Uhapšena Poljakinja jer je preko Debelog brijega u Crnu Goru htjela da...

Uhapšena Poljakinja jer je preko Debelog brijega u Crnu Goru htjela da unese radioaktivni radijum

5247
7
Podijeli

granicni prelaz debeli brijeg 050916Poljakinja V.B. (45) uhapšena je u ponedjeljak veče na graničnom prielazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore jer je kod nje pronađen radioaktivni radijum.

Jutarnji list javlja a prenosi Mina, da su uređaji za detekciju radijacije izmjerili visoku koncentraciju zračenja, što je uzrokovalo pravu dramu na tom graničnom prelazu.

Picerija i restoran

Izvor zračenja bio je automobil ruskih registarskih oznaka koji se kretao iz Hrvatske u Crnu Goru. Čim je automobil stigao na granični prelaz, aktivirali su se portalni monitori za detekciju jonizujućeg zračenja koji su pokazivali vrlo visoko zračenje, što je policijskim službenicima bio znak za brzu akciju.

Automobil je vozila V. B. (1971.), državljanka Poljske rođena na Krimu.

Automobil i vozač su izolovani i pozvani su službenici hrvatskog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost koji u takvoj situaciji osigurava stručnu pomoć i saradnju u poslovima suzbijanja nedopuštenog prometa nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala.

Nekoliko sati nakon poziva stigli su na granični prelaz i odjeveni u zaštitna odijela zajedno s carinicima pregledali automobil.

Pretragom je u automobilu pronađena staklena kutija veličine tegle koja je bila izvor zračenja.

Bila je zamotana u tri, četiri platnene vrećice, a sve zajedno bilo je položeno u olovnu kutiju. U tegli su pronađene ampule i utvrđenoda je u njima radioaktivni radijum-226.

Radijum-226 nekada se koristio u bolnicima za terapiju malignih oboljenja, a prestao se koristiti 1996. godine.

7 Komentari

  1. Čita li ko od vas tekst. Rusofobi,radi se o državljanki Poljske,rođenoj na Krimu. Koje je nacionalnosti,izguglajte. Man’te se teorija zavjere !
    0    0
  2. Bravo Denise to si dobro rekao. Jos mi nismo svjesni koliko nas Rusi ‘vole’. Mislute da ovoliki Rusi dolaze zato sto vole Crnu Goru. Dolaze po zadatku ljudi moji. Tek cete da se uvjerite. Neka samo jedan prenese u crnu goru ove tablete i mi smo mrtva nacija za koju godinu. A oni dobijaju izlaz na Jadran. Eeeee nemamo mi pojma sta se sve radi i cime se oni sluze. Samo mi volimo Ruse.
    0    0

Ostavite komentar

*

code