USKORO VAKCINE PROTIV GRIPA

USKORO VAKCINE PROTIV GRIPA

156
0
Podijeli

VakcinaNaglo zahlađenje i promjena temperature kod mnogih je izazvalo prehlade, viroze i pomalo se svi već plaše gripa.

Dobra vijest jeste da bi ovih dana Domovi zdravlja u Boki i Budvi trebalo da dobiju doze vakcina protiv gripa. U budvanskom Domu zdravlja  još nemaju nikakvih obavještanja o tome, ali se nadaju da će do kraja mjeseca dobiti vakcine.

Picerija i restoran

– Oni kojima se preporučuje da prime zaštitnu vakcinu protiv gripa su rizične grupe, u prvom redu djeca, starije osobe preko 65 godina, oni koji imaju neke hronične bolesti, bez obzira na uzrast, srčani i plućni bolesnici. Vakcinu treba da prime u periodu kada se očekuje virus gripa. Ona stvara određeni imunitet za vrijeme dok traje talas gripa, obično, jedan do dva mjeseca – rekao je za Radio Jadran zamjenik direktora Doma zdravlja u Budvi  dr. Ranko Lakić.

 U kotorskom Domu zdravlja su danas dobili dopis da su vakcine stigle kod glavnog distributera Montefarm-a i da će uskoro biti obaviješteni kada će početi distribucija. U Tivtu i Herceg Novom distribuciju vakcina očekuju takođe do kraja oktobra. Kako saznajemo možda će stići manje količine, jer je od prošle zime ostalo dosta vikcina neiskorišteno.

– U budvanskom Domu zdravlja, prošle godine smo dobili 700 vakcina od koji je utrošeno nešto manje od 500. Očigledno, javio se manji broj pacijenata od stvarnog broja koji bi trebao da dobije vakcinu – dodaje dr. Lakić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code