Udruženje „Smješak“ izmamilo poklonima osmjeh mališana sa invaliditetom u Novom

Udruženje „Smješak“ izmamilo poklonima osmjeh mališana sa invaliditetom u Novom

0
Podijeli

Udruženje za pomoć socijalno ugroženoj djeci „Smješak“ doniralo je Kolu srpskih sestara Herceg Novi poklon pakete za 13 porodica čija su djeca uključena u projekat “Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja“. Tim povodom sastali su se sa  roditeljima i djecom u prostorijama Kola na Toploj.

Već četiri godine kroz ovaj projekat, uz pomoć stručnjaka, Kolo pomaže djecu sa invaliditetom uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole.

Picerija i restoran

– Ovo što sam ovdje doživio motiv je da, zajedno sa svojom porodicom, pet godina organizujem prikupljanje pomoći za djecu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Sa predsjednicom Kola sam se slučajno upoznao u Trebinju gdje nam je ona bila lični donator. Kroz razgovor sam čuo za ovaj projekat i namjeru Kola da djeci obezbijedi poklone za uspješan završetak ove školske godine. Ponudili smo se da pomognemo i drago nam je da smo u Herceg Novom među ovom veselom djecom i zadovoljnim roditeljima – kaže predsjednik Udruženja „Smješak“, Adnan Iković.

Tokom pet godina rada podijelili su preko 950 tona hrane uz sredstva za higijenu, garderobu, školski pribor i ostale potrepštine.

Kolo srpskih sestara ne daje često zahvalnice ali je Udruženju „Smješak“ ona uručena već poslije prvog susreta i to sa velikim zadovoljstvom, rekla je predsjednica Kola, Dragica Spaić.

Ovaj projekat je jedinstven u Crnoj Gori, jer je riječ o patronažnoj pomoći. Učiteljica, defektolog i fizioterapeut stalno su bili u kontaktu sa djecom a rezultati su, kako kaže Kosić, izvrsni.

Jedan od učenika sa inkluzivne nastave narednu školsku godinu nastaviće u redovnoj školi. Toliko je napredovao i toliko mu je pomogao rad kod kuće.

Projekat “Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja“ hercegnovsko Kolo srpskih sestara realizuje od 2015. godine. Sa djecom u njihovim kućama, u atmosferi koja im je poznata i najprijatnija, okruženi porodicom i ljudima koje vole, rade učiteljica Mira Prodanović, defektolog Ivan Ljesar i fizioterapeut Nataša Lučić. U projekat je uključeno trinaestoro djece sa područja opštine Herceg Novi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code