UN: Svakom stanovniku do 2030. godine obezbijediti pristup pijaćoj vodi

UN: Svakom stanovniku do 2030. godine obezbijediti pristup pijaćoj vodi

0
Podijeli

Međunarodni Dan voda, 22. mart obilježava se danas širom svijeta, dok Ujedinjene nacije upozoravaju da 1.8 milijardi ljudi koristi izvore kontaminirane fekalijama. Time dovode sebe u opasnost oboljevanja od dizenterije, kolere, tifusa i dječije paralize.

Kako se navodi na sajtu UN-a, održivi razvojni ciljevi koje je pokrenula ova svjetska organizacija,  treba svakom stanovniku planete da osiguraju siguran pristup pijaćoj vodi do 2030. godine, jer voda je postala glavni problem u borbi za iskorjenjivanje siromaštva.

Picerija i restoran

Posebna pažnja obilježavanja ovog datuma usmjerena je ove godine na otpadne vode, a stručnjaci upozoravaju da se količina otpadnih voda iz domaćinstava, gradova, industrija i poljoprivrede vraća u perirodu bez prečišćavanja ili ponovo koristi, čime se zagađuje okolina i u opasnost dovodi zdravlje ljudi.

– Umjesto da trošimo otpadne vode, moramo ih smanjiti i ponovo koristiti. Možemo ponovo koristiti iskorišćenu vodu u našim baštama i zelenim površinama. U industirji i poljoprovredi možemo prečišćavati otpadne vode ili ih koristiti za navodnjavanje – savjetuju iz UN-a.

Skupština Ujedinjenih nacija je 1993. godine proglasila 22. mart za Međunarodni dan voda.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code