Uskoro noćni obilasci: Tvrđave, bedemi i Trg Belavista osvjetljeni

Uskoro noćni obilasci: Tvrđave, bedemi i Trg Belavista osvjetljeni

2520
9
Podijeli

forte mare nocuIdejni projekat osvjetljavanja tvrđava Forte Mare, Kanli Kula, Sat kula, gradskih bedema i Starog grada predstavio je autor vd direktora Stambeno komunalnog preduzeća, Branko Božović. Pomogla mu je kompanija Hesel Lajt koja je skoro završilla sa instaliranjem LED rasvjete u Herceg Novom.
No neophodan je i glavni projekat za posao, koji će koštati oko milion eura. Prema Božovićecom predlogu, sredstva bi se mogla obezbijediti 30-otoprocentnim učešćem Opštine, iz međunarodnih Fondova, ali i putem zainteresovanih donatora.
Predviđeno je veoma sofisticirano rješenje, postavljenje više hiljada različitih svjetiljki, kako bi gradske znamenitosti imale puni sjaj i turistima predstvaljale atrakciju i za noćni obilazak, poput onih u Rimu, kazao je Božović na prezentaciji.
BožovićSvjetiljke su takve, da mogu osim  standardnog svjetla, davati i obojeno. Projekat osvjetljavanja Sat kule, već je završen i on teče nezavisno. Uskoro će biti raspisan tender za javnu nabavku. Sredstva za osvjetljavanje Sat kule, obezbjeđena su zahvaljujući UNDP-u, kazao je Božović.
Glavni projekat osvjetljavanja novskih tvrđava i Starog grada obuhavtaće: upravljačke ormare, čišćenje tvrđava i bedema od divljeg i samoniklog bilja, kabliranje i šemiranje, sve do puštana u pogon rasvjete. Njegova izrada počeće u sepembru, a već u februaru naredne godine uslijediće aplikacija ka IPA fondovima, najavio je predsjednik Skupštine, Andrija Radman.
Finansijsku podršku projektu daće i kompanija Azmont, a lokalna uprava kontaktira i sa drugim potencijalnim investitorima
Radman– Ono što smo naslijedili je već viđeno, što znači da Herecg Novi mora biti konkurentniji, pa će to i biti sa projektom osvjetljenja fortifikacija i Starog grada – naglasio je Radman. On je podsjetio da lokalne uprave mogu aplicirati za ogromna sredstva EU fondova, a Herceg Novi je samo za dva projekta osigurao 300 hiljada eura.

9 Komentari

  1. “Uskoro noćni obilasci: Tvrđave, bedemi i Trg Belavista osvjetljeni”

    Pišete u perfektu, kao da su već osvjetljeni, pa neko kada pročita samo naslov pomislio bi da su nadležni oci nešto uradili i da je projekat već sproveden u djelo.

    Kada pročitate tekst, shvatite da se radi ne o budućem vremenu, već o potencijalnom budućem vremenu. Izradjen projekat, sa realzacijom će se početi ako …. Što bi ono narod rekao – lipši magarče do zelene trave. Ovo ono dođe kao tunel za Lušticu …

    Ako su već vođe nesposobne i neodgovorne, malo profesionalne novinarske etike nije na odmet.

    Pozdrav

  2. Osvijetlite i šetalište, ovo sada je horor. Stijene oko tunela, skulpturu na seki, stazu i drveće ispod muzeja. Bilo bi atraktivno da se osmišljeno osvijetli.

Ostavite komentar

*

code