UOČI DANA NEZAVISNOSTI: DUH PRAZNIKA I U HERCEG NOVOM

UOČI DANA NEZAVISNOSTI: DUH PRAZNIKA I U HERCEG NOVOM

318
0
Podijeli

Crna Gora obilježiće sjutra 21. maj – Dan nezavisnosti, kada je 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost. Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Obilježavanje Dana nezavisnosti ove godine se, za raliku od prethodnih organizovanije obilježava u Herceg Novom. Sinoć tradicionalni svečani koncert u Muzičkoj školi, danas svečanost u Matici crnogorskoj i izložba radova učenika na nagradnom konkursu uoči Dana nezavisnosti.
Večeras od 19 h, Gradska muzika Herceg Novi prirediće promenadni koncert. Ansambl će krenuti od Sat kule do prostorija JUK Herceg fest-a i napraviti đir nazad. Takođe, povodom ovog velikog državnog praznika, Kanli kula biće otvorena za posjetioce, a ulaz će 21., 22. i 23. maja biti besplatan.
Sjutra od 10 h ispred Nacionalnog restorana II faze Instituta krenuće i prva Trka nezavisnosti, koju organizuje Triatlon klub Herceg Novi uz podršku Mladih DPS-a.
Duh praznika i slika pripadnosti ovog grada državi Crnoj Gori daju i prvi put od sticanja nezavisnosti 2006. godine crnogorske zastave na tvrđavama: Sat kula, Forte mare i Kanli kula.
Inače, svečani prijem povodom Dana nezavisnosti biće održan večeras u Vili Gorica u Podgorici. Prijemu, koji priređuje predsjednik Vlade Milo Đukanović, prisustvovaće predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.
Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić položiće sjutra vijenac na Mauzoleju Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu.
I ove godine takođe, Crnogorska kulturna mreža organizovaće koncerte povodom obilježavanja ovog istorijskog datuma za Crnu Goru, i to: večeras u Bijelom Polju, a sjutra veče na Cetinju. U Bijelom Polju nastupiće večeras: grupa Perper, Zoran Kalezić, Ismail Delija, Alin Avdijaj i Jana Mirković.
Na proslavi na Cetinju 21. maja, nastupiće Rambo Amadeus, Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Bokeljska mornarica, Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, Klapa Jadran, glumci Andrea Mugoša i Jovan Dabović, Darko Martinović, Tijana Blečić, Aldin Avdijaj, Ismail Delija, Stefan Marković, narodni gluslar Đuro Perović, Jana MIrković, Lejla Vulić, Maša Vujadinović i djeca iz vrtića “Zagorka Ivanović”.

Picerija i restoran

Slušaocima Radija Jadran kao i čitaocima našeg portala, čestitku povodom Dana nezavisnoti uputili su predsjednik Opštine Herceg Novi Nikola Gojković, predsjednik Skupštine Andrija Radman, OO DPS Herceg Novi, Liberalna partija Crne Gore kao i Hrvatsko nacionalno vijeće.

STATISTIKA

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto. Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.
Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.
Za predsjednika Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.
Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo. Prema podacima RRK pravo glasa na referendumu imalo je 484 hiljade i 718 građana.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code