URA: Pozivamo nadležno tužilaštvo da ispita slučaj led javne rasvjete i da...

URA: Pozivamo nadležno tužilaštvo da ispita slučaj led javne rasvjete i da se utvrde pojedinačne odgovornosti

1012
0
Podijeli

Ugovor između Opštine Herceg Novi i danske kompanije „Hesalight“ iz novembra 2015. godine je primjer u kojem nije lako rasčistiti gdje je granica između nestručnosti i namjere da se nezakonito i nedomaćinski upravlja javnim sredstvima, navodi se u saopštenju OO GP URA.

Očigledno je da od početka tu ništa nije kako treba. Loša i manjkava tenderska dokumentacija sa sumnjivim elementima kao i neutemeljen pristup varijanti sistema rasvjete i daljinskog nadzora iste. Tenderska procedura je bila upitna i nije prošla bez ozbiljnih prigovora i žalbi drugih ponuđača u vezi favorizovanja kompanije „Hesalight“. Iako su žalbe odbijene od nadležnih organa, ostaje ozbiljna sumnja u regularnost postupka. Na namjeru da se favorizuje ponuđača upućuju i „obavezni uslovi“ iz tendera koji ne potvrđuju njegov kredibilitet za realizaciju ove kapitalne investicije. Posebno pitanje je izbor ovakve varijante javne rasvjete sa led tehnologijom koja očigledno nema kvalitet, a i period isplativosti ivesticije odnosno povraćaja uloženih sredstava je neprihvatljivo dugačak (preko 10 godina). Osvjetljenje na svim pozicijama je puno slabije, a daljinski monitoring i upravljanje praktično ne funkcioniše.

Picerija i restoran

U tenderu je bilo predviđeno pribavljanje činidbene bankarske garancije u visini 2 posto od vrijednosti ugovora. U ugovoru se, međutim, bankarska garancija ne spominje a treba naglasiti da je uobičajena visina ovakve garancije 10 posto od vrijednosti posla. To što garancije nema ukazuje sa jedne strane na nestručnost opštinskih ugovarača, a sa druge na sumnjiv kapacitet ponuđača i spremnost naručioca posla da favorizuje takvog partnera. Koliki je rizik ući u posao sa takvom kompanijom najbolje dokazuje sadašnja situacija: „Hesalight“ je prema pristiglim informacijama bankrotirala a njeni menadžeri se optužuju za razne nezakonitosti. Posao zamjene i dogradnje sistema rasvjete u Herceg Novom je nedovršen sa velikim nastalim štetama. Zato pozivamo nadležno tužilaštvo da odmah ispita čitav slučaj, te da se utvrde pojedinačne odgovornosti, poručuju na kraju saopštenja iz GP URA Herceg Novi.

Plaćeni izborni program

 

 

 

Nema komentara