Uskoro nova inicijativa roditelja: Tražiti trajnu lokaciju za Dnevni centar

Uskoro nova inicijativa roditelja: Tražiti trajnu lokaciju za Dnevni centar

1649
8
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_dnevni_centar_igalo_rjZadužbinska zgrada Nikole Nina Ukropine u Igalu, pripada JPU “Naša radost” i već nekoliko godina u njoj djeluje Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Tako će biti još do septembra i nove školske godine. Korisnici će morati u preuređene prostorije Doma “Mladost”, u Bijeloj, zbog čega roditelji negoduju i najavljuju inicijativu za iznalaženje nove lokacije za gradnju Dnevnog centra.

Iz JPU “Naša radost”, koja je vlasnik, zahtjevaju da korisnici Centra napuste zgradu u Igalu do 31.juna. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, u dogovoru sa Opštinom i Dječijim domom “Mladost”, pripremaju prostorije za rad Dnevnog centra u Domu. Ovim se, međutim, potiskuje ranija inicijativa uprave Centra za gradnjom Dnevnog centra na mjestu stare škole u Sutorini.

Picerija i restoran

Ni među roditeljima nema raspoloženja za seljenje u Bijelu. Oni ističu da od petnaestoro djece –  korisnika, samo njih četvoro su do 18 godina starosti, Dječiji dom bi zbrinjavao samo njih. Gdje će ostali?

U upravi Dnevnog centra i dalje smatraju da je neophodno napraviti trajno rješenje i graditi novi objekat i to u Sutorini. Tu bi mogla boraviti i omladina sa poteškoćama u razvoju starija od 18 godina. Urađen je glavni projekat, trebalo bi odmah i zatražiti građevinsku dozvolu. Napominju da je u Bijeloj  opet privremeno podstanarsko rješenje za Dnevni centar. Nejasno je i ko će pružati usluge korisnicima, sadašnje osoblje Dnevnog centra ili Dječijeg doma?

Roditelji su zabrinuti i odgovorno tvrde da u Domu u Bijeloj ne mogu da borave osobe starije od 18 godina.

– Ta ustanova ima drugu namjenu i nije dovoljno  samo pregraditi par soba, pričaju nam nezadovoljni roditelji korisnika Dnevnog centra čija djeca imaju preko 18 godina.

Majka 20-godišnjeg momka, Vukica Novaković uočava nedovoljnu brigu Opštine za djecu sa teškoćama u razvoju. S obzirom da dojučerašnjoj ministarki rada i socijlanog staranja, Zorici Kovačević, nije bila po volji lokacija u Sutorini, Novakovć predlaže druge:

– U Meljinama postoji  zemljište i objekat koji je bio u vlasništvu Vojske, a sada Vlade Crne Gore. Mogli bi se dodjeliti Opštini i Dnevnom centru. Tako bismo mogli zajednički da se angažujemo, sa lokalnom upravom i državom da napravimo adekvatan prostor za osobe sa smetnjama u razvoju – vjeruje Novaković. Zato će roditelji, kako je najavila,  pokrenuti inicijativu za trajnu lokaciju i gradnju  budućeg Dnevnog centra, očekujući podršku lokalne uprave i državnih institucija.

8 Komentari

  1. …apsurda ne fali,pa se sad zapitajte svi zašto je to tako.Nijeste na vrijeme mislili na pravi način,dovoljno je to kako poletite svi u neki novi izbor na izborima umjesto da se držite onoga ko vam može pomoći,da ne nabrajam.Kako ste svi žvelti pred izbore osoba koje će voditi grad,koliko godina je ona propala partija unazađivala Novi,a većina bila protiv svoje države nadajući se da će veliki,sjajni Beograd sići do Igala….i zasjati u vaš život. Svaka partija je stvorena na isti način,a mi biramo ljude,pa eto nam sad…..nikad nećemo urediti život ako ne počnemo da mislimo brže.

  2. da li se ovim ukida ustanova dnevni centar za omladinu sa zdrastvenim smetnjama starosti preko 18 godina,jer praktično po ovim pričama, ostaju bez radnih prostorija i socijalizacije.nadamo se da će se nadležni oglasiti prije početka godišnjeg raspusta…..

  3. ZAR NAM PORED SVEGA TREBA OVAKVO UZNEMIRENJE I NEIZVJESNOST ,ALJETO I ONAKO JE TEŠKO PRE ŽIVJETI I DOČEKATI JESEN…VALJDA NEKO U OPŠTINI IMARJEŠENJE ZA ISTOVREMENO USELJENJE NAKON ISELJENJA ŠTO JE JEDINO MOGUĆE POSEBNO KADA SE RADI O RANJIVOJ POPULACIJI I NAŽALOST PRISUTNOJ DISKRIMINACIJI OSOBA SA INVALIDITETOM,KOJA SE AKO SE OVO DOGODI STVARNO POSTO SADA OVIM PRIMJEROM,IAKO SMO BILI PIONOIRI U RJEŠAVANJU RANIJE OVOG PITANJA…

  4. ZAR OPŠTINA HERCEG NOVI NE MOŽE ODMAH DA PONUDI SMJEŠTAJ ZA KORISNIKE DNEVNOG BORAVKA STARIJE OD 18 GODINA ,KAKO BI SE KONTINUIRANO PRUŽILA STRUČNA POMOĆ NAŠOJ OMLADINI SA ZDRASTVENIM SMETNJAMA,RADNA TERAPIJA I SOCIJALIZACIJA,VJERUJEM DA NEĆE OSTATI NA ULICI A U STARO ZDANJE USELITI NOVE KORISNIKE,KOJIMA JE NARAVNO NEOPHODNO VASPITANJE TAKODJE….MOLIM DA PORED BROJNIH OBJEKATA OPŠTINA I MINISTARSTVO NADJU NOVE UČIONICE -SMJEŠTAJNI PROSTOR ZA VASPITAČE , MEDICINSKE SESTRE I NAŠU OMLADINU,KAKO BI ODMAH USELILI U NJIH OVO LJETO DO IZNALAŽENJA TRAJNOG OBJEKTA-GRADNJE NOVOG ILI ADAPATACIJE POMENUTIH STARIH OBJEKATA NEKORIŠTENIH,ZASTO SE DO OVOGA DOŠLO STANJA……

  5. Pogledajte kako se zavrsila inicijativa roditelja za gradnju skole u Igalu.Nikakav odgovor nadleznih na apsurd koji se desio sa urbanisticko tehnickim uslovima….

Ostavite komentar

*

code