UBLJANI OPET PRIJETE BLOKADOM ZBOG DIMA SA DEPONIJE TISOVA GREDA

UBLJANI OPET PRIJETE BLOKADOM ZBOG DIMA SA DEPONIJE TISOVA GREDA

259
0
Podijeli

Mještani Ubala su od 3. oktobra ponovo izloženi dimu sa smetlišta Tisova greda i najavljuju da će bllokirati ponovo put kamionima “Ćistoće” ako se lokalna uprava ne angažuje na gašenju.

Oni priznaju da su dan poslije vatrogacci pjenom gasili požar, ali deponija i dalje dimi i zagađuje okolinu.
Podsjećaju da je prošla vlast obećala da će do 1. januara 2015. godine nova deponija Duboki do biti stavljena u funkciju. Obećanje nije ispunila.
Taman kada su počeli da opet oživaljavaju selo nakon saniranja deponije, zasnovali tri farme koza i ovaca, jednu farmu kokošaka i obrađuju zemlju imaju isti problem sa deponijom. Mještani tvde da postoji nadzor i dogovor da svakih sedam dana Komunalna inspekcija treba da obiđe Tisovu gredu, ali da to nije praksa.
U preduzeću „Čistoća su im rekli da se dim, zbog procesa sagorijevanja i visokih temperatura unutar tla, ne može ugasiti za dva mjeseca. Žale se i da ne mogu doći do nadležnih u opštini.
Koordinator Komunalne policije Ilija Peulić, je kazao da je situacija sa smetlištem stabilna.
– Nevrijeme i velika atmosferska pražnjenja su početkom oktobra izazvali požar na smetlištu, koji je bio poprilično velikih razmjera. Komunalna policija i vatrogasci su odmah reagovali. Trenutna situacija je takva da je ostalo oko desetak posto opožarenog dijela, a ostalo je sanirano i ugašeno.
On dodaje da je deponija jako duboka i unutar nje je sve suvo i lako zapaljivo. Ne može se ugasiti za pet dana. Peulić za namjeru mještana da zatvore loklani put kaže da je protivna zakonima i odlukama Opštine Herceg Novi. Tvrdi da Komunalna policija redovno obilazi teren, te da tvrdnje mještana nijresu baš utemeljene.
Deponija Tisova greda je pred zatvaranjem i na njoj je zabranjeno paljenje otpada. Gradnja nove sanitarne deponije Duboki do, vrijedne 6,5 miliona eura, trebalo bi da se finasira iz kapitalnog budžeta države. Njena gradnja, rješila bi muke Ubljana. Trebalo bi da počne krajem ove godine i za nju je iz budžeta Opštine opredijeljeno 800.000 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code