URA: ARHEOLOŠKO BLAGO UKRADENO, A NADLEŽNI NE REAGUJU

URA: ARHEOLOŠKO BLAGO UKRADENO, A NADLEŽNI NE REAGUJU

824
1
Podijeli

Iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), upozoravaju na krađu arheološkog blaga, koje se nalzi ispred privatne kuće, ruskog državljanina, u Starom gradu.

Roneći na rtu Kabala u Boki Kotorskoj, utvrdio sam da na tom hidroarheološkom lokalitetu nedostaje veliko brodsko sidro sa potopljenog broda tipa “Galijun” iz 16. vijeka. Sidro je pronađeno u dvorištu kuće ruskog državljanina u Herceg Novom, gradu koji se kandidovao za “Evropsku prijestonicu kulture 2021”. O tome je 15.septembra 2014. godine pisanim putem obaviješteno Ministarstvo kulture Crne Gore, a u Centru bezbjednosti je data izjava. Nakon godinu Ministarstvo kulture, u odgovoru na zahtjev da nam kažu što su uradili, navodi da je pokrenuta krivična prijava protiv NN lica te da je ostalo na pravosuđu da pronađe počinioca ovog krivičnog djela. Brodsko siro se i dalje nalazi na istom mjestu gdje je bilo i prošle godine – navodi član OO URA Herceg Novi, Dragan Gačević.
Istog dana prošle godine Ministarstvu kulture Crne Gore je prijavljen nestali propeler parabroda “Arpad” sa lokaliteta kod rta Arza na ulazu u Boku Kotorsku. Propeler je odnešen iz podmorja Herceg Novog, grada kojeg kandidujemo za “Evropske prijestonicu kulture 2021”, podsjeća Gačević.
– Reakcija Ministarstva kulture Crne Gore na ovu i slične prijave su neadekvatne i razočarajuće. Slikovit primjer nebrige nadležnih institucija daje brodski top u Zavičajnom muzeju Herceg Novog izvađen sa hidroarheološkog lokaliteta rta Kabala na kom je potopljen brod Otomanskog carstva u opsadi Herceg Novog u 16. vijeku. On se nalazi u raspadnutom stanju na ulazu u muzej i prvi je eksponat sa kojim se posjetioci ove ustanove susrijeću.
Nema stanovnika Herceg Novog, Boke Kotorske i Crne Gore koji ne bi podržao inicijativu da se Herceg Novi kandiduje za “Evropsku prijestonicu kulture 2021”, ali je upitno, kaže Gačević, kolike su šanse da se tako nešto ostvari imajući u vidu sveukupne menadžmentske kapacitete kulturnih poslenika našeg grada.
– Bilo bi šteta dobru ideju potrošiti na promociju političke stranke ili pojedinaca, a za neuspjeli pokušaj račun ispostaviti građanima.
Ovi i brojni drugi primjeri dovode u sumnju spremnost i sposobnost kulturnih poslanika Herceg Novog za odgovornost preuzimanja ovako krupnog tereta na njihova “kulturna” pleća – smatra član OO URA Herceg Novi, Dragan Gačević.

Picerija i restoran

1 komentar

  1. Interes za kulturno istorijska dobra u Crnoj Gori je na najnižem nivou.
    Odgovornima istorija počinje devedesetih, a sve ono što se dešavalo ranije, po njima, treba zaboraviti, uništiti ili još bolje, prodati. Nacionalna svijest im obuhvata mahanje zastavama državnim praznicima.
    0    0

Ostavite komentar

*

code