URA: Ako DPS ne želi usvojiti vlastiti predlog budžeta onda mora preuzeti...

URA: Ako DPS ne želi usvojiti vlastiti predlog budžeta onda mora preuzeti i političku odgovornost

1513
11
Podijeli

Javnosti je već poznato da opoziciona grupa koja je smijenila Andriju Radmana, nije politička koalicija, ali je svoje djelovanje utemeljila na jasnoj platformi: zalaganje za fer i slobodne lokalne izbore početkom maja.

Nesporna je bila i podrška  budžetu za 2017. koji je već prošao proceduru javne rasprave, a čitava javnost je očekivala da DPS ne opstruira usvajanje vlastitog predloga budžeta. DPS i Andrija Radman prave, međutim, nelogičan (čak i za njihov politički interes) i za lokalnu samoupravu štetan potez opstrukcijom tj. blokadom usvajanja budžeta. U žaru svog političkog kursa a bez brige za javni interes, DPS ne želi usvojiti vlastiti predlog budžeta optužujući, naravno, opoziciju. To je politika po principu: ako mene nema, potop! Uz to u koordinaciji sa ministarkom Pribilović nastoje nezakonito blokirati i rad Skupštine. Sve je ovo jasno savkome ko želi vidjeti istinu. Pravo pitanje za opoziciju je: koja je svrha forsiranja usvajanja budžeta u ovakvoj situaciji? Lokalni i državni depeesovi funkcioneri su javno saopštili da „skupština ne može zakonito raditi i donositi odluke“.Dakle, opozicija hoće da usvoji krunski politički dokument lokalne samouprave iza kojeg neće stajati oni koji bi ga trebali provoditi. Sa druge strane opozicija je spremna (!?) stati iza DPS-ovog budžeta pa prema tome i iza svih eventualnih posljedica koje će realizacija takvog budžeta donijeti. Za bilo koji problem koji bi nastao u naredna nepuna dva mjeseca (rizik uvijek postoji) DPS bi imao alibi, jer, eto, budžet je usvojila opozicija. Ako DPS ne želi usvojiti vlastiti predlog budžeta onda mora preuzeti i političku odgovornost za takav postupak. Ukoliko odbornici DPS-a odluče da podrže predlog budžeta, sjednica se može odmah zakazati. Oni to, naravno, neće učiniti kako nebi priznali legitimitet skupštini i evenualno omogućili formiranje nekog kontrolnog tijela. Naravno, ne žele rizikovati da dođe do nekih smjena u izvršnim funkcijama, bez obzira na stav opozicije da to neće činiti. DPS-u je važno da do izbora ostane na kormilu izvršnih funkcija kako bi raspolagali finansijama po svom partijskom interesu i vukli druge poteze sa ciljem ostvarivanja što boljeg izbornog rezultata za sebe.

Picerija i restoran

Nastojanje opozicije da „spašava“ od blokade DPS-ovu izvršnu vlast je sada pomalo naivno i to je upravo ono što DPS želi – da opozicija troši vrijeme i energiju oko nečega što će oni predstaviti kao nesposobnost opozicije. Zato ne vidimo svrhu nastavka aktivnosti opozicije oko novske skupštine. Odgovornost za sve što bi u lokalnoj samoupravi moglo nastati kao posljedica neusvajanja budžeta je isključivo na adresi DPS-a i to vide svi građani.

Plaćeni izborni program

 

11 Komentari

 1. URA sve preletaci pa pokusavaju na ovaj nacin da namaknu koji glas, nikako da shvate da je buduca vlast koalicija DF, SNP i DEMOS ostali polako u politicku penziju.

  15
  9
 2. Neka vam je sretna koalicija sa SDP taman ste isti to jest nikakvi ,prodali bi rodjenu majku za rad sopstvenih interesa kao sto ste prodali svoje glasace u NIKSICU .

  17
  4
 3. Mogli ste izabrsti Predsk.SO i bez Radmsna da ste znali i omali petlju. Sto je sada, jasno je da je DPS interesovao budzet donijeli bi ga davno. Ovaki samo zele da naoakoste opoziciji koja i bez toga ne xna dje udara.

  5
  6
 4. A stvarno dokle vise mislite da je Novski narod naivan, sad se oglasavate da postojite da bi ”ubrali” koji glas a za 15 dana ce te objaviti koaliciju sa SDP-om ili sa SNP-om (ukupno vas zajedno ima 200 taman da skupite potpise ),
  Nosilac ce biti Simrak,a za drugo i trece mjesto ce biti mrtva trka Bazdar i Djurovicka.
  Vjerovatno ce ukljucit i jos nekog od ovih manjih i nazvati sebe ”Pobjednicka koalicija,Velika koalicija ili tako nekako ,…
  A ovaj dopis je sto mislite po retorici ko napisao ….

  21
  6
 5. Mislim da dps nije protiv usvajanja budzeta vec insistira da na zakonit nacin bude isti donesen a to sto ste vi zakomplikovali situaciju zbog smjene radmana i sad hocete da prebacite krivicu na dps svako ko imalo razmisli svojom glavom doci ce do zakljucka da je to samo jos jedan auto gol opozicije!

  15
  20

Ostavite komentar

*

code