Upozorenje hercegnovskih inženjera na loš posao oko kolektora stiglo još 2013. godine

Upozorenje hercegnovskih inženjera na loš posao oko kolektora stiglo još 2013. godine

30
Podijeli

Izgradnju kanalizacione infrastrukture, kolektora sa pumpnim stanicama, turska firma Ćeltikćoglu započela je 2012. godine. Kao nadzorni organ izabrana je njemačka firma Dahlem, dok je kompanija Vodacom zadužena za implementaciju projekta.

Nakon 6 godina kolektor još nije sasvim završen, ali je primljen mada bez tehničkog prijema, kaže inž. Olivera Doklestić i aktuelna direktorka Vodovoda i kanalizacije d.o.o.

Picerija i restoran

Na nedostatke u realizaciji projekta upozorilo je osam inženjera iz Herceg Novog nakon Okruglog stola održanog još u maju 2013. godine.

Hercegnovski Vodovod i kanalizacija DOO nije učestvovao u realizaciji projekta, ali kao firma koja održava infrastrukturu, moraće da snosi posljedice veoma loše urađenog i nedovršenog posla, kazala je Doklestić, inače jedna od inžinjera koji su, pored ostalog, insistirali na angažovanju domaćih stručnih firmi u izvođenju i stručnom nadzoru radova.

Inženjeri su još tada upozoravali nadležne u lokalnoj upravi, ali i javnost, da kompanija Dahlem nije dovoljna za ovu investiciju, jer nakon prijema, ta firma više neće biti na objektu.

Pored toga, Opština Herceg Novi je imala mogućnost da angažuje poseban tim licenciranih stručnjaka, kao tehnički, odnosno korisnički nadzor, koji bi pratio investiciju i realizaciju projektnih aktivnosti, a nakon okončanja radova rukovodio bi objektom glavnog kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Od licenciranih građevinskih inženjera (kojih je u Boki tada bilo oko 60) niti jedan nije bio uključen ni u jednu fazu, od projektovanja do izvođenja radova, podsjeća Olivera Doklestić. Nadzor u ime Opštine Herceg Novi obavljali su oni koji mogu biti nazvani inženjerima, ali ne onim što podrazumjeva pravi tehnički, investitorov nadzor, navedeno je u jednom od zaključaka Okruglog stola.

Nepoznato je zašto tadašnja lokalna uprava nije angažovala svoj nadzroni organ, kao ni zbog čega to nije učinila niti jedna naredna. Realizacija projekta oteže se “u nedogled”, a odgovornost za taj veliki propust još niko nije preuzeo.

Inženjeri su na Okruglom stolu skrenuli pažnju da je potrebno primjenjivati važeće zakonske akte Crne Gore, a ne međunarodne koje primjenjuje Dahlem.

Radnici hercegnovskog Vodovoda trenutno održavaju 3km kolektorskih cijevi na potezu of tvrđave Forte mare do Meljina, ali to rade “na pamet”, jer ne posjeduju ni građevinski dnevnik, odnosno građevinsku knjigu, kao ni projekat izvedenog stanja, priča Doklestić.

Hercegnovski Vodovod zbog toga ne može da ulaže reklamacije, dok iz kompanije Dahlem konstantno potvrđuju da je sve u redu. U tom “raskoraku” između firmi i kompanija, koje su uvezane u realizaciji ovog, za Herceg Novi itekako važnog infrastrukturnog projekta, posljedice snose jedino građani.

30 Komentari

 1. Zašto se stalno mijenja vlast,ako nova ne zna da riješi probleme i ispravi greške stare.Dajte tim inžinjerima sad da pokažu što znaju,pušti priču,samo narod izluđujete.Neka jednom neko nešto uradi za neuki narod koji vam vjeruje.

 2. OLIVERA,OLIVERA….
  ODLUČIVALA SI SA DEJANOM, DANIJELOM I ŠABANOVIĆEM O GRADNJI POSTROJENJA U MELJINAMA.
  PA SI ONDA NAPUSTILA POLITIKU PA PREŠLA U “VODACOM” DA ZAJEDNO SA NENADOM KONJEVIĆEM ZASTUPŠ NAŠU OPŠTINU.
  PA SI SE PONOVO POČELA BAVITI POLITIKOM. PA TE ONDA POLITIKA PONOVO POSTAVILA U “VODOVOD” I TAKO SVE U KRUG. SADA KRITIKUJEŠ SVE ONO ŠTO SI RADILA. DOKLE TAKO OLIVERA? ZAŠTO PODCJENJUJEŠ PAMĆENJE NOVLJANA? DOKLE ĆEŠ DA SE POIGRAVAŠ SA NJIMA?

  20
  1
 3. a zna se ko. celticioglu je nadjen da bi dao posao semperu da bi njegov gazda isplatio glavnog. gazda ostao duzan ljudima, prakticno svi po malo ili malo vise dali te pare umjesto njega. i posto su pare odma izvucene iz projekta islo kilavo i nikako.

  8
  1
 4. Opet podržimo svi one koji su našli izvođače za kanalizaciju,rasvjetu,vodu….Ovako nam je najbolje,jer ne mislimo o ličnim problemima,bolestima,sreći…Prije 50 godina smo imali ulično svijetlo,a sad ga nemamo,jer kad pregori više ga nema.Tačno nam ovako treba,bog je pravedan,kako radimo,tako živimo.

  19
  1
 5. Mi u Kunbor nijesmo placali nikakvo ucesce ni prikljucak zato nam dolazi mjesecni racun tako to ako traze nekakvo ucesce je protiv zakonito a na kraju odakle ljudima novac da bi pokrivao necije marifetluke.

 6. Tako je to kod nas.Niko se ne poziva niti će ubuduće na idgovornost, a sve to košta građane materijalno.
  Ovo je trebalo, a da je pravne države, biti davno završena priča sa realuzacijom po ugovornim obavezama .
  Ovako nekom je otišao novac a većina samo naslućuje epilog priče koja ga svakodnevno u nerealizaciji projekta debelo košta .

  18
 7. E, ova Doklesticeva je multipraktik!
  Otkud sad saopstenje? Da nece Novska lista ponovo SNP da proziva?! Politikanti ! Foliranti! Svi redom…

  17
  11
 8. A nasa Danijelica obilazi Pode i ostala sela i obecava kanaluzaciju a najzalosnije je da se od njih trazi ucesce ko neplati nema prikljucka.

  22
  2
 9. “Nakon 6 godina kolektor još nije sasvim završen, ali je primljen mada bez tehničkog prijema” kaže inž. Olivera Doklestić i aktuelna direktorka Vodovoda i kanalizacije d.o.o.
  Može li neko ovu izjavu direktorice da prevede na razumljiv jezik. Kolektor nije sasvim završen ali je primljen??????
  Šta je primljeno? Da li bi neko kući primio i platio neki posao koji nije završen? Da li bi to uradila direktorica Doklestić kod svoje kuće? Čovjek ne može da vjeruje da ovakav članak čita u 21 vijeku. Gdje je Predsjednik Opštine? Gdje je gospodin dr. Bigović? Gdje je vice-predsjednik Opštine magistar Danijela Đurović? koja je obećala kolektor u funkciji od maja mjeseca. Na kolektor koji ne radi spojeni su proevropski i transatlanski hoteli pa se kolektor ispumpava direktno u more u ranim jutarnjim satima. Koga lažete lažovi? Ko će sve ovo da plati? Zar vas nije sramota? Uradite “harikiri” kao japanci, bar neko!
  Dakle građani, glasajte na sledečim izborima za koaliciju: DPS, SNP, Demokrate, Novska lista, PZP, Front i Otvoreni kolektor!

  33
  5
 10. Sumljivi konkursi za projektovanje i izgradnju kapitalnih objekata, kakav je izgradnja kanalizacione infrastrukture i kolekora, posebno kada takav posao dobiju strane firme, obično se nekome obiju o glavu. Teško je provjeriti bonitet i reputaciju strtanih firmi, jer one mogu svašta da prezentuju, a domaćin to mora da proguta. Poslije 6 godina sistem, kako pišete još ne funkcioniše, a da apsurd bude veći, tehnički je primljen. Definitivno se radi o finansijski mutnim poslovima i DT Cg ovdje mora da reaguje. Neko se grdno ugradio u cijenu projekta, a nju plaćaju građani.

  29
  1
 11. Ovaj izvođač radova nije sposoban da iskopa i stavi u funkciju osrednju septičku jamu a kamoli da dovede dom kraja ovako složen i ozbiljan projekat.

  25
  1
 12. Sve navedeno i vise od toga gradjanima je poznato.
  Gradjane interesuje sta ce dalje da se preduzme da bi se projekat priveo namjeni a da sve funkcionise po propisima.
  Takodje, da za sve eventualne finansijske gubitke i ostale negativne propratne efekte budu locirana odgovorna pravna i fizicka lica.

  23
 13. Jednu stvar ne razumijem.
  Kažete da nemate građevinski dnevnik ni građevinsku knjigu, a da su vam potrebni radi održavanja cjevovoda.
  Zar Opština Herceg-novi kao investitor to ne može da vam obezbijedi?
  Jesu li ih uopšte tražili od izvođača i nadzora?
  Jednu stvar ne razumijem.
  Kažete da nemate projekat izvedenog stanja.
  Zar ta dionica koju održavate nije tehnički primljena, tj urađena po osnovnom projektu?

  22
  2
 14. Znači i iduća godina bez kolektora,rekli ste da ćete riješiti problem,sada izgleda to ne znate kao i noge druge stvari,nažalost učite se rukovođenjem opštine,nemate nikakvu odgovornost.Ovaj narod dobro trpi ,ne shvatajući da ćemo sve mi platiti !

  21
  2
 15. a isti ti radnici koji se sada prave ludi da neznaju nista sve su to dobro naplatili i sto je najgore i sada naplacuju na ovaj ili onaj nacin !!

  20
  3
 16. Ovo je očit primjer da je u Crnoj gori cijenjeniji poslušan i glup partijski kadar nego dobar inženjer!

  Još nijesmo naučili lekciju da se struka mora poštovati, bez obzira na pratijsku (ne)pripadnost.

  27
  1
  • Olivera Doklestić nije partijski vojnik nijedne partije i ima odgovarajuću struku i iskustvo upravo za vodovod. Nađi neki drugi primjer, jer si uglavnom u pravu.

   11
   22
 17. Inžinjeri koji se ne bave politikom nijesu podobni i moraju da ćute,nije lako preživjeti u ovoj tranziciji,mnogi ne biraju sredstva da sve ostane baš ovako.

  21
  1
 18. E fino, sada je isplutalo na povrsinu ono sto su svi znali, ali sve je bilo u ” redu”, ha , izvodjac iz Turske, podizvodjac iz Albanije, izmedju ostalih,, jos nije jasno pojedincima o kakvom jadu cemo se zabaviti, zestoko dobar primjer je i LED rasvijeta, sada svi kraljevi, carevi i legende mudro cute, da bude jasno, novac, i to ne sitni je neko srtpao u spag, nas novac.

  19
  1
 19. Krivična prijava protiv odgovornih i međunarodna arbritraža protiv Dahlema. Tako se to radi, a ne izjave za lokalne medije (uz dužno poštovanje njima).

  25
  1
  • Igor: Dobra volja im se ne može osporiti. Da nisu započeli, kako god, nikad se ne bi ni završilo, a završiće se kad-tad. Zapravo, nikad ga niko drugi ne bi ni pokrenuo, jer donosi minimum bodovova kod birača, jer se nakon završetka vide samo neugledni šahtovi, a maksimum mogućnosti da se pogriješi. Vjerujem da su svo troje bili svjesni rizika gradnje objekta, koji se ne vidi kao asfaltiranje puteva. A nisu imali gotovo nikakvu kontrolu nad radovima. Izvođače radova birali su neki sa malo višeg položaja nego što su njih troje. Ovako vam je, bez obzira na crno-bijele predstave.

   14
   13

Ostavite komentar

*

code