UKOLIKO NADLEŽNI HITNO NE REAGUJU, RADNICI “VEKTRA BOKE” U STEČAJU KREĆU U...

UKOLIKO NADLEŽNI HITNO NE REAGUJU, RADNICI “VEKTRA BOKE” U STEČAJU KREĆU U PROTESTE

82
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Radnici „Vektra Boke” od državnih institucija i lokalne samouprave traže hitno reagovanje nakon odluke Privrednog suda da 12.juna uvede stečaj u kompaniji „Vektra Boka” AD Herceg Novi.

Kako navode iz Sindikata te kompanije radnici još nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju o uvedenom stečaju.
– Hitna reakcija je potrebna iz sljedećih razloga: menadžment je odmah poslije medijskih informacija napustio objekte „Boke” i radnici su se samoorganizovali da održe proces poslovanja da bi na taj način zaštitili, prije svega goste, a zatim i imidž korektnih domaćina, koji je imala i „Boka” i ovaj grad. Javnost mora biti svjesna posljedica i činjenice da je pitanje dana koliko će radnici još uspjeti da održe koliko-toliko nivo usluga. Kao radnici koji su svoju egzistenciju vezali za „Boku” i Herceg Novi nismo smjeli dozvoliti da gosti napuštaju naše objekte i na taj način ugroze turističku sezonu, ne samo u Herceg Novom, već i u Crnoj Gori. Šteta bi bila nepopravljiva – navode iz Sindikata.
Podsjećaju da im bivši poslodavac duguje 3 plate, 23 putna prevoza, 2 regresa, sudski presuđenu jednu razliku u platama, doprinose za nepunih posljednjih pet godina.
– Iako je egzistencija nas i naših porodica ugrožena već godinama smogli smo snage da, od uvođenja stečaja, i dalje redovno dolazimo na posao, što radimo samo zbog „Boke”, Herceg Novoga i Crne Gore. Ako smo mi mogli da poslije svih ovih problema, napravimo taj napor, sada zahtijevamo od svih institucija na lokalnom i državnom nivou da rade svoj posao, za koji su, za razliku od nas, redovno i dobro plaćeni – traže iz Sindikata.
Zahtjeve su i konkretizovali. Prvo da im državni organi hitno pruže garancije da će im potraživanja, koja su pošteno zaradili, biti isplaćena u što kraćim i precizno utvrđenim rokovima. Drugi zahtjev je da im se jasno predoči kakva je budućnost „Boke” i njenih objekata:
– Zahtjevamo da se sačuva „Boka” i radna mjesta za radnike i građane Herceg Novog, jer ni mi, niti građani Herceg Novog, nismo krivi za uništenje ove kompanije. Napominjemo da radnici nisu krivi za lošu privatizaciju i za izbor partnera koji je tu privatizaciju trebalo da sprovede u djelo, tako da država ni u kom slučaju ne smije biti amnestirana zbog neblagovremenog djelovanja, jer su nanijeli štetu svim zaposlenima, kao i Herceg Novom, turističkom gradu.
Treći zahtjev upućuju nadležnim ministarstvima da posvete pažnju svakom radniku pojedinačno, ako je stekao pravo na penziju i želi da ga ostvari, da im se omogući to pravo po važećim zakonima. Ograničenost rokovima važećih zakonskih rješenja ne smije biti barijera da radnici to svoje pravo i ostvare, saopštavaju iz Sindikata “Vektra Boke”.
Oni upozoravaju da neće prihvatiti bilo kakve nejasne odgovore ili odugovlačenje, “jer smo sa svoje strane uradili sve što je bilo moguće da zaštitimo interese preduzeća, grada i države.”
– Ukoliko zaključimo da se i dalje nastavlja sa odnosom kao do sada, sljedeće naše odluke biće radikalne (obustava rada, štrajk, protestne šetnje), jer smo iscrpili sve mogućnosti da to riješimo na miran način. Sigurni smo da ćemo u tome imati podršku javnosti , građana Herceg Novog i Crne Gore – zaključuje Sindikat radnika „Boka” Herceg Novi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code