ULES kritikuje predsjednicu Aćimović da se miješa u smjenu direktora Radio Herceg...

ULES kritikuje predsjednicu Aćimović da se miješa u smjenu direktora Radio Herceg Novog

2511
33
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_radio_hnUnija lokalnih javnih emitera saopštila je da je predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović nezakonito predložila Savjetu Radio televizije Herecg Novi izbor vd direktora, prenosi portal CDM. I u Agenciji za elektronske medije su ocijenili da je Aćimović na neprihvatljiv način izvršila uticaj i miješanje u rad Savjeta i dovela u pitanje njegovu nezavisnost u izboru direktora ili njegovog vršioca dužnosti.
Predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović je u dopisu upućenom Savjetu kao organu upravljanja u lokalnom javnom emiteru RTHN zahtjevala da se izvrši preregistracija i predložila po njenim riječima podobnog kandidata za vršioca dužnosti direktora.
Tim povodom je reagovala Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore i dopisom obavijestila Agenciju za elektronske medije, Ministarstvo kulture i Direktorat za medije, ali i Delegaciju evropske unije i Misiju OEBS-a u Crnoj Gori.

– Ovo je direktan pritisak na medije i uplitanje u rad organa upravljanja, smatraju u ULES-u.

Picerija i restoran

Unija lokalnih emitera smatra da je ovim činom direktno ugrožena sloboda medija, ljudske slobode zaposlenih, kao i da su prekršeni Zakon o elektronskim medijima i Zakon o medijima.

– Prekršeno je osnovno pravilo o nezavisnosti medija, napadnuta je novinarska profesija i temelji slobodnog i nezavisnog novinarstva, navodi se u saopštenju Unije.

Tim povodom reagovali su i iz Agencije za elektronske medije uputivši zvanično mišljenje članovima Savjeta i predsjednicima Opštine i Skupštine Herceg Novi navodeći da je “predsjednica na neprihvatljiv način izvršila uticaj i miješanje u rad Savjeta i dovela u pitanje njegovu nezavisnost u vršenju jedne od ključnih funkcija, a to je izbor direktora ili njegovog vršioca dužnosti”.

Na upozorenja i dopise koji su im upućeni u protekla dva dana Predsjednica opštine i Savjet još nijesu reagovali, a iz ULES-a apeluju da ne održe sjednicu zakazanu za petak 25. decembar, kako ne bi i dalje kršili zakon.

Pomenuti dopis predsjednice Opštine Herceg Novi je upućen članovima Savjeta i kasnije je elektronskom poštom proslijeđen u petak u 20.40 sati aktuelnoj VD direktora Dragani Zečević Plavanski koja je o svemu obavijestila Upravni odbor ULES i dostavila dokumentaciju i prepisku nadležnim organima u Crnoj Gori.

U tom dokumentu koji je pečatiran i potpisan od strane predsjednice Aćimović se preporučuje ko po njenom mišljenju treba da bude izabran na mjesto novog VD direktora, zbog kako se navodi “konstruktivnih predloga u dosadašnjoj komunikaciji sa predsjednikom”.

– Zbog činjenice da se radi o simptomatičnom slijedu događaja u Crnoj Gori, na koji smo upozoravali više puta, da se nakon promjene vlasti u pojedinim opštinama mijenjaju i organi upravljanja u lokalnim javnim emiterima, očekujemo da će ovo biti prelomna tačka u kojoj će se pokazati snaga institucija, sistema i zakona. Podsjećamo da su tako smijenjeni direktori u više gradova za posljednjih četiri godine od kada je Zakon o elektronskim medijima na snazi, a da su posljednji slučajevi bili u Beranama i Pljevljima. Što se može lako provjeriti i o čemu takođe posjedujemo posebnnu dokumentaciju, stoji u saopštenju ULES-a.

33 Komentari

 1. Dobro jutro predsjednice ! Zasto je povezujete sa Df om kada je imala relacije i sa Dps om i sa Izborom koje je iskoriscavala i za to imala debele benefite. Najmanje sa Df om i istina je da je i bivsa vlast imala koncenzus da se uvede red u Radio jer je izmedju ostalog budzet duplo probijen. Komentari o srpstvu su potpuno promaseni i nacionalisticki ovdje je rijec o novcu i interesu. Bolje i ugasiti radio nego pustiti da se nastavi ovako.
  0  0
 2. Trebalo jd smjenit i Savjet i Zecevicku i novu sistematizaciju nspravit.To su mogli da su pametni,ali nisu,nego svd rade polovicno i pod pritiskom Duska Krusa.
  0  0
 3. Za sve je kriv DPS,nije imao petlju kao opozicija da bilo sta kaze o nezakonitom radu Radio Hn,o strasnoj propagandi SpC u programu,o potpunom izostanku profesionalnog rada,koji se nastavljaju do danas.Godinu dana nije u stanju ni kao vlast ds napravi rez i postupi po zakonu i utice na promjenu uredjivacke politike.Jer,Dusko Kruso vuce konce i dalje i trguje li trguje…svuda ce uvuci svoje ljude poslusnike i ulizice,pa ce to uspjeti i u RHN.Bravo za Izbor,ha ha ha….pravi malu djecu DpsU a i cijelom gradu.
  0  0
 4. Cudo jedno,kako je Dragana Zecevic obmanula Ules i Agenciju i sve izvan Herceg Novog.Zloupot5rebila je i izmanipulisala funkciju predsjednice Skupstine Ulesa i sazvla zbog nje licno da se sastanu danas u RHN.Kobajagi direktori lokalnih javnih servisa brane zakon i stite od uplitanja politike izbor direktora,a svi su dosli nelegalno po partijskoj podobnosti i cuvaju svoje d… braneci Draganu koja je za ginisa ,jer je oborila sve rekorde kao v.d cak 12 godina.Sramota i to Ules da brani.Tragedija.
  0  0
 5. Gospodja direktorka je na celu radija nezakonski. Radio HN je ocajan. Savjet radija nije uradio nista da se stanje promijeni nego se zamlacuje ispraznim pricama. Gospodja direktorka krsi zakon o informisanju i javnim servisima …. Savjet je u tome podrzava. Vokabular gospodje direktorke koju pozicija javne licnosti obavezuje na pristojnio ponasanje pripada onome sto se naziva ” kocijaskim”. Gradska vlast je po zakonu duzna da intervenise i otpusti direkorku i raspusti Savjet. Ako to oni ne urade, uradice, po receptu iste gospodje direktorke, gradjani Herceg Novog. Posto ih ionako niko ne pita da li dozvoljavaju da njihov novac ide na finansiranje ove bruke, mogu da sprijece emitovanje metodima DF koje gospodja direkorka propagira i zastupa.
  0  0
 6. dps je nju godinama cuvao, zajedno sa dejanom mandicem… konacno je neko stavio tacku na svo bezakonje koje je pokrenula u toj kuci i unistila sve novsko… jad
  0  0
 7. I prosla vlast je pokusavala da je smijeni i u vise navrata u skupstini je Bigovic to pokretao ali masinerija DPSa je to sprecavala a ovo sad nije pokrenula ” presednica’ jer ona nema taj kapacitet vec to u sjenci radi DRK kao i sa Niksom iako mislim da sa njim je dobro uradio.
  0  0
 8. Jos jedan primjer rasula u preduzecima opstine. Cega se ova direktorica boji zasto neda fotelju krije li se nesto mutno u dokumentima o poslovanju?
  0  0
 9. Radio Novi treba ugasit ili sve promjenit . uređivački program je demo de i to je većtako od postanka radija …. Promjenit sve u radiu sa novom modernom uređivačkim programom jer ovako ga niko ne sluša ……
  0  0
 10. Ako maknete samo nju nista ucinili niste. Dusan Kruso ce imenovati novu direktoricu i urednicu ali ce prava urednica zapravo vladati iz sjenke kao sto je bilo na tv boka
  0  0
 11. Zakon je odavno prekršen jer nakon isteka v.d. stanja nije izabran direktor po zakonu. Upravo nečinjenjem organa upravljanja kao i ne mješanja u svoje nadležnosti prethodnog predsjednika, stekao se utisak da sada neko mijenja v.d. Draganu na nezakonit način. Ne, tamo odavno ne postoji menadžer i Aćimovička reaguje u okviru svojih nadležnosti, postavlja v.d. na zakonom propisan period itd….Ajmo Dragana ća, ne drami nego putuj, dosta si uzela i dosta smo ti dali…Ajd ća!
  0  0
 12. Gospođa je dobila u ovom gradu više nego iko ko se rodio u Novi,bez ikakvog osnova,bez diplome i državljanstva.Sad se teško rastati od 200000 godišnje,u tome je kvaka.Mijenjajte je.
  0  0
 13. Ules je pristrasan jer je Zecevic-Plavanski na celu skupstine. Taj radio je srozan i bruka da nosi ime grada. Ova vd direktorica je pristrasna i politicki veoma obojana prema tome goodbay iako nece biti bolje jer u radio ostaje jos 20 takvih kao ona sto je najgore od svega.
  0  0
 14. ovo je smijesno ljudi… kakvi pritisci… pa znate li vi ko je u tom savjetu… ako je vecinski srpski savjet glasao za nekoga koga je predlozio dps, samo govori koliko je zecevic sposobna… ne sprdajte se s narodom… da je predsjednica smijenila savjet, ovo bi imalo smisla!
  0  0
 15. Uleks je goti od Dragane Zecevic kad ju je postavio za predsjednicu Skupstine tog udruzenja. Daj sjasite i pustite profesionalce da rade. Ona je preko 10 godina urnisa i program i ljude. Pi, pi i oi
  0  0
 16. To sta je radila prethodna vlast, je sasvim druga prica.Zbog toga je prosla vlast kaznjena na izborima.Zasto??Da bi nova vlast cinila jos gore?Gradjani su glasali drugacije, jer im je bilo preko glave V.D a i politickog zaposljavanja.Sta smo dobili??Sad se jos pismom sugerise ko da se zaposli, a drugog kandidata i nema, jer se godinu dana unaprijed zna ko je.MURTA JE ,IZGLEDA,GORA OD KURTE
  0  0
 17. Strucnjaci iz Ulesa bittrebalo , prije ovog reagovanja da se informisu i da znaju da dosadasnja urednica , g Zecevic zvanicno i nije direktor i da se vec deset godina lazno predstavlja , jer joj je sestomjesecni vd mandat istekao jos 2006.godine. Od tada nikada nije bilo imenovanja vd direktora , a ona je skupa sa bivsom vlasti svjesno krsila zakon ! Trebalo je da provjere i cinjenicu kako je moguce da osoba koja je tek 2011. dobila drzavljanstvo ,i ciju diplomu nikada niko nije vidio, moze da bude na celu lokalnog javnog servisa, odakle je svim silama “branila” Kosovo i velikosrpsku politiku , na cijem je talasu i dosla na to mjesto.Gradjani Herceg Novog su svjedoci da profesionalni nivo Radija nikada nije bio na nizem nivou… Prema tome, neko je konacno morao prekinuti agoniju.
  0  0
 18. Zna li ULEs kad je direktorki istekao mandat?!
  Je li se rodila u toj fotelji? Radio HN je servis građana/ki i Opština ga finansira, nije godpođin privatni projekat. Neka ide više i neka se modernizuje program, jer ga sad niko ne sluša
  0  0

Ostavite komentar

*

code