Uskoro Studija zaštite Regionalnog parka Orjen

Uskoro Studija zaštite Regionalnog parka Orjen

1054
2
Podijeli

orjen aktivnosti pressNakon dugo godina iščekivanja  Studija zaštite Regionalnog parka Orjen uskoro će biti završena. Služiće kao osnovni dokument za funkcionisanje Agencije za razvoj i zaštite Orjena, koji će dosadašnje granice dovesti u realnije i održivije okvire i ujedno odrediti zone zaštite, najavio je rukovodilac Agencije, Željko Starčević.

Studiju zaštite realizuje stručni tim Agencije za zaštitu životne sredine iz Podgorice, na čelu sa vođom tima, Biljanom Telebak.

Picerija i restoran

– Aktivnosti na terenu se izvode od kraja zime i planirano je da se završe do kraja septembra. Zatim slijedi prikupljanje i obrada materijala, te izrada same Studije zaštite, ključnog dokumenta koji će nam ukazati na najznačajnije lokacije, biljne i životinjske vrste, te predložiti mjere zaštite, odnosno granice područja. Nadamo se da ćemo taj dokument imati gotov krajem ove jeseni, što je preduslov za određenje upravljača zaštićenim prirodnim dobrom i izradu Plana upravljanja, objasnio je Starčević.

Ovo je samo jedna od važnih stvari koje su učinjene tokom protekle godine, od kada Agencijom rukovodi Starčević.

– Cilj Agencije je da u ime Opštine bude kvalitetan upravljač Regionalnog parka, te da ovaj „zaboravljeni“ dio svoga područja adekvatno zaštiti, ali i uključi u savremene turističke tokove. Planina Orjen čini trećinu površine naše Opštine i pruža nam brojne mogućnosti. Radom u protekloj godini vjerujem da je Agencija kao dio aktuelne lokalne uprave potvrdila da prezentovanje i promovisanje potencijala Orjena jesu i biće i u budućnosti naša stalna briga, rekao je Starčević.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena prvi put od osnivanja 2007. godine pojavila se kao učesnik u raznim projektima. U partnerstvu sa Turističkom organizacijom i Mjesnom zajednicom Kameno-Žlijebi, a uz donaciju  UNDP-a, realizuje se projekat „Udahnimo život zaleđu – selo Kameno“. Na više atraktivnih vidikovacam uz stari put, postavljene su klupe i vertikalna signalizacija, postavljeni su smjerokazi, a u završnoj fazi je uređenje staze i Kotobiljskog izvora.

– Ovaj projekat primjer je onoga što želimo u novskom zaleđu – oživljavanje sela i nove zone za odmor na otvorenom. Orjen je raj za to, uvjeren je Starčević.

Još jedna potvrda vrijednosti Orjena i mogućnosti koje ta planina pruža jeste projekat Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore „Posmatranje ptica i eko-turizam na južnom Jadranu“ (BETSA). Starčević je kazao da su do sada realizovane brojne aktivnosti za čiji rezultat treba očekivati bolju posjetu Orjenu. Uređuju se staze, odmorišta, postavljaju info table, a od 15. septembra startuje bilbord kampanja u Herceg Novom, Ukazivaće na Orjen, kako samim Novljanima, tako i njihovim gostima. Kampanja će trajati dva mjeseca. CZIP-a je čak ponudio da kao doprinos naporima Agencije za razvoj i zaštitu Orjena objavi  naučni rad o pticama Orjena, priča Starčević.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg-Novog je na inicijativu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena,  aplicirala sa projektnim predlogom  „Adventure canyoning“ u okviru nedavno zatvorenog triateralnog poziva prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora.

tajno brdoProjektnim predlogom planirana je izgradnja avanturističkog dječijeg eko parka na lokaciji na Vrbanju (oko “Šteficine kuće”) na oko 43.000 kvadratnih metara. Cilj projekta „Adventure canyoning“ je jačanje i diverzifikacija turističke ponude jadranskog zaleđa kroz prekogranični pristup, unaprijeđenje menadžmenata i održivo korišćenje prirodne i kulturne baštine. Cijelo jadransko zaleđe se kroz projekat promoviše kao izuzetna outdoor turistička destinacija.

Budžet projekta za svih šest partnera je 2 miliona eura, u okviru toga, za Herceg Novi je 314 hiljada eura.

– Preliminarni rezultati će se znati polovinom oktobra. Ako projekat prođe u drugi krug, biće potrebno pripremiti svu tehničku dokumentaciju do momenta potpisivanja ugovora sa Evropskom komisijom, što bi bilo otprilike početkom  2017. godine, poslije čega bi se pristupilo implementaciji na terenu, informisao je Starčević.

Po početnim planovima, u zoni oko takozvane “Šteficine kuće”, na gornjem rubu Vrbanja, dobićemo raznolike sadržaje. Sama kuća bi trebalo da bude rekonstruisana, te bi dobila ulogu Centra za posjetioce, a u neposrednom okruženju bi dobili dječji i adrenalinski park, zonu za uslužne djelatnosti i izletnički park.

– Na taj način bismo oformili  atraktivno jezgro za posjetu, što je jedan od preduslova dobrog funkcionisanja ovog, baš kao i ostalih regionalnih, odnosno nacionalnih parkova, rekao je Starčević.

Agencija se tokom prošle godine prvi put prihvatila koordinacije i suorganizacije dešavanja u zaleđu Novog. Nevladine organizacije i udruženja koja se bave organizacijom aktivnosti na Orjenu okupljeni su i formiran je raznovrsan zimski program, a potom i brojne aktivnosti tokom ljeta. Starčević je istakao Sajam domaće trpeze, prvenstvo u gradnji suvomeđe, bućanje na Orjenskom sedlu.

images_slike_gradovi_hn_orjenska_lokva– Svi programi imali su dobru posjećenost i vladalo je interesovanje među Novljanima, što mi je posebno drago. Zadovoljstvo je što je Agencija mogla da doprinese promociji ovih aktivnosti i učestvuje u njima. Sve je realizovano uz minimalne troškove, kroz saradnju sa postojećim organizacijama i sa resursima koje imamo. Plan nam je da u tom smislu nastavimo i napredujemo, rekao je Starčević.

Da su radom Agencije bili zadovoljni i mještani potvrdio je predsjednik Mjesne zajednice Kameno-Žlijebi, Goran Stanovčić. On je kazao da je važno da prvo Novljani, a onda i ostali uvide mogućnosti razvoja gastro, eko i ruralnog turizma u područjima našeg zaleđa, te da su aktivnosti Agencije korak u pravom smjeru.

Starčević je podjetio i da je Agencija prvi put dobila zvanični logo, osnovno sredstvo vizuelne prepoznatljivosti, otvorila fejsbuk stranicu i sajt zbog potrebe bolje komunikacije sa javnošću.

– Godina koja je u toku je dobar pokazatelj da je rad Agencije prepoznat kao kvalitetan, kako unutar same lokalne uprave, tako i u široj javnosti. S toga planiramo uspješne manifestacije i događaje priređivati i dalje, šireći broj i kvalitet učesnika, ali i raditi dalje na inoviranju, jer je do sada prikazana raznovrsnost temelj njihove atraktivnosti, rekao je Starčević.

Već sjutra i prekosjutra on učestvuje u radionici projekta “BETSA”, za kraj mjesca planirana je prezentacija u okviru ciklusa “Otkrij bokeljsko zaleđe”, a u oktobru i takmičenje u planinarskom trčanju “Orjenski đir”.

2 Komentari

 1. Minimum korektnosti nalaže da pomenete Udruženje Preivatnih Vlasnika Šume HN.Prvi projekti u saradnji sa tadašnjom Upravom za Šumu zasluga su ove NVO.Hvala
  0  0
 2. Svaka čast Željku Starčeviću. Orjen je velika razvojna šansa i njim se mora pažljivo upravljati.
  Ne znam samo kako se omaklo lokalnoj upravi da jednu instituciju da u prave ruke?
  Vjerovatno niko od političara nije vidio materijalni interes u Agenciji za zaštitu i razvoj Orjena.
  0  0

Ostavite komentar

*

code