Uklonjene uljane materije iz mora u Dobroti

Uklonjene uljane materije iz mora u Dobroti

2
Podijeli

Građani su Pomorskom operativnom centru juče iza 18 časova javili da su u kotorskom akvatorijumu uočili zagađenje, u blizini otvorenog bazena u Dobroti, na lokalitetu Žuta plaža.

– Hitno je obavještena Lučka kapetanija Kotor, koja je odmah reagovala i zajedno sa lučkim kapetanom, Brunom Brkanovićem, izašla na lice mjesta, kako bi utvrdila obim zagađenja i pristupila čišćenju – kazao nam je direktror Uprave pomorske sigurnosti, lučki kapetan Safet Kočan.

Picerija i restoran

Zagađenje malog obima efikasno je “prikupljeno” specijalnim upijačima za tu namjenu.
S obzirom da je sve ukazivalo da je zauljene materije moglo samo da ispusti neko od plovila, po završetku posla Lučka kapetanija je obavila pregled usidrenih jahti i jedrlica u kotorskm zalivu.

Međutim, nijesu pronašli zagađivača, odnosno nijesu uočili bilo kakve dokaze koji bi sa sigurnošću mogli identifikovati plovilo koje je ispustulo štetna ulja. Da je “uhvaćen” vlasnik broda platio bi kaznu od hiljadu do nekoliko hiljada eura.

Uprava pomorske sigurnosti je i ovoga puta reagovala hitno i sanirala zagađenje sa nepoznatog vozila. Kako su saopštili, primili su poziv u 18.10, akcija je počela u 18.30, a završena u 20.30.

2 Komentari

  1. Svaka cast OIL POLUTION za istinito pisanje.Dodjite u Lepetane da vidite sto rade Trajekti-catare Dejana Bana.Nemaju ekoloske tankove,a dva trajekta “Teodo”i “Grbalj”imaju,ali kad se tankovi napune sekaju ih u more!!!Gdje su inspekcije.Catare svaku vece peru i sva olja koja se skupe od auta preko dana idu u more.Imas pravo Bane,kad si jaci od luckih vlasti i insprkcija.

  2. To je ispumpo remorker… off shore posade neznaju nista, ko im je pregledo oil record book? obiso makinu? uzeo uzorak iz kaljuza? da nije neko iz nase lucke kapetanije? na off shore brodovima znanje pojedinih strojara je ravno ”0”. Poljaci-Rusi-indonežani, Rumuni..itd itd.. ni naši ni Hrvati ne zaostaju za njima…

    16

Ostavite komentar

*

code