Umjesto prije tri, kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda, u punoj...

Umjesto prije tri, kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda, u punoj funkciji iduće godine

32
Podijeli

Izgradnja primarnog kanalizacionog kolektora koji realizuje turska kompanija Ćeltikćoglu je u završnoj fazi, a do kraja godine biće gotovi svi građevinski i elektro radovi i montirana sva mašinska oprema. Pored toga biće okončano i ispitivanje na vodoizdrživost i pritisak čitavog izgrađenog sistema. Kompletan završetak projekta je planiran za drugu polovinu aprila.

To je na pressu povodom statusa ovog i projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kazala potpredsjenica Opštine Herceg Novi, Danijela Đurović.

Picerija i restoran

– Nakon novogodišnjih i božićnih praznika kreće spajanje postojeće sekundarne kanalizacije na pojasu hercegnovske rivijere, kao i vraćanje površina u prvobitno stanje. To podrazumijeva i vraćanje kamena duž Šetališta Pet Danica, na dionici od Forte Mare do hotela Plaža.  Nakon spajanja sekundarne postojeće kanalizacione mreže na rivijeri, 65% objekata će biti spojeno na novi sistem. Nakon toga slijedi priključenje individualnih objekata koji do sada nisu bili priključeni – kazala je Đurović.

Cijena projekta na koncu biće u potpunisti u skladu sa ugovorenim iznosima. Postoji mogućnost i umanjenja cijene, ali do povećanja sigurno neće doći, tvrdi ona. Kolektor je ugovoren za 18,8 miliona eura, dok izgradnja postrojenja u Nemiloj utvrđena na 8, 8 miliona.

Utisak je da je prolonigranje završetka radova na ruku najviše išlo kompaniji Dahlem kao nadzornom organu i projektanktu. Međutim, po riječima Danijele Đurović, tek kad se obavi primopredaja kompletnog projekta, odnosno kada bude gotov obračun, znaće se postoje li određeni elementi za nadoknadu eventualne štete u dijelu koji se odnosi na odlaganje završetka radova.

Kako je objasnila direktorica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi, Jelena Đaković, 60% kanalizacione infrastrukture je prošlo tehnički prijem, što je i dokumentovano.

Kolektor podrazumjeva testiranje na vodonepropusnost cijevi, šahotova i potisnih cjevovoda, odnosno niz ispitivanja koja je potrebno obaviti, a izvođač je u posljednjih dva mjeseca aktivan i radi na ispitivanju. Do Nove godine očekuje se završetak ispitivanja.

– Ukoliko se ukaže, kao što se dogodilo prošle sedmice, nedostatak na jednom dijelu kolektora, izvođač ima ekipu koja je dužna da to otkloni. Tek kada sve bude otklonjeno i potpuno testirano, pa makar i po 10 puta, nadozorni organ je taj koji potpisuje i dokumentovano kolektor može da bude plaćen- objasnila je Đaković.

Već 60% posla je dokumentovan i isplaćen, a izgradnja kanalizacione infrastrukture počela je još 2012. godine. Đurović je potvrdila da su i tada postojali veliki nedostaci, ali da su problemi eskalirali tokom 2014. godine.

– Lično nisam učestovala u dijelu koji se odnosi na izvođenje projekta, s obzirom da sam prešla na drugu funkciju prije potpisivanja samog ugovora i prije početka izvođenja radova, čak i prije postupka pregovaranja, kada je postignut dogovor za gradnju. Međutim, evidentno je da je najveći zastoj nastao tokom 20015. i 2016. godine – kazala je ona,ograđujući se od odgvornposti. Ne može navesti razloge zastoja u realizaciji ovih kapitalnih poduhvata, ali obećava da će  biti identifikovani kada projekat bude gotov. Tada će se utvrđivati i odgovornist onih zbog kojih realizacija projekta kasni.

Postorjenje: Raskid ugovora sa Turcima povučen?

Potpredsjednica Đurović potvrdila je informacije da je Opština Herceg Novi najavila raskid ugovora sa kompanijom Mas Gintaš, koja upravlja postorjenjem za preradu otpadnih voda radi nesolvnetnosti izvođača, isticanja bankarske garancije i nedovoljnog angažovanja izvođača na završetku radova. Procedura je pokrenuta 17. novembra, odnosno posljednjeg radnog dana koja je obezbjeđivala da Opština može naplatiti bankarsku garanciju koja je tada bila aktivna.

– S obzirom da je ovo međunarodni FIDIC-ov ugovor, gdje procedura podrazumjeva određeno pregovaranje i konsultacije svih uključenih strana na ugovoru, do kraja godine ćemo imati jasnu situaciju, da li će izvođač radova ispuniti tražene uslove i nastaviti radove ili će se ići u definitivan raskid ugovora. Napominjem da smo dobili produženje bankarske garancije nakon najave raskida ugovora – navela je Đurović.

Ugovorna procedura, kako je objasnila, predviđa da izvođač u ovoj fazi napusti gradilište, što je i urađeno, samim tim osoblje Vodovoda i kanalizacije, koje je od početka funkcionisanja postrojenja prisutno i na obuci, u ovoj fazi održava funkcionalnost postrojenja.

– Treba napomenuti da postrojenje i dalje funkcioniše u testnoj fazi koja podrazumijeva postizanje zakonskih i ugovorenih parametara za prečišćavanje otpadne vode. Tačno je da je došlo do problema u fukcionisanju postrojenja usljed velikih padavina i prilagođavanja softverskog sistema upravljanja postrojenjem. Svi navedeni nedostaci su otklonjeni u roku od 2 dana –  navela je ona.

Ove probleme uklonili su radnici hercegnovskog Vodovoda, a za to vrijeme neprečišćena voda nije ispuštana, već je obavljano njeno primarno i mehaničko prečišćavanje. Postrojenje je samo po sebi projektovano na način da mora imati ugrađen bezbjednosni sistem sa baypass-om, što obezbijeđuje adekvatno funkcionisanje i u slučaju vanrednih okolnosti, tako da otpadna voda, ipak, bude djelimično prečišćena.

Postrojenje je u velikoj većini tehnički zaokružena cjelina, što znači da su preostala izvjesna podešava i ugradnja nedostajućih dijelova opreme. Pored toga, postoje i takozvani nematerijalni djelovi projekta, koji podrazumjevaju obuku radnika i upravljanje postrojenjem, informisao je rukovodilac postrojenja u ime preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, Nenad Konjević.

Po njegovim riječima, kako je postrojenje još uvijek u testnoj fazi, otpad, odnosno mulj na postrojenju još se ne proizvodi i neće se proizovditi još oko pola godine. Mulj predstavlja otpad tek kada postane višak u postrojenju, a za sada nije takva situacija.

Na press-u se poglo čuti i da je u potoku Nemila na 450 m kanalizacionog kolektora koji je havarisan u koritu, sanacija u završnoj fazi i obuhvata postojeću kanalizaciju Poda, Čela, Srbine i dijela Nemile. Po završetku radova ovaj dio kanalizacije biće priključen na postrojenje, čime će biti riješen jedan od starih velikih problema u Meljinama.

Do kraja godine kamene ploče za Šetalište

Kada je riječ o vraćanju kamenih ploča duž Šetališta Pet Danica, nastavak radova očekuje se nakon praznika. Đurović je informisala da je odobrenje za nabavku kamena potpisala prethodna lokalna uprava, ali nije mogla da precizira koji je kamen naručen. Kamen će biti isporučen do kraja ove godine, a cijena koštanja je,kako je kazala, u okviru projekta.

32 Komentari

 1. Konjeviću, koliko tebi traje 6 meseci? Pre 8 meseci si izjavio, kada je počela “faza testiranja”, da prvih 6 meseci nece biti mulja za odlaganje! A sada je to jos pola godine?!!! Ispada da tebi pola godine traje bar 14 meseci! Ne muljajte…

  13
  3
 2. Zastoj je nastao bas kad Djurovicka nije bila na vlasti? Pa dobro gospodjo,nismo bas tolike budale………… ugovor se nije mogao raskinuti jer ste ga genijalno sklopili

  14
  2
 3. Za “Sta vam je svima”
  Ako je izradjena, revidovana i usvojena tehnicka dokumentacija kompatabilna sa situacijom na terenu (podaci o postojecoj infrastrukturi, rjeseni imovinsko pravni odnosi duz trase objekta i dr.) i na osnovu toga ugovorni izvodjac radova uveden u posao, onda je izvodjac radova kriv za ovoliku docnju i treba ga kazniti. Medjutim, sve mi se cini da u “drugom grmu lezi zec”

  15
  1
 4. Kakva je ovo demagovija potpredsjednice,stilu znamenitog Budvanina.
  Najavljen je raskid,mogućnost,trebalo je,moglo bi se…
  Utvrdićemo odgovornost,vidjećemo….
  Problemi su eskalirali 2015.kada nepravedno poslije 14 godina izgubismo izbore….
  Koga ovdje zamajavaju.
  Kolektor i sve rabote oko njega su najveći kriminal u HN.
  Veći od svih privatizacija i Energoprojekta,sportske hale i nelegalnih građevinskih dozvola,zajedno.

  32
  4
 5. “Došlo je do problema u finkcionisanju sistema uslijed velikih padavina i prilagođavanja na softverski sistem.”
  Ljudi je li ovo moguće da neko izjavi.Pred čitavim gradom i ljudima u okruženju koji prate dešavanjau HN.
  Pa je li taj sistem predviđen za Saharu,ili Boku,gdje je najviše padavina u Evropi.
  Takođe se navodi da je nekolko dana kanalizacija išla u more “djelimično prečišćena”.Ili je prečišćena,ili nije.A nije.
  I šta to znači,malo ide,malo ne,ili pojedine fekalije idu,neke ne,ili se selektuju sastavni djelovi kanalizacije,pa nešto u more,a nešto ne.
  A nosilac odgovornosti izjavi da su problemi nastali u 2014/15 god.eto baš kad nije učestvovala ju vlasti,za promjenu.

  30
  4
 6. Jeli treba da slavimo sad? .
  Dao bi ja vama da ručno ono popravljate sram vas bilo.
  Svaku noc šetam i dobro znam kako ste ono napravili.
  NEBI VAM DAO VIŠE NI COKLU ZA KONTEJNERE DA PRAVITE
  !!!SRAM VAS BILO!!!

  31
  3
 7. Durovic je garantovala kraj gradevinskih radova do kraja godine,sto je i ispunjeno,a kontrola i ispitivanje pocetkom sledece.Ali zasto se sve odvijalo traljavo od pocetka,jedino bi trebalo pitati Dejana Mandica i PG,za tacan odgovor.

  17
  8
 8. Nisam ničiji advokat, ali za kašnjenje je kriv izvođač radova. Para ima, to je bilo do Opštine, u bilo kom sazivu. Izvođač kasni, a vlast nam je samo s ruke za gnječenje

  13
  3
 9. Када ће се поправити тротоари по Зеленици који су уништени приликм извођења радова на колектору,те на који начин планирају да ријеше плављење магистрале у Зеленици, које је један.од гсподе са слике и обећао,када је требало да се одобри копање магистралом јер је Мјешовито оспорило копање и полагање цијеви обалом.

  19
  1
 10. Svi napadate Danijelu koja ipak nije o svemu odlučivala jer je bila predsjednik Skupštine. Glavni ideolog ovog najskupljeg projekta koji je
  ikad izveden je Dejan Mandić koji se povukao u mirovinu i prati kako se mi “žderemo” što ćemo morati dugo plaćati ovaj slabo isplanirani projekat o kome je odlučivala mala grupa partijskih funkconera SNP-a. ( D.Mandić,D.Đurović,Z.Šabanović,V. Mračević,O. Doklestić…
  Poštovani Novljani ovo vam nije ni “pola mise” što će nas još snaći kad je u pitanju ovaj u svakom pogledu problematični projekat.

  35
  4
 11. Izgleda da nije problem u partijama nego u narodu H Novog. Sve partije su se izmijenjale i vazda isto, izgleda da treba promijeniti narod

  18
  2
 12. Strasno kakvi ljudi vode jedan ovakav grad!!! Rok zavrsetka im je 1.april. I preko svega jos pricaju, obecavaju, sanjare…..ova djurovicka je hit ( drugi sojic)

  26
  7
 13. Djekna ce umrijetiali…… Ne znam ko je pisac napisa ali ga molim da ne upotrebljava izraz ” …ispred preduzeca…. ” jer sve sto je “ispred” ima i “iza”. Valjda je u skoli naucio da se kaze “u ime….” a ne “ispred”.

  20
  3
 14. ZNAČI NEĆE BITI GOTOV DO KRAJA GODINE, I SLEDEĆA SEZONA BEZ KOLEKTORA. OVA ĐUROVIĆKA JE BILA KADA SE PRAVIO UGOVOR ,SADA IZIGRAVA PROSVETITELJA,NEVJEROVATNO!!!
  IMA LI OVAJ GRAD NORMALNIH LJUDI KOJI TREBA DA VODE OPŠTINU I GLEDAJU DOBROBIT GRADA, EVO SU SE SVI IZREĐALI ,SVE PARTIJE ,NACIJE I VJERE, A SVE JE GORE I GORE. DAJTE NEKOG IZ EVROPE DA POMOGNE ,OVAKO NE IDE !!!

  45
  6
 15. Ima li odgovornih za ovako loše vođen i urađen posao. Pa građani plaćaju svu tu neodgovornost i “sve ostalo” što prati ovaj posao!
  Svaki posao koji započnete isto tako loše vodite! Zašto je to tako, ima li neko odgovor?

  25
  3
 16. Kako imaju obraza da se po ovom pitanju pojavljuju u javnosti. Neznam koji je ovo put da isti ljudi
  obmanjuju građane po ovom pitanju. Više bi priličila neka druga riječ ali iz pristojnosti neću je napisati. Još su mnogo toga obećali da će biti gotovo do kraja godine pa ništa
  Ipak ima jedna dobra stvar u ovim obećanjima. Ranije su obećavali da će sve biti gotovo
  do kraja februara a sada obećaše da će biti gotovo do kraja aprila. Veliki napredak a rezultat isti.

  30
  3
 17. Plan je bilo i prethodnih godina da će biti završeno iduće godine (’15., ’16., ’17. evo i za ’18.). Bilo bi odgovornije da ne obećavaju jer nisu ispunili ništa iz predizborne kampanje ni ovi ni oni iz svih garnitura poslednjih decenija. Nesposobni nasljeđuju nesposobne i zbog toga je grad bez hotela, šetališta, vode, kolektora, Bolnice, Mamule, Brodogradilišta, palmi, javne rasvjete…

  30
  2
 18. Mene je stid u njihovo lazljivo ime. Zar ne rekose do Nove Godine? Molila bih Radio Jadran da se pozabavi kreativnim radom, pa da nam napravi jedan kolaz ( u vidu poklon kalendara za vjerne pratioce) sa svim lazima koje smo culi u zadnjih 5 godina. Na naslovnoj strani dva Milosa, molim lijepo.

  40
  9

Ostavite komentar

*

code