UBIJAJU DOMAĆE ŽIVOTINJE SJEKIROM USRED HERCEG NOVOG

UBIJAJU DOMAĆE ŽIVOTINJE SJEKIROM USRED HERCEG NOVOG

198
0
Podijeli

ovce zaklane3U ulici Spasića i Mašere, kod Kanli Kule u Herceg Novom, odvija se nehuman i necivilizacijski čin ubijanja domaćih životinja sjekirom, na opštu zgroženost i osudu komšija, djece, staraca. Na ovo je redakciju Radija Jadran upozorila Suzana Kovačević Vuksanović.
– To je na pragu Herceg Novog pravi užas. Ugrožena su moja prava i moje djece od 7 i 9 godina. Ovaj čin ubijanja životinja je najteži i najnecivilizovaniji. Naša kuća i kuća Alije Ljana, koji to radi, je udaljena najviše tri metra. Njegovo dvorište je odvojeno od našeg samo zelenom ogradom. Djeci ne smijem da dozvolim da izađu iz kuće kada on ubija životinju, kravu ili ovcu, jer to radi u dvorištu, a moj stan je na spratu i moja ulazna vrata gledaju na njegovo dvorište. Svaki udarac sjekire čujemo u mojoj dnevnoj sobi. Priveže, recimo, kravu za stub od struje i onda je ubija. On to radi često, vjerovatno kada mu nestane hrane, jer ne kupuje meso u mesari. U više navrata je opominjan, zvali smo komunalnu inspekciju. Oni su slučaj proslijedili veterinarskoj inspekciji, a oni dalje inspektoratu u Podgorici i kao da ništa nije bilo – priča ojađena Suzana Kovačević.

Komšija se pri tome, kaže, ponaša veoma bahato, vrijeđao je njenu porodicu kad god mu je to prilika dozvoljavala.
– Čak je mom ocu rekao: “Ako vam ne odgovara, selite se”. Na kraju će izgleda tako i biti…. Kada me vidio da fotografišem, rekao mi je: “slikaj, slikaj, ne možeš mi ništa, možeš me povuć…. Šta treba da radim, da pustim glasno muziku i zaključam vrata? Ili postoji neki zakon koji može da nas zaštiti?” – pita se Kovačevićka.
Ona tvrdi da nikako ne želi da ospori komšijina vjerska prava, ali moli da neko zaštiti njena ljudska prava, prava njene djece i prava životinja.
ovce zaklane2– U civilizovanim zemljama to se radi na humaniji način i daleko od očiju posmatrača. Djecu učim da vole životinje, kao i da treba da ih štite, a možete zamisliti šta se dešava u njihovim glavama kada vide prizor ubijanja životinje i sve što poslije toga slijedi. Pitam se do kad će se ovo dešavati nedaleko od samog centra grada, u blizini Kanli Kule. Da li postoji način da se to, pod okriljem vjerskih običaja, uradi na drugi način i na mjestu da moja djeca to ne gledaju? Postoje li zakoni u zemlji koja je na putu u EU koji štite građane koji ne žele to da gledaju, a šta je sa zakonom o zaštiti životinja???? – pita Kovačevićka.
Tragom ove nesvakidašnje priče saznali smo da je za sve nadležan veterinarski inspektor, koji djeluje pri Upravi za inspekcijske poslove i on treba da ima nadzor nad sprovođenjem Zakona o identifikaciji i registraciji životinja, Zakona o stočarstvu, o veterinarstvu, kao i Zakona o zaštiti dobrobiti životinja. Za opštinu Herceg Novi nadležan je veterinarski inspektor Zoran Zdravković. On je Radiju Jadran kazao da do sada nije dobio nikakvu prijavu za nemislosrdno ubijanje domaćih životinja u gradskom području.
– Ako je to tačno, svakako to nije zakonski dozvoljeno, jer za klanje postoje određena mjesta, pod strogim nadzorom i kontrolom. Međutim, samo na osnovu priča inspkecija ne može da regauje – kazao nam je Zdravković pozivajući Suzanu Kovačević da podnese prijavu njegovoj kancelariji u Meljinama. On je dodao da bi se možda i moglo “progledati” kroz prste ovom komšiji, ako samo klanje životinja obavlja za vjerski praznik, ali ako je to često, onda mora da snosi sankcije i da to više ne čini.
Naša sugrađanka Suzana Kovačević tvrdi da se ovi prizori često ponavljaju, a ne samo na vjerske praznike, da se u sve uvjerio i komunalni inspektor Darko Klasić koji je još u maju proslijedio Upravi za inspekcijske poslove prijavu protiv Alije Ljana. Međutim, nema još reakcije.
Ostaje da zaista nadležni obavljaju svoj posao, da budu efikasni i spriječe ono što ni jedan zakon u građanskoj, multikonfesionalnoj državi ne odobrava, uz svo uvažavanje vjerskih običaja.

Picerija i restoran

ovca1

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code