UMJETNIČKI SPEKTAKL: IZLOŽBA „AMERICAN POP ART“, OD 15. SEPTEMBRA DO 25. OKTOBRA

UMJETNIČKI SPEKTAKL: IZLOŽBA „AMERICAN POP ART“, OD 15. SEPTEMBRA DO 25. OKTOBRA

128
0
Podijeli

Kapitalnom izložbom „American Pop Art”, JUK Herceg fest, u saradnji sa Galerijom Josip Bepo Benković otvara jesenju sezonu kulturnih događaja.

Na jednom mjestu sjutra veče naći će se šest najznačajnijih autora pop arta, zahvaljujući kolekcionaru, galeristi i vlasniku slika, Lazaru Vujiću, kao i producentu izložbe Mihajlu Nestoroviću. Ideja je potekla od komesara izložbe Vojislava Voja Kilibarde.
– Po interesovanju koje već postoji za ovu izložbu, umjetničkih škola, poslenika kulture iz cijele Crne Gore, događaj prevazilazi okvire Herceg Novog. Izložbu pripremamo od juna, što je veliki posao – kazao je na press-u, direktor JUK Herceg fest, Stevan Koprivica.
On je kazao da ni jedan kulturna organizacija u Herceg Novom nije ostrvo za sebe i da ova izložba u saradnji sa Galerijom Josip Bepo Benković predstavlja korak ka ostvarivanju zajedničkog kulturnog nastupa i kulturnog proizvoda.
Iza svega stoji i TO Herceg Novi koja je prepoznala kulturni interes grada.
– Isuviše smo siromašni da bismo se trošili na siromašne stvari. Ono što imamo novca i energije ulagaćemo u kapitalne projkete, koje Herceg Novi zavrijeđuje – poručio je Koprivica.
U Galerriji Josip Bepo Benković izložba „American Pop Art” biće najznačajnija u posljednjih 30-ak godina u Herceg Novom, istakao je konzervator Goran Skrobanović iz ove prestižne hercegnovske Galerije.
– Budući kulturni razvoj grada neće ići odvojeno. Ovo je način da obezbjedimo kvalitet. Galerija je otvorena za saradnju, a do sada to nije bio slučaj. Ovo je prvi put da zajedno radimo nešto što je kapitalno i što je način života – kazao je Skrobanović, ocjenjujući da je izložba Američkog pop arta spektakl za Herceg Novi.
Komesar izložbe Vojisav Kilibarda istakao je da je ova izložba značajna i za Crnu Goru i za region, a ne samo za Hreceg Novi. Ideja za njenu organizaciju traje dvije godine.
Producent Mihajlo Nestorović dodao je da izložba nije slučajno u Herceg Novom i predstavlja kontinuitet izlaganja umjetničkih djela iz ljubljanske Galerije „Viskonti fine art.”
– Svi posjetioci Galerije biće privilegovani da uživaju u „Dreem tinu” američkog pop arta. To je jedinstvena kolekcija, odnosno 30 radova od preko 150 djela koje nijesmo mogli da donesemo – kazao je Nestorović.
Posjetioci treba da obrate pažnju na edicije koje je Lazar Vujić radio za umjetnike poput Andyija Warhola i što je predstvljalo kolekciju grafika na Olimpijadi u Sarajevu.
Uživaš kada vidiš da su drugi zaintersovani za tvoju kolekciju, kazao je Lazar Vujić, koji stvara ovu koelekciju već 50 godina.
– Danas je skoro nemoguće stvarati ovakve kolekcije, jer su cijene otišle u apstrakciju. Uvijek se sjećam 70-ih i 80-ih godina kada su vrata svih umjetnika bila otvorena, a naročito ako si rekao da dolaziš iz stare dobre Juge. Ovu kolekciju sada pokazujemo po svijetu. Uskoro će biti i u Bazelu – najavio je Vujić, govoreći pohvalno o izuzetno talentovanim umjetnicima u Crnoj Gori, kao i radu sa Dadom Đurićem.
Dijela postavke koju čine vrhunski umjetnici američkog pop arta Chamberlain, Lichtenstein, Rauschenberg, Rosenquist, Warhol i Wesselmann, Vujić je kupovao u direktnom kontaktu sa umjetnicima, ili na aukcijama. Pravio je koncept da svaki umjetnik bude zastupljen u kolekciji sa po 20-ak radova.
– Tu i tamo se neki komad može i prodati ako imamo duplikat edicije, ali uglavnom je to kolekcija koja ostaje takva kakva je i vjerovatno ćemo tražiti prostor da negdje permanentno ostane. Na aukcijama i na art sajmovima danas se može doći do vrhunskih djela, ali i onih koja to nisu – primjetio je Vujić, odbijajući uz osmjeh da kaže koliko vrijedi njegova kolekcija.
Izložbu će otvoriti sjutra veče u 20 h u Galeriji Josip Bepo Benković, Ljiljana Karadžić, a na zatvaranju će biti organizovana predavanja o pop artu Ljiljana Zeković i Ana Pavlović Ivanović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code