UMJESTO IZ BILEĆKOG JEZERA HERCEG NOVI ĆE DOBIJATI VODU IZ IZVORIŠTA BOLJE...

UMJESTO IZ BILEĆKOG JEZERA HERCEG NOVI ĆE DOBIJATI VODU IZ IZVORIŠTA BOLJE SESTRE

68
0
Podijeli

Regionalni vodovod će tokom dvadeset dana restrikcija vode u Herceg Novom u junu, zbog čišćena hidrotunela Trebišnjica-Plat, isporučivati ovom gradu nedostajuće količine vode.

Izvorište Bolje sestre je izdašno i postoji način za privremeni priključak, pa će voda iz regionalnog sistema stizati, ako bude bilo potrebe i tokom cijelog sušnog perioda u sezoni – kazao je za Radio Jadran, direktor Regionlnog vodovoda Goran Jevrić.
Sa predsjednikom opštine, Nikolom Gojkovićem, Skupštine Andrijom Radmanom, kao i v.d. direktoricom Vodovoda, Jelenom Đaković, Jevrić je usaglasio predstojeće aktivnosti oko preuzimanja vode iz Regionalnog vodovoda preko tivatskog cjevovoda. Tokom ove sedmice sve će biti tehnički i finansijski definisano.
Jevrić nije mogao da kaže koje su to količine vode koje će dobijati Herceg Novi, ali nam je potvrdio da će u junu biti raspisan tender za izbor izvođača radova na trajnom povezivnju Herceg Novog na Regionalni vodovod.
– Početak radova je predviđen na jesen. Planirano je da sljedeće godine u ovo doba Novi bude spojen na Regionalni vodovod – kazao je Jevrić.
Podsjećamo da je iz Hidroelektrane na Trebišnjici potvrđen remont i čišćenje tunela, od 1. do 20. juna, ali i tokom oktobra, što bi značilo obustavu oko 400 sekundnih vode sa Plata, konavoskim cjevovodom, za Herceg Novi, odnosno 20-časovne restrikcije vode. Ipak, pravovremena saradnja između opštine Herceg Novi, gradskog Vodovoda i Regionalnog vodovoda obezbjediće konačno Herceg Novom ove sezone znatno bolje snabdijevanje vodom nego li je to bilo prethodnih.
Izvorište Bolje sestre, koje se nalazi u podnožju padina Kolozuba, blizu ostrva Kosmač,.u basenu Malog blata Skadarskog jezera, ima izuzetno kvalitetnu, čistu i bistru vodu. U prvoj fazi izgradnje ima kapacitet 1200 sekundnih litara, što je dovoljno za Crnogorsko primorje. Od 2010. godine na regionalni sistem su priključene sve primorske opštine, osim Herceg Novog.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code