Uklonjeno 5 palmi iz vrta Instituta Igalo

Uklonjeno 5 palmi iz vrta Instituta Igalo

14
Podijeli

Radnici Sektora za održavanje zelenila Komunalno stambenog d.o.o. Herceg Novi, ovog jutra uklonili su palmu ispred Dječijeg odjeljenja Instituta, koja, osim što joj je krošnja “uvenula” zbog napada surlaša, prijetila je i da padne. Stoga su u Institutu odlučili da je kompletno uklone, radi bezbjednosti najprije djece koja pohađaju prva 4 razreda OŠ Dašo Pavičić u obližnjim prostorijama, a onda i zbog ostalih prolaznika.

Na ovaj način do sada je iz bašti Instituta, ispred starog i novog dijela, uklonjeno ukupno 5 palmi, dok je na 3 odrađena dendrohirurgija. Kako nam je kazala šefica Službe održavanja parkova i plaža u Institutu, dipl. ing. pejzažne arhitekture, Svetlana Pavić, tretmani predstoje na još 12 stabala. No, tek nakon njihovog pregleda  biće jasnije hoće li  kompletno biti uklonjena ili će raditi dendrohirurgiju.

Picerija i restoran

Osim ove, radnici Sektora za održavanje zelenila obaviće dendrohirurgiju i u bašti starog dijela Instituta, tačnije kod zatvorenog i devastiranog tzv. “E” odjeljenja ( ka hotelu Palmon Bay ).

Nakon toga, tokom dana je u planu i dendrohirurgija na palmi u đardinu kuće Iva Andrića. Jedna ekipa ovog Sektora jutros je i na groblju na Savini, gdje uklanja stablo koje zbog starosti i terena predstavlja opasnost po grobna mjesta.

14 Komentari

 1. Da li može neki stručnjak da mi navede još neko mjesto van CG gdje surlaš trenutno napada palme?! Mnogo je turističkih destinacija sa balkana, a nigdje ne mogu da pročitam da imaju sličnih problema. Kako to da je surlaša zaobišao njih, a nas nije?!

  1
  2
 2. Da li se uskoro planira uklanjanje grana od zarazenih palmi koje se najmanje petnaest 15 dana nalaze u parku Instituta, nove faze, i preko puta, blizu plavog vagona. Koji je efekat od prskanja palmi, od pilanja grana i trupa ako se isto ostavi na licu mjesta… samo se brzi siri zaraza na okolne palme.

  10
  1
 3. Samo bih se osvrnuo na izjavu (ne secam se tacno koga) da se “ultrazvuk” ne kupuje jer mehanizacija moze da dodje do samo 25% palmi. A vec je nekoliko desetina palmi do kojih se moglo doci mehanizacijom unisteno…
  A ako se nastavi ovim tempom mastacemo i o tih 25% palmi jer ce ih ostati da se prebroje na prste jedne ruke…tuzno, jako tuzno

  14
  1
 4. Postovani Radio Jadran,
  Da li mozete proveriti da li se pre dendrohirurgije (ili uklanjanja celog stabla) palma nasprica nekim otrovom da se ubije surlas?
  Nisam siguran da se to radi, a ovako radeci dendrohirurgiju samo se ubrza prelazak surlasa sa palmi na palmu, jer surlasi beze kada krene secenje…

  12
  2
 5. Zašto se ne ulazi u suštinu stvari, kako se uopšte pojavio surlaš? Tragovi vode do Porto Montenegra, koji je uvozio palme sa inostranih područja u kojima je već tada bilo proglašeno vanredno stanje zbog epidemije surlaša.

  17
  3
  • Pogrešna informacija.Prvi “Surlaš” zabilježen je na palmama u Ulcinju 2012. Do 2015 tamo je stradalo 30 Palmi.Nakon toga dolazi do pojava Surlaša u Sutomoru,Budvi Tivtu i Herceg Novom.U Italiji je “zaraza” ogromnih razmjera,u Hrvatskoj neke “tačkaste” lokacije,recimo ,palme na Splitskoj rivi izgledaju “tužno” dok su u Trogiru “vesele” a već na Braču “dendrohirurgija”.

   3
   3
   • Vlada je potvrdila da su palme uvežene sa područja Urugvaja, Španije, Italije, SAD-a i nije negirala da su među njima bile zaražene palme. Jedino su nevješto pokušali da skinu odgovornost sa Porto Montenegra i fitosanitarne inspekcije i sve prebacili na akreditovane uvoznike. O tome je u početku bilo priče u pojedinim medijima, i to prije cijele ove epidemije kad je problem bio u začetku.

    1
    1
 6. Da li planira ,,Gradsko Zelenilo,, da za svaku odsjecenu palmu zasadi neku drugu kulturu npr . cemprese,borove ,magnolje oni nemaju surlasa kao prirodog neprijatelja

  22
  2
 7. Tako je najlakse,nema sta. Da li opstina radi sve sto je u njenoj moci kada je borba protiv surlasa u pitanju? Naravno da ne, nije radila ni godinama u nazad, kada je trebalo odrzavati palme, a ne sad.

  25
  2

Ostavite komentar

*

code