Umjesto gradnje zgrade, hercegnovski prosvjetari dobiće stanove u lamelama na Toploj III

Umjesto gradnje zgrade, hercegnovski prosvjetari dobiće stanove u lamelama na Toploj III

4574
9
Podijeli

topla 62Nakon više od decenije administrativne borbe hercegnovski prosvjetari bi mogli doživjeti sretan epilog u riješavanju stambenih nevolja. Opštinska organizacija  Sindikata prosvjete Herceg Novog  angažovala se da obezbijedi stanove u zgradama iznad salona Ramarex, na Toploj III. Riječ je o stanovima koji su “u stečaju”, a projekat je pokrenut sa Stambenom zadrugom Solidarno i Crnogorskom komercijalnom bankom.

Želja Sindikata prosvjete je da se nastavnicima  u Herceg Novom omogući otkup tih stanova po povoljnim uslovima i kreditnoj stopi, potvrdio je za Radio Jadran, predsjednik Opštinske organizacije Sindikata prosvjete Herceg Novi, Oliver Jakovljević:

Picerija i restoran

– Računamo da će se to vrlo brzo završiti. Stanovi su podijeljeni po školama i postoje imena “nosilaca”. Predstoji još jedan razgovor u Opštini, da tačno znamo šta će preduzeti u lokalnoj upravi. Iz nekih prethodnih razgovora  imamo najave da će nas Opština osloboditi plaćanja komunalija i da će dati sredstva za renoviranje stanova koji su oštećeni, iako je riječ o novogradnji. Ne znam o kojoj je sumi riječ, ali mislim da će biti potrebno  između 150 – 200 hiljada eura za obnavljanje. Tako će oni koji se budu useljavali, dobiti “ključ u ruke” i stanove u ispravnom stanju, vjeruje Jakovljević.

U opticaju je 47 stanova od kojih će prosvjeti pripasti 30 stanova. Sa druge strane, Jakovljević nije u ovom trenutku mogao da precizira kakva će dalje biti sudbina placa od 1600 m2, na kojem je trebalo da bude izgrađena zgrada za prosvjetare.

Kvadrature stanova u novim lamelama na Toploj III kreću se od 30 – 80 m2, a cijena po kvadratu trebalo bi da bude oko 700 eura. Stanove bi trebalo da otkupe prosvjetni radnici i vaspitači iz svih osnovnih, Srednje i Muzičke škole, kao i vrtića. Prema spiskovima koji su dostavljeni lokalnoj samoupravi i CKB banci, prosvjetarima u OŠ Orjenski bataljon pripada 5 stanova, OŠ Dašo Pavičić 7, OŠ Ilija Kišić 2, OŠ Milan Vuković 5, JPU Naša radost (dječiji vrtić) 4, JU SMŠ IGK 6 i Muzičkoj školi 1.

Napori prosvjetnih radnika-podstanara Herceg Novog da dođu do sopstvenog krova nad glavom traju od 2005. godine kada je hercegnovska Opština opredjelila parcelu za zgradu. Čak sedam puta Opština Herceg Novi tražila je da se promijeni idejno rješenje projekta, pa je Stambena zadruga Solidarno tek 2011. godine, prvi put dobila građevinsku dozvolu. Međutim, nezadovoljne komšije, takvim rješenjem pokrenule su postupak kod Upravnog suda da se ona poništi. To se i  desilo u oktobru 2012.godine. Sve je tada vraćeno na početak.

Upravni sud u martu 2013. godine odlučio je da je Ministarstvo održivog razvoja bilo u pravu kada je delegiralo taj predmet Opštini Herceg Novi. Riješene su sve formalne pretpostavke  i  odlukom Upravnog suda Crne Gore  Opština  Herceg Novi je nadležna za građevinsku dozvolu za izgradnju ovog stambenog objekta. Na sajtu opštine  ranije je objavljeno  da je građevinska dozvola izdata 2. aprila. 2014. godine, na Kat. parc. broj 2465/9 i 2465/12 K.O. Topla spratnosti suteren+ prizemlje+ sprat I + sprat II.

9 Komentari

  1. Pa koliko je neprodatih stanova trebali bi ih podijeliti ljudima koji žive kao podstanari uz neku simboličnu cijenu kirije. ali pošto nema države ni zakona tako nam je..
    0    0
  2. To su one zgrade u kojima vec 10 god niko nece da kupi ni 1 stan cak ni po niskoj cijeni….hmmmm, pitam se zasto je tako dugo zgrada nenastanjena?
    0    0

Ostavite komentar

*

code