Umivanje grada: Rasvjeta, putevi, zelenilo…

Umivanje grada: Rasvjeta, putevi, zelenilo…

3966
15
Podijeli

Lijepo je vrijeme za veliko gradsko spremanje, ali i sezona je na pragu, pa u Stambeno komunalnom preduzeću u Herceg Novom imaju pune ruke posla u svim sektorima. Sve predstavlja prioritet, a javna rasvjeta pogotovo.

Kod Energoprojekta u dijelu ulice Save Kovačevića jutros je bio obustavljen saobraćaj dva sata jer su radnici ovog preduzeća pripremali teren za ugradnju novih rasvjetnih stubova.

Picerija i restoran

Prema riječima direktora Stambeno komunalnog preduzeća, Branka Crnogorčevića, to je smao jedna od tri dionice na kojima Stambeno komunalno izvodi radove. Na dijelu Savine uvode novu instalaciju javne rasvjete, sa 13 stubnih mjesta.

Tivatska komapnija Network, na magistralnom potezu od Zelenike prema Kumboru, u dužini od 900 m takođe gradi javnu rasvjetu sa 25 stubova. Tako će biti osvjetljen cijeli magistralni pojas od Kamenara do Sutorine. Uskoro ni betonski put i stepenište  od Šišteta ka Gomili neće biti u mraku.

Ali, Crnogorčević je svjestan da građani, baš kao i oni u preduzeću, još nijesu zadovoljni time kako funkcioniše nova led rasvjeta. Ona bi trebalo da donese uštede električne energije i do 70 odsto. Danska kompanija “Hesse light“ je dobila na tenderu 2,6 miliona eura vrijedan posao i u obavezi je da zamijeni oko 6.000 svjetiljki i uvede novu tehnologiju. Ima svoju kompaniju u Podgorici sa kojom Crnogorčević kaže da kontaktira svakodnevno:

–      Iz nekog razloga mreža ne funkcioniše, sijalice ne dobijaju komandu preko vajles sistema. Svaku lampu treba otvoriti i kontrolore za upravljanje promijeniti da bi podržali novu tehnologiju niske frekvencije. Poslije 15. aprila očekujem 11 ekipa iz komapnije „Hesse light MNE“ da dođu sa korpama i rade na  usavršavanju upravljanja  led rasvjetom. Ta firma treba da izvrši dodatna ulaganja, 350 hiljada eura da bi osposobila led rasvjetu –  objašnjava Crnogorčević.

Ranije je definisano da sve radove na led rasvjeti treba obaviti do 1. juna. Poslije tog datuma teče period od 6 mjeseci u kome treba da se pokaže da li je sve u redu da bi krenula naplata posla.

Sada su u mraku neka prigradska mjesta i zaseoci, kao i jedna dionica u Kamenarima. Duž rivijere led rasvjeta je izgrađena, ali instalacije su oštećene prilikom izgradnje kolektora.

Pored redovnog uređenja javnih zelenih površina, sadnje sezonskog cvijeća, košenja, Herceg Novi dobija i nove male zelene skverove na kojima je uglavnom mediteransko bilje, agave, masline. Na Savini su pripremljene dvije površine, a jedna već lijepo izgleda sa biljem  na Mojdeškom putu.

–      Na redu je plato kod tvrđave Forte Mare. Planiramo da jedan do tri skevra, zavisi od površine sređujemo svakog mjeseca. U saradnji sa Agencijom za razvoj dobijamo projekte koji su zanimljivi i ekonsomki prihvatljivi – ističe Crnogorčević.

Zeleni otpad je i dalje problem, jer nema biodrobilice. Na prvi tender nije se niko javio, a novi će biti raspisan za deset dana.

U Stambeno komunalnom su maksimalno angažovani i putari. U toku je sanacija vodovodnog kanala u Zelenici, proširena je Manastirska ulica, napravljeno je 25 parking mjesta ispred groblja. Sanirane su neke dionice na Gomili, trotoari u Igalu.

15 Komentari

 1. Postovani direktore, zivim u Baosicima i ja i moje komsije imamo ozbiljne probleme sa rasvjetom.Zivimo u potpunom mraku nas oko 100 domacinstava na potezu od mora do magistrale.Obracali smo se sa potpisanom peticijom MZ Baosici ali niko nista nije preduzeo.Trebalo bi u tehnickom smislu samo prikljuciti vec postojece sijalice koje smo sami finansirali i koje su jedno vrijeme radile.U ovom naselju u ljetnim mjesecima boravi minimum 500 osoba.Sve obaveze prema lokalnoj samoupravi (poreze,boravisnu taksu za goste itd) izmirujemo uredno sto se moze lako provjeriti.Pokazite da ste direktor koji radi za opste dobro svih gradjana i osvijetlite nasu ulicu !
  7  0
 2. Kada će rasvjeta od osnovne škole Dašo Pavičić do parkinga kod semafora. Mrkli mrak kada djeca idu iz škole – druga smjena zimi, sa treninga… i stariji da vide kuda idu.
  14  1
 3. Lijepo,napokon neko ko zna i hoće.Samo da ga ostave da radi svoj posao,na zadovoljstvo svih nas.Vi što kritikujete pridružite se,dajte neku pametnu ideju il bar krenite od svoje ulice.Zar je problem uredit vlastito dvorište,zeleni otpad odlagat kako treba a ne ga trpat na kontejnere.Ovo uređenje grada je za svaku pohvalu.Samo se nadam da na krivinu na mojdeškom putu neće niknut kakve velike sadnice i zaklanjat pregled magistralnog puta šoferima.Meni lićno,možda samo meni,problem predstavlja fontana kod bivše novljanke.Možda da nabavim kakav džip-
  11  8
 4. Rici narodu je dosta brljotina kadrova Izbora a ne NOVSKOG DPS-a ! U ovom gradu je iskrivljena slika stvarnosti,pa se sve negativno pripise onima za koji to u stvari nijesu krivi..Al izaci ce sve na vidjelo..
  16  7
 5. ova led rasvjeta je toliki škart, ali objektivno. Voziš noću ne da ne vidiš 30 m ispred, nego ako ide neko iz suprotnog smjera ne vide se ni linije po magistrali… Kakvi su eksperti radili na ovom projektu svjedoči i bankrot same firme.
  16  2
 6. Svaka cast za direktora! Ovakvu omladin treba cuvati .On.kao.elektroinzenjer bi mogao raditi vani za velike pare, ali ostao je da pomogne svom gradu. Na zalost nas narod zna samo da vidi lose i da kritikuje.U svakom slučaju bravo!
  18  13
 7. Ajde hvala Bogu da se nesto radi ! Ovaj momak radi punom parom , cesto ga sretnem po gradu kako pomaze radnicima…Izgleda da nije jedan od onih foteljasa kojem je bitno da obuce odijelo i kravatu i da se folira po kancelarijama…Sretnem ga i u autobus kad ide na posao ! E to treba Herceg Novom , a ne derikoze koje odma traze koznu fotelju,licnog vozaca i novo auto…Bravo momce, novljani te vide po ulici !
  29  13
 8. Gos.ditektore,zasto se ovo nije radilo tokom proslih mjeseci,nego sada na o ruk.sto je brzo to je i kuso.ili su u pitanju izbori.ko ce mu ga znati.no cini mi se da je dve dzaba,narod se odlucio za promjene.idete u opoziciju,dzaba sminka.
  18  15

Ostavite komentar

*

code