Ukusi i mirisi našeg zaleđa: Domaća trpeza na Kamenom

Ukusi i mirisi našeg zaleđa: Domaća trpeza na Kamenom

4260
2
Podijeli

Ljubitelji tradicionalnih domaćih specijaliteta, planinske arije i seoskog krajolika imaće priliku da nedjeljno popodne iskoriste nedaleko od  obale i Novog, u selu Kameno, uz dobar domaći bokun.

Biće to drugi Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela, koje će pripremiti vrijedni domaćini ovog kraja. Novljani pokušavaju da uhavte korak sa svijetom gdje odavno ovakvim gastro manifestacijama podstiču proizvodnju i plasman domaće hrane kroz turizam i ugostiteljstvo, ali žele i da približe gostima bogato zaleđe.

Picerija i restoran

–  Treba pomoći domaćim proizvođačima da i dalje proizvode i da im se olakša plasman da ih ponude hotelijerima i ugostiteljima. To je najtraženija roba, a mi kasnimo u tome  za modernim svijetom. Naša prava šansa je upravo razvijati zaleđe za poljoprivredu i povezati ga sa turizmom. Tačno je da Crna Gora ne može konkurisati u poljoprivredi jednoj Njemačkoj, Holandiji ili Danskoj, gdje je prozvodnja hrane jako jeftina. Ali ona se ne bazira baš na organskim postupaltima i tradiciji, nego ipak, više na hemiji i nauci. Naš proizvod, iz našeg krša, može postići bolju cijenu –tvrdi rukovodilac Agencije za zaštitu Orjena, Željko Starčević.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, TO Herceg Novi, MZ Kameno-Žlijebi, uz podršku Opštine Herceg Novi, pripremaju  II Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela, sjutra u dvorištu crkve Sv. Jovana.

Na petnaestak štandova biće moguće degustirati i kupiti brojne autohtone proizvode, a od 15 h zainteresovani mogu prisustvovati okruglom stolu „Domaća trpeza u turizmu i ugostiteljstvu, mogućnosti i izazovi“.

Mišljenja će razmijeniti proizvođači, predstavnici lokalne uprave i turističkog sektora, što bi trebalo da bude polazna osnova za dalje zajedničko djelovanje.

Organizatori su skrenuli na vrijeme pažnju hotelijerima i agencijama na ovaj događaj, pa bi on mogao znatno obogatiti njihovu ponudu. Jer, turisti u Novom najčešće o gradu ne znaju mnogo i ne mrdaju s mora.

Željko Starčević smatra da moramo nekako sinhrono djelovati na obali i u zaleđu i klijentelu zaintersovati adekvatnim programom za zaleđe.

– Kada bismo gledali po kvadraturi onda bi se hercegnovska Opština mogla svrstati u planinske, ali te resurse uopšte ne koristimo. Ono je zalog, ipak za budućnost. Samo ne treba praviti greške, koje smo radili  na obali. Jer, ako krenemo da pravimo apartmane  u zaleđu, kao na moru,  imaćemo “grad duhova” na planini – ističe Starčević najavljujući da će nastaviti sa ovakvim sajmovima koji su prava turistička ponuda jednog kraja.

Otvaranje manifestacije  najavljeno je za 17 h, a trosatni program podrazumijeva i zanimljivu zabavu.

Prednost mjesta je odlična cestovna povezanost sa Herceg Novim, pa se od kružnog toka u Meljinama stiže za svega 10-ak minuta vožnje automobilom. Budući da su aktivni oblici provođenja slobodnog vremena sve aktuelniji, vrijedi pomenuti da se do Sv. Jovana stiže od glavne autobuske stanice za oko sat hoda starom pješačkom stazom, odnosno za oko pola sata vožnje bicikla iz Meljina, objašnjavaju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Lokacija sajma pruža odlične uslove, budući da se radi o visoko vrijednom i uređenom prostoru pod krošnjama drveća, što obezbjeđuje odličnu zaštitu od sunca, dok predvečerje donosi poznato osvježenje, tipično za krajeve u našem zaleđu. U okolini mjesta moguće je posjetiti više vrijednih vidikovaca i istorijskih mjesta, umreženih markiranim stazama u okviru Rekreacione zone Kameno.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code