Udruženja i pojedinci uspostavljaju kulturni – biznis inkubator

Udruženja i pojedinci uspostavljaju kulturni – biznis inkubator

0
Podijeli

Nezavisni umjetnici u Herceg Novom bi u narednom periodu mogli dobiti predstavničko mjesto u Savjetu za kulturu Opštine Herceg Novi. Na  forumu, u okviru manifestacije “12h re:hub” u motelu “Dubrava”, čulo se i da je grad od kulture “zreo” za uspostavljanje kulturnog-biznis inkubatora, mjesta u kojem bi umjetnici imali prostor za stvaranje i izlaganje svojih dijela.

okrugli-sto-re-hub-261216“12h re:hub” je organizovala Mreža aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novog, neformalna organizacija udruženja i pojedinaca koji rade na polju umjetnosti i kulture. Jedan od ciljeva djelovanja MANKS-a je stavljanje devastiranih javnih prostora u službu građana i nezavisne kulture, po ugledu na primjere iz razvijenih sredina u kojima su takvi prostori podignuti na nivo značajnih resursnih i kulturnih centara.

Picerija i restoran

Forumu pod nazivom “Gdje je prostor za saradnju donosilaca odluka i aktera koji djeluju nezavisno od javnih/državnih i kulturnih institucija u Herceg Novom?”, prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija i nezavisni umjetnici, kao i predstavnici lokalnih zvaničnih razvojnih i ustanova kulture.

Iz Javnih ustanova “Herceg fest” i “Muzej i galerija”, opštinskog Sekretarijata za kulturu i Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, uvjeravaju da volja i želja za saradnjom postoji, te da će svako u okviru svojih i zakonskih mogućnosti, učiniti koliko može na pomoći nezavisnim umjetničkim stvaraocima.

Predstavnici zvaničnih ustanova i nezavisnih umjetnika saglasili su se da je našem gradu i njegovim stvaraocima potreban prostor – “hub” ili inkubator, koji bi bio pogodno tlo za razvoj gotovo svakog oblika umjetnosti i kulturnih izražavanja. Takav inkubator bio bi kulturno-umjetničko čvorište za nezavisne umjetnike, ali i svojevrsni “rasadnik” kreativnosti u kojem bi mogli raditi i izlagati. U primjerima iz regiona, ali i šire, može se vidjeti da su to obično napušteni industrijski, hotelski ili čak vojni objekti, pa otuda i ideja da se “12h re:hub” održi u napuštenom motelu “Dubrava”.

re-hub-dubravaPredstavnici ustanova, čiji je osnivač Opština Herceg Novi, ukazali su i na problem neupućenosti nevladinog sektora u zakonske procedure i tokove, kao i na potrebu za daljom edukacijom nevladinog sektora o načinima apliciranja za sredstva i pomoć od zvaničnih institucija. Naglasili su i da su programski plan rada i zakonska regulativa dvije osnovne smjernice za nevladin sektor kako i na koji način ispuniti uslove i ostvariti bolju saradnju.

Predstavnici NVO sektora su iznijeli probleme sa kojima se suočavaju u toku realizacije svojih aktivnosti, posebno s nedostatakom prostora za rad.

U forumu su debatovali: sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi, Tamara Lepetić, direktor JUK “Herceg fest” Stevan Koprivica, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Nikša Grgurević, direktor gradskog muzeja i galerije Đuro Beli Prijić, članica Upravnog odbora regionalne platforme za kulturu “Kooperative” Tanja Rajić, arhitekte Srđan Marlović i Vuk Čvoro, kao i predstavnici hercegnovske nezavisne scene – Maja Erenji, Slađana Vujović, Senka Domović Bulut i Nebojša Mandić.

Pored foruma, MANKS je organizovao 12 sati kulturnog programa u oronulim prostorijama motela “Dubrava”: koncerte, izložbe, čitanje poezije, DJ sesije. U muzičkom i likovnom programu su učestvovali i: 2Beat, Groovy Castel Nuovo, Ivan Ivo Martinetti, Heavy Hour, Boka Band, Dragomir Đorđević i Petar Kraljević, Udruženje Likovnih Umjetnika Herceg Novi, organizatori Hercegnovskog strip festivala, brojni nezavisni vizuelni umjetnici, poete i stručnjaci za scenski pokret. Audio-vizuleni sadržaj su, izdaleka i svojim umjetničkim izrazom, podržali i upotpunili ilustrator i vizuelni umjetnik Vanja Vikalo (Linnch) i svjetski proznati 3D umjetnik Filip Roca.

Mreži aktera nezavisne kulturne scene do sada su se priključile brojne nevladine organizacije, među kojima su: Urban Nova, Hercegnovsko Pozorište, Omladinski centar, Omladinsku kulturni centar, Udruženje Ruke, Alternaut, Sinergija, Hercegnovski strip festival, NVO Bruna, Teatar Plus, Lira, ORKA, Bokeške gulozece, SPKD Prosvjeta, NVO Egzodusi, kao i brojni kreativni pojedinci.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code