Umjesto ekološke katastrofe odbornici glasali za novi kredit od 10 miliona eura...

Umjesto ekološke katastrofe odbornici glasali za novi kredit od 10 miliona eura za kolektor, postrojenje i nove radove

8
Podijeli

Nerado, ali jednoglasno, odbornici vlasti i opozicije u Herceg Novom glasali su za Ugovor kojim se odobrava da predsjednik Opštine, Stevan Katić, potpiše ugovor za kredit KFW banke, u visini od 10 miliona eura, za V fazu Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali. U suprotnom, izloženi bi bili ekološkoj katastrofi i suspenziji radova kojom prijeti izvođač, turska kompanija, Ćeltikćoglu. Uprkos poražavajućoj činjenici da je kolektor trebalo da bude završen za 18 mjeseci, a sada je već 59. mjesec.
Od tog iznosa 2,3 miliona se odnosi na završetak kolektora i postrojenja, a ostalo na nove radove, objasnila je potpredsjednica Opštine, Danijela Đurović. Kritikovala je neažurnost turske kompanije Ćeltikćoglu, koja je posumnjala u Opštinu kao investitora da nema para za završetak radova. Predložila je angažovanje novog izvođača za preostale radove.

Dragan Janković i Slobodan Radović Krušo (DPS) su upozorili novu vlast da ne bi trebalo da ponovi grešku napravljenu kada su birali Celtikćoglu za izvođača kolektora 2012, a predsjednik Skupštine, dr Miloš Bigović, je kazao da bi trebalo angažovati domaću firmu za nastavak posla na infrastrukturi.

Picerija i restoran

Dr Savo Marić iz Novske liste smatra da je sramota što i poslije 5 godina Opština ima vezane ruke, a turska kompanija i dalje ucjenjuje, te bi zato Opština trebalo da zaduži stručnu grupu da kontroliše „pedalj po pedalj“ sve radove i trošenje novca. Njegov kolega, iz istog odborničkog kluba, Stefan Vukićević, tražio je da predstavnici Celtikćoglu-a dođu pred novske odbornike i „polože račune“.

Potpredsjednica Đurović je dodatno objasnila da je prethodni saziv Skupštine još u decembru usvojio predlog o ovakvom zaduženju, te da se ugovor usvaja samo sa nekim tehničkim ispravkama:

„Vruć krompir“ nam je stavljen u ruke,ali moramo ovo usvojiti da ne bismo trpjeli veću štetu, iako smo apsolutno nezadovoljni situacijom na terenu – kazala je Đurović.

Na to je replicirao Slobodan Radović Krušo (DPS), koji je podsjetio da je u vrijeme potpsivanja ugovora sa Ćeltikćogluom Danijela Đurović bila predsjednica Skupštine i dio tadašnje vlasti, te da je kolektor trebalo završiti u njihovo vrijeme, do 2015. godine.

Dosta kritika čulo se i na račun rada Vodacoma i navodne sprege sa nadzorom, njemačkom firmom „Dahlem“, kao i njihove nespremnosti da odgovaraju na tehnička pitanja oko implementacije projekata kolektora i postrojenja u Nemiloj.

Predstavnica Vodocaoma, Radmila Petrović objasnila je „finansijsku genezu“ uloženih sredstava za dva kapitalna infrastrukturna projekta, odbijajući navode izvođača, turskog Ćeltikćoglua, da mu je Opština, kao investitor dužna bilo šta. Takođe, zaduženje od 10 miliona eura, od čega je 2,3 miliona za završetak kolektora i postrojenja je prvobitno ugovorenim budžetom za njihovu izgradnju:
– U ovom trenutku Opština Herceg Novi ne kasni sa plaćanjem prema izvođačima i zaduženje od 2.3 miliona eura nije dodatni novac – ustvrdila je Petrović.
Predsjednik Opštine, Stevan Katić, obrazložio je da se Ugovor o zaduženju našao pred SO, jer je želio punu transparentnost, koje nije bilo u prethodnom skupštinskom sazivu. Vjeruje da podizanjem kredita, Opština dobija aktivniju ulogu u odnosu na izvođača.

 

8 Komentari

 1. Izvodjacu je placeno samo sto je odobreno od strane nadzora Dahlem,a ono sto je odradio nije,radi se o velikim sumama.Dahlem je konstantno uskracivao Izvodjaca jer mu je odgovaralo jedinom da projekat sto duze traje,a bez para se ne moze ni zavrsiti….

 2. Ne znam na osnovu koje studije sledi novo zaduzivanje
  2.3 miliona je plod ucene turske firme ali ok..da ne ulazimo u tu genezu sada,sta je sa preostalih 7.7 miliona eura….
  Ako uzmemo da je cijeli projekat za sada kostao 40 miliona vidimo da je to skoro petina ukupne investicije,ali po glasovima i pozicije i opozicije vidim da su obje strane omastile brke,a nama gradjani ostaje da jedemo g…a,koja su nam gospoda servirala.

  Problem treba resiti,ali kreditno zaduzenje mora biti plod studijske analize a ne apetita politicara,koji kada svare to sto su izglasali generisu samo jos veci smrad.

  13
  1
 3. Pa ovo je zaista smjesno…
  Dakle došla ja predstavnica Vodacoma da kaže da Opstina ništa nije dužna izvođaču radova, a on nije završio sve radove na prethodnom projektu(zato što mu nije sve plaćeno pa sada neće da ugradi nedostajuce pumpe)…
  I onda izvođač preti da neće završiti radove a mi nemamo mogućnosti zaštite?
  Koliko koštaju te pumpe? Postoji li garancija za dobro izvršenje radova (10%vrjednosti ugovora)??
  Ako nismo zadovoljni, aktiviramo garanciju, kupimo pumpe i ugradi ih ekipa iz vodovoda.. Eto rješenja.. 🙂
  MA kakvi bolje potpisati još jedan ugovor… Eee ovo je za Katnica bez imalo ustezanja!!!

  20
  2
 4. Meni kao pravniku uopšte nije jasno obrazloženje ove odluke.
  Ugovor se zaključuje sa KFW bankom za novu fazu projekta.
  Prema tome, kako prijeti opasnost od suspenzije radova kad se ovi izvode na ranijim fazama projekta?
  Kakve veze ima izvođač radova Ćeltikćogluom sa ovim ugovorom? Posebno kad konsultant Vodakom kaže da prema njima nema dugovanja.
  Ovdje se miješaju babe i žabe (a i kanalizacija sa morskom vodom), a bojim se da ljudi koji vode ovaj projekat nemaju blage veze sa ovom problematikom.
  Angažujte stručnjaka za FIDIC ugovore ako ne vjerujete Vodacomu, inače ćete napraviti i ekološku i finansijsku katastrofu.

  27
  1

Ostavite komentar

*

code