Udruženja novinara Crne Gore: Političari treba da puste medije da rade

Udruženja novinara Crne Gore: Političari treba da puste medije da rade

0
Podijeli

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore i Udruženje novinara Crne Gore traže od vlasti da prekinu sa pritiscima i manipulacijama medijima. Kako navode u zajedničkom saopštenju, oni su vidljivi već dugo i eskalirali su na primjeru Javnog servisa, koji bi trebalo da je u službi svih građana.

“Kao esnafske organizacije koje zastupaju interese novinara nijesmo se do sada javno oglašavali da ne bismo upali u zamku političkih manipulacija. Ali događaji posljednjih dana jasno ukazuju da se vlast, ovaj put preko Skupštine i Agencije za sprječavanje korupcije, ne ustučava da brutalno utiče na promjenu uređivačke politike TV Crne Gore. U kasnim večernjim satima Skupština je prije dva dana izabrala poznatog aktivistu, bivšeg poslanika i odbornika DPS-a Slobodana Pajovića u Savjet RTCG , koji je tek formalno napustio te pozicije. Najava smijene generalne direktorice RTCG zbog pogrešno prezentiranih podataka, za koje se i izvinila, dio su igre kako bi ta partija ponovo na urednička mjesta postavila kadrove koje kontroliše i koji kreiraju informativni program po volji vlasti, umjesto u službi gradjana. Očito, poslanike nije sramota da mijenjaju integritet doma u kome sjede, za partijske i lične privilegije. Jer, da nije tako, oni kojima su usta puna ljudskih prava ne bi davali kvorum za sramne predloge Administrativnog odbora”, navodi se u saopštenju.

Picerija i restoran

Ova dva novinarska Udruženja traže da Evropska komisija, posebno komesar Johanes Han ove godine posebnu pažnju posvete medijima.

“Vlada mora da potvrdi da profesionalnost i nezavisnost ostavlja medijima, a ne DPS-u da ih uči vojoj “viziji” profesionalizma”, navode oni uz apel kolegama da se drže standarda profesije, te da im pritiske i probleme prijave, da traže pomoć i ne pokleknu “pred brutalnim nasrtajem vlasti, posebno DPS-a na uređivačku politiku”.

Oni objašnjavaju da je način izbora i sastava Savjeta RTCG veoma problematičan, jer zavisi od političke volje, te da bi u Savjetu trebalo, po ugledu na zemlje demokratske tradicije, da sjede ugledni bivši novinari čija imena nešto znače, i koji znaju o čemu je riječ.

“Takve osobe intelektualci sa integritetom koji nisu na kasi vladajuće koalicije, vode računa o interesu javnosti, a političko kalkulanstvo im nije prioritet. Bez obzira da li dolazi iz vlasti ili opozicije. Javni servis pripada građanima, a novinari RTCG i ostalih medija treba da izvještavaju u interesu građana.Političari, ostavite nas da radimo svoj posao”, poručuju iz DPNCG i UNCG.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code