Uprkos privremenom finansiranju u Herceg Novom budžet stabilan

Uprkos privremenom finansiranju u Herceg Novom budžet stabilan

2477
8
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Budžet Opštine Herceg Novi u protekloj godini je bio stabilan i kraj godine je dočekan sa pozitivnim rebalansom budžeta, kaže nam sekretarka za finansije, turizam i ekonomski razvoj, Irena Vučković:

Irena Vuckovic„Postigli smo punu budžetsku konsolidaciju i u 2016. godini bili smo jedna od rijetkih opština u Crnoj Gori koja uredno i u rokovima servisira sve svoje finansijske obaveze“ – navodi Vučković.

Picerija i restoran

Odlukom o Budžetu Opštine Herceg Novi za 2016. godinu predviđeni su prihodi u ukupnom iznosu 17.125.000 eura. Predlogom Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o Budžetu, koji je Skupština opštine usvojila na decembarskom zasjedanju, planirani su prihodi u ukupnom iznosu od 17.310.000 eura.

– Povećanje planiranih prihoda prvenstveno se odnosi na prihod po osnovu poreza na nepokretnosti i po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – objašnjava Vučković.

Iz opozicionih klupa su kritikovali vođenje opštinskih finansija, izmjene Odluke o budžetu i raspolaganje sredstvima građana, smatrajući da se previše novca troši na plate zaposlenih, kao i da budžet nije razvojni. Na pitanje na šta je utrošeno najviše sredstava u protekloj godini, Irena Vučković to potvrđuje, ali podsjeća i na naslijeđene obaveze:

„Najznačajniji javni izdaci odnose se na kapitalne izdatke, rashode za zarade i otplatu obaveza iz prethodnih godina. Opština Herceg Novi redovno izmiruje sve obaveze koje se tiču plata, poreza i doprinosa, obaveze prema sportskim kolektivima, nevladinim organizacijama, političkim subjektima i drugim organizacijama, socijalna davanja, obaveze prema Konavoskom komunalnom društvu, kao i rate za kredite” – tvrdi Vučković.

U ovom momentu obaveze prema dobavljačima su znatno svedene i  ispod su 500.000 eura, što je oko 2,5 puta manje nego na kraju 2015. godine, dodaje ona:

– Na spisku potraživanja najveći iznosi odnose se na obaveze prema Elektroprivredi, Pošti i Vodacomu. Potraživanja banaka prema Opštini Herceg Novi po osnovu kreditnih zaduženja iznose oko 50.000 eura mjesečno i te obaveze se redovno izmiruju.

A kakve su projekcije za narednu godinu, s obzirom da je Skupština donijela Odluku o privremeniom finansiranju za prva tri mjeseca?

–  Skupština opštine Herceg Novi je na zasjedanju protekle godine donijela Odluku o privremenom finansiranju za period januar-mart 2017. godine, kojom se za privremeno finansiranje potrošačkim jedinicama odobravaju sredstva do iznosa 1/12 ostvarenih rashoda u prethodnoj fiskalnoj godini. Projekcije za narednu godinu će sadržati predlog Odluke o budžetu za 2017. godinu, čija izrada je  u toku – zaključuje Irena Vučković.

8 Komentari

 1. Milivoj K., pusti tu priču, svaka vlast zapošljava po partijskoj osnovi, tako je bilo i biće, dok se ne dese korjenite promjene u društvu, na koje ćemo mi još duuuuugo čekati…
  0  0
 2. Ma što ništa radnicima,više je neradnika i takvi ođe i komentarišu..e,dosta mi je da mi uzimate moje teško zarađene pare..Jer od vas 250 samo 100 radi da valja.Ostale bi trebalo posalt doma.Isto je i sa javnim preduzećima.Pola treba doma da ide,jer zapinju i podmeću io negativci su najveći!
  0  0
 3. To bi i Njunjo sa 5 miliona od gradjevinske za Azmont. A mogli je mlogo bolje da nijeste nabili i vi jos 50 zsposlenih po partijskoj liniji.Tako nema napretka.
  0  0

Ostavite komentar

*

code