Uprkos LED rasvjeti, neki dijelovi grada u mraku

Uprkos LED rasvjeti, neki dijelovi grada u mraku

1803
8
Podijeli

njegoseva put setalistaInstaliranje LED rasvjete u Opštini Herceg Novi polako se privodi kraju, kazao je u razgovoru za Radio Jadran direktor Stambeno komunalnog preduzeća, Branko Božović. No, problema ima, poput rasvjete na stepeništu Iva Andrića i u Njegoševoj ulici, od zgrade “Novljanke” do Šetališta.

Na toj lokaciji nema izgrađene infrastrukture za uličnu rasvjetu. Na stepeništu Iva Andrića, kako je kazao Božović, postavljen je kabl i temelji za 5, od predviđenih 8 stubova koji još nijesu isporučeni. Građevinski radovi su završeni. Komunalno stambeno je u saradnji sa vlasnicima objekata u vrijeme izgradnje podzemih elektroinstalacija, postavilo kablove.

Picerija i restoran

Za dio Njegoševe ulice, od bivše “Novljanke” do Šetališta, kako je kazao, postoje  stubovi i svjetiljke. Međutim, nedostaju sredstva za kablove i za građevinske radove, pa se on nada da će Opština obezbijediti sredstva, kako bi se ta ulica što prije osvijetlila. Božović nije mogao da precizira datum završetka instaliranja rasvjete u ovoj ulici, ali je kazao da građani to mogu da očekuju u narednih nekoliko dana.

Inače, od 5926 LED svjetiljki ostalo je još stotinjak da se ugradi. U postupku je i dovođenje u funkciju daljinskog upravljanja i tu je oko 4 hiljade svjetiljki priključeno, zbog čega još uvjek imamo mjesta da i danju radi rasvjeta.

Po riječima Božovića, proces spajanja rasvjete na daljinsko upravljanje dugo traje zbog konfiguracije terena, koja zahtjeva mnogo više primopredajnika za kontrolu, jer pojedine svjetiljke nemaju domet.

Projekat LED rasvjete u Opštini Herceg Novi vrijedan je 2.6 miliona eura. Izvođač radova je danska kompanija Hesel Light, u saradnji sa nikšićkom firmom Ramel. LED svjetiljke imaju trajnost od 60 do 90.000 sati rada, znači oko 15 godina, a boja njihovog svjetla najbliža je dnevnom svjetlu. Način upravljanja LED rasvjetom je toliko moderan da se praktično svaka pojedinačna svjetiljka ili grupa svjetiljki može isključiviti prema potrebi.

8 Komentari

  1. Ako im je rok trajanja 15 god, zasto je svaka peta crkla posle samo mjesec-dva? Stare su znale i po 20 god da se ne mijenjaju na banderama u mojoj ulici, ne shvatam potrebu za ovakvim bacanjem para. Ko je ta firma iz nk sto je pobrala kajmak?

  2. Dotakli smo dno u svakom smislu. Rasvjeta je katastrofa. Sta je sa starim ispravnim sijalicama koje ste zamijenili. Koliko bacenog novca nas građana, tuga.

  3. PITANJE ZA RADNIKE FIRME RAMEL——Kada su mjenjali led rasvijetu u Savinskoj Dubravi zašto su katronske kutije i stiropolne umetke iz kutija bacili u šumu koja je navodno “zaštićena”???

  4. Ulica od Novljanke prema šetalištu ima još jedan veliki problem.Ta ulica je od prije par mjeseci otvorena za saobraćaj do šetališta i tako strma klizava, opterećena saobraćajem velika opasnost za veliku frenkvenciju pješaka kojima je to glavni prolaz do plaže.Tu svakodnevno ima problema i pitam se ko je tu ulicu otvorio za saobraćaj i zašto kad svi koji žive na šetalištu imali su dozvole da dođu do svojih kuća?U ostalom da li ta ulica uopšte može da bude saobraćajnica u oba smjera?

Ostavite komentar

*

code