Urađen glavni projekat za most na Verigama

Urađen glavni projekat za most na Verigama

9915
40
Podijeli

Ideja o izgradnji mosta Verige, koji bi spajao dvije obale na najužem dijelu Bokokotorskog zaliva, stara je gotovo dvije decenije. Time bi se riješili problemi zagušenja saobraćaja između Kamenara i Lepetana tokom turističke sezone. Zato je sve aktuelnija izgradnja brze Jadransko-jonske saobraćajnice, a time i izgradnja mosta Verige kao njenog sastavnog dijela.

most verigeMediji su danas objavili da su predstavnici Azerbejdžana ponudili Vladi Crne Gore da grade most Verige i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura. To je, za TVCG, potvrdio direktor Monteputa, Osman Nurković.

Picerija i restoran

Nosilac kredita bilo bi državno preduzeće Monteput, a u slučaju da ono ne može da servira obaveze, onda bi kredit vratila Vlada.

– Urađen je glavni i izvođački projekat za taj objekat i trebalo bi da dođe do odobrenja kredita od strane Vlade Azerbejdžana. To bi bio kredit na 15 godina, grejs period bi bio od pet godina, a kamata bi bila tri odsto, rekao je Nurković za TVCG.

Član odbora direktora Monteputa i kontrolor ispred opozicije, Mirel Radić Ljubislavljević (SDP), kazala je da podržava sve što je dobro za razvoj Crne Gore.

– Moj stav kao predstavnika opozicije u bordu direktora Monteputa, koji se bavi realizacijom ovog projekta, da sve što je razvojno i dobro za Crnu Goru i predstavnici opozicije podržavaju. Ovdje se radi o uskom grlu koje treba premostiti, rekla je Radić Ljubisavljević.

40 Komentari

 1. 1998 jedna kompanija iz Njemačke bila je zagrizla da radi most Verige, koji se tada nalazio u tkz “plavoj knjizi” projekata Vlade Crne Gore.Razgovaralo se u ministarstvu saobraćaja sa pomoćnikom ministra ing. Ljubom Boljevićem.
  0  0
 2. Ooo, moj sinko ! Jos izmedju ona dva rata,znas, kad je bila Kraljevina , naizmjenice su dolazili iz Zagreba i Beograda ,deboto zbog mosta .E ! Lijepo bi se napapali .Obrnuli bi i prase i janje. E ! Kako bi onda, tako , ko sto vidis i danas .Djavo ih ponio.
  E!
  1  0
 3. Ideja o mostu je stara od kad je napravljena Jadranska Magistrala , 1960-tih ,ako ne i starija.
  Vjerujem da mostarina nebi bia veca od karte za trajekt a prelazilo bi se mnog brze bez nekog zastoja.

  Jedan od problema je licne prirode koji je jaci od drzavnih i narodnih a to je ko uzima sad pare od trajekta koji je “zlatni rudnik”a ko bi izimao od mostarine.

  A problemi navodno o zastiti Boke Kotorske i UNESKO je prica za malu djecu jer Boka se unistava dje se god stigne a sto se tice kredita neka smanje kradju drzavne i narodne imovine i eto para za kredit.

  Za vrijeme SFRJ Holandjani su nudili da grade most ali po tadasnjim zakonima nisu mogli ucestvovati kao stranci vise od 49% a SFRJ nije obezbjedila svojih 51 % tako da je ta ideja propala.
  0  0
 4. Draga redakcio Jadrana moram vam reći jednu tužnu istinu a to je da je projekat mosta veriga izgrađen prije nego što je vašradio počeo emitovati. Plaćen je 1.5 miliona maraka. Pozdravite Nurka i čestitajtemu praznik.
  0  0
 5. Što će nam most kad catara ima posebnu draž,kad je stranci oduševljeno dožive i pamte,a mostova u svijetu ima dovoljno da se njima protutnji i ništa ne vidi?Đe je preša svakome, zaboga,možda na rabotu ovijem koji prelaze? Ova moderna arhitektura mora ostavit traga na mladim mozgovima i nadu nakon završene škole da će svojom maštom navesti nekoga na ideju za neki posao.A savremena gradnja je posebna priča,što brže,da traje što kraće,a okle pare da se svi koji učestvuju namire????
  1  1
 6. s obzirom da porto novi prave azerbejdzanci i da su trazili da se napravi brza veza sa aerodromom u tivtu nije nemoguce da se ovo i napravi stim sto trajekt vise ne radi tako dobro kao ranije dok nije bilo puta risan zabljak
  1  0
 7. Prica o mostu je stara odkad se voze auta kroz Boku .daj boze da nesto bude od toga ali s obzirom na dosadasnje bajke koje smo slusali od nasih opozicionih i poziconih politicara prije da pocinje predizborna kampanja
  0  0
 8. Kakvi most kakvi bakraci, Milov kum je vlasnik Pomorskog saobracaja (citaj Milo), zar mislite da ce Milo dozvoliti izgradnju mostu na vlastitu stetu? Pomorski saobracaj bi trebo uc u Ginisovu knjigu rekorda kao najveca firma sa tolikim protokom novca koji nema mogucnost placanja kreditnom karticom, vec samo kesom. Zasto? Zato, da bi se mogle oprat pare zaradjene na ne bas legalne nacine.
  1  0
 9. Podrzavam izgradnju mosta na Verigama, medjutim ovdje se radi o izgradnji mosta na rtu Svete Nedjelje.Treba dobro razmisliti o tome pa mozda i promjeniti neke vec ranije donijete odluke i izgraditi most na najuzem mjestu zaliva a to je Verigama. Mislim da je na prilozenim slikama namjerno izostavljena crkva Svete Nedjelje .Ako bi se izgradio most na sada planiranom mjestu crkva bi ostala ispod istog.
  1  0
 10. Ideja je starija dosta više,evo konobar zna,tako da samo ta činjenica govori o suštini priče.Nema od toga ništa osim zarade projektantu,a onda sjednice i naklapanja,znate svi,nema za to uslova u ovome vijeku,a u sljedećem će ljudi znati da je ideja besmislena,jer neće narušavati prirodu radi trke sa vremenom,valjda.
  0  0
 11. Koliko ja znam još 2004 ač možda i pre je na konkursu za udejnu projekat je pobedila neka slovenačka firma i to je ta slika. Čak je ispražnjeno i vojno skladište u lepetanima i izvršeno razmeravanje prilaznih puteva koji su ljudima na trasi puta od lepetana do seljanova prolazili kroz kuće.
  0  0
 12. Izbori se bliže. A zar nije bio negdje krajem 90tih neki konkurs za projekat mosta i na kome je slovenačka firma dobila i Filip Vujanovic svečano dodjelio nagradu za pobjednički projekat? Ili su to pak bili samo neki od izbora?
  0  0
 13. Skijaliste na Orjenu pa panoramski lift pa pokretne stepenice sad most na Verige
  Nijesmo mi Japan to je za nas sve S.F. jos samo da formulu presele iz Monte Carla u Sutorinsko polje.
  0  0
 14. Dok je DPS na vlasti,ovo se nikad nece izgraditi,jer zbog trajekta nece da sijeku granu na kojoj sjede.Ovo je samo predizborna zabava za Bokelje da nasjednu opet.
  1  0

Ostavite komentar

*

code