13 IGRANIH FILMOVA

98
0
Podijeli

Na 29. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festivalu, od 1. do 7. avgusta, u zvaničnoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova na Kanli kuli biće prikazano 13 filmova.

– Sudbine hiljade emigranata koji bježeći od rata i smrti, siromaštva i neizvjesnosti, tragaju za novim životom pokušavajući da se domognu Evrope, vjerujući u novu nadu, sigurnost i šansu. To je jedna od najvećih i najvažnijih tema savremenog svijeta, posebno prostora Mediterana i Jugoistočne Evrope. Ta važna, potresna i uznemirujuća tema je neka vrsta tematskog okvira ovogodišnjeg hercegnovskog festivala – rekao je umjetnički direktor 29. FFHN MFF, Srdan Golubović.
Film “Dipan” francuskog reditelja Žaka Odijara, inače, pobjednik ovogodišnjeg kanskog festivala, bavi se sudbinom tamilskog izbjeglice iz Šri Lanke koji pokušava da započne život u Francuskoj, a italijansko-francuski film “Mediteran” se bavi sudbinom dvojice mladića koji iz Burkine Faso preko Alžira pokušavaju da se dokopaju broda koji će ih odvesti u Italiju, u taj zamišljeni bolji život.
Mnogi od njih u toj potrazi za srećom tragično završavaju svoj život u vodama Mediterana.
Većina filmova ovogodišnjeg glavnog programa se bavi sudbinama malih ljudi u čeljustima novog vremena. Mnogi od tih filmova su portreti gubitnika, odbačenih i zaboravljenih. Portreti pojedinaca izgubljenih i otuđenih, nemoćnih i pobjeđenih.
Na različite načine takvim temama se bave i hrvatski film “Takva su pravila” Ognjena Sviličića, kroz žestoku i duboku analizu savremenog društva, bugarski film “Lekcija” Kristine Groževe i Petra Valčanova, grčki “Prasak” Silasa Cumerkasa, film posebnog i originalnog filmskog jezika “Travelator” reditelja Dušana Milića, intimistički turski film “Pesma moje majke” Erola Mintasa, kao i barokni i hrabri debitantski film Ivone Juke “Ti mene nosiš”.
Tom temom se na neobičan način bavi i nagrađivani debitantski film Vuka Ršumovića “Ničije dete”, koji govori o divljem dječaku iz šume i njegovom pokušaju prilagođavanja savremenom svijetu, pred sam početak ratova na prostoru bivše Jugoslavije.
Rumunski film “Aferim” reditelja Radu Žudea je vestern, čija radnja je smještena na početak 19. vijeka, u vrijeme u kome su Romi još uvijek bili robovi na prostoru današnje Rumunije. Ovaj film, iako se bavi daleko prošlim vremenom, na vrlo suptilan i diskretan način govori o savremenom neoliberalnom robovlasništvu u kome danas živimo.
O dezorijentisanosti u iskazivanju sopstvenih emocija i otuđenosti među najbliskijima govori komedija “Otok ljubavi” rediteljke Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih i nagrađivanijih evropskih rediteljki.
U fokusu filma Srđana Koljevića “Branio sam Mladu Bosnu” je diskretni heroj, advokat Rudolf Cisler- čovjek koji je branio pripadnike Mlade Bosne. I ovaj film govori o pojedincu, odbačenom od sistema i vremena, u intimnoj, humanističkoj misiji u ime pravde.
Film “Bićemo prvaci sveta” reditelja Darka Bajića govori o vjerovatno najvećem fenomenu s ovih prostora – košarci. Ovaj srpsko-hrvatsko- slovenačko- makedonski film o nastanku jugoslovenske škole košarke je pravi, autentični i nostalgični jugoslovenski film.
“Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš” reditelja Milana Karadžića je jedini crnogorski film u ovogodišnjoj selekciji, djelo
koje traga za osobenošću i humorom autorskog svijeta velikog crnogorskog reditelja, Živka Nikolića.
Posebno važan dio ovogodišnje selekcije su dva kratkometražna igrana filma mladih crnogorskih reditelja – nagrađavini “Umir krvi” Senada Šahmanovića i film “Zakloni” izuzetno talentovanog
Novljanina, Ivana Salatića.
Ova mediteranska svetkovina filma u Novom ostaje pri konceptu moderne, otvorene i dinamične manifestacije koja će i ubuduće zauzimati važno mjesto na kulturološkoj mapi regiona ali i Evrope.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code